Пирати откриха съкровища в библиотеката, показаха най-ценно – знанието    

Специален пиратски Празник на буквите вдигнаха по повод изучаването на Буквара първокласниците от  І„д” клас на димитровградското ОУ „Алеко Константинов” с класен ръководител Боряна Петрова. На тържеството в Градска библиотека „Пеньо Пенев” присъстваха родители, пред които малките алековци показаха, че вече могат да четат и пишат правилно.

Децата бяха посрещнати от библиотекарите-пирати Светла Билярска и Златина Тодорова и се впуснаха в търсене на съкровища на въображаемия кораб. В забавни игри и състезания първокласниците решаваха кръстословици, съставиха думи от срички, образуваха букви от рециклирани материали, и показаха че най-ценното е знанието.

Със своето старание те си заслужиха много подаръци, сред които бе нова читанка и специално послание от библиотеката. Те бяха отличени със специални значки и получиха торбичка с перли, съответстващи на нивото им на четене и решаване на тестове през учебната година. Незабравимият празник завърши с музикални изпълнения и посещение в Детския отдел на библиотеката, за който учениците получиха лични читателски карти, за да откриват нови съкровища в книгите.

Първи „а” клас на ОУ „Алеко Константинов” отбеляза с тържество изучаването на Буквара

Първокласниците от І„а” клас на димитровградското ОУ „Алеко Константинов” с класен ръководител Миглена Петрова отпразнуваха, че вече са грамотни в Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Децата са изучили всички букви от Буквара и вече могат да четат и пишат правилно. На специално тържество, най-новите ни читатели получиха първите си грамоти, книжки и лични читателски карти за Детския отдел на библиотеката.

Преди да бъдат приети за поданици в Царството на буквите от библиотекарите-царици Светла Билярска и Златина Тодорова, малките алековци трябваше да покажат знаят ли цялата българска азбука. В различни забавни състезания и игри първокласниците демонстрираха отлично, че могат да четат и пишат правилно, попълват кръстословици, да подреждат думи от кубчета, да съставят букви от екоматериали и др.  

 

Образователната надпреварата премина с много емоции, смях и аплодисменти за победителите. За отличното си представяне и старание всяко дете получи корона със своята буква. Библиотеката зарадва малките гости с послания. В края на забавния час първокласниците направиха и първото си посещения в Детския отдел, където библиотекарите им обясниха правилата за заемане на книжки, показаха им детската читалня с макета на Димитровград и библиотечния хамстер Хари.   

Седмокласници проведоха урок по литература в Тийн зоната на библиотеката

Тийнейджърите успешно се справиха със задачата поставена им от преподавателя по български език и литература Даниела Иванова да открият изучаваните класици Алеко Константинов, Любен Каравелов, Христо Ботев, Йордан Йовков и др. Урокът продължи с дискусия по известни техни произведения и различните литературни жанрове, изучавани от седмокласниците.

Каравеловци посетиха и читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки”, където научиха каква литература от различни отрасли на знанието може да им помогне в учебния процес. Момчетата и момичетата се включиха и в конкурса за написване на слоган на библиотеката и на нейния Детски отдел. В създаването на рекламното послание те показаха голяма креативност, творчество и прецизност при използването на думи и словосъчетания.

Петокласници проведоха час в библиотеката, включиха се в конкурса за слоган

Петокласниците от „а” клас на СУ „Любен Каравелов” проведоха час в Градска библиотека „Пеньо Пенев” с класния си ръководител Силвия Митрева и преподавателят по български език и литература Даниела Иванова. 12-годишните ученици посетиха Детски отдел, след което разгледаха новата литература по отрасли на знанието в заемната за възрастни. След това те се запознаха с богатия фонд на читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки”. Наученото ще им помогне при подготовката им на уроците и в търсеното на подходяща и допълнителна   информация по изучаваните предмети. 

В рамките на часа учениците обсъдиха различни произведения и автори, които са изучили в пети клас по литература. Учениците се включиха и в конкурса за слоган на библиотеката и на Детски отдел, който се провежда в момента, по повод предстоящата 70 годишнина на библиотеката.

Първокласниците от ОУ „Васил Левски” празнуваха в Царството на буквите

И първокласниците от ОУ „Васил Левски” станаха поданици на Царството на буквите в Димитровград. Днес с класния си ръководител Ваня Тенева малчуганите честваха своя Празник на буквите в Градска библиотека „Пеньо Пенев”.
Специално за малките гости библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова, предрешени като „черната” и „бялата” царици, препитваха децата върху изучения Буквар. В много образователни игри, забавни състезания и танци първокласниците показаха, че знаят цялата българска азбука и вече могат да четат и пишат.

За своето старание всички получиха корона, след което децата изпълниха рецитал за всяка буква от българската азбука. Най-интересно за тях се оказа първото им посещение в Детския отдел на библиотеката, където те видяха голямото разнообразие от книжки, запознаха се с библиотечния хамстер Хари и разгледаха макета от екоматериали на Димитровград, направен от деца с помощта на библиотекарите.  Всички първокласници получиха първите си читателски карти за библиотеката и специално послание по повод празника.

Най-малките Славейковци отпразнуваха, че са грамотни в библиотеката

Първокласниците от първи „г” и „д” класове на ОУ „Пенчо Славейков” отпразнуваха тържествено, че вече могат да четат и пишат в Градска библиотека „Пеньо Пенев” днес. Стихотворението на Ран Босилек „Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен…” декламираха по този повод най-малките Славейковци от І„д” с класен ръководител Боряна Христова. Техните съученици от І„г” с учител Милена Димова пък изпълниха песнички за българската азбука.

Празникът на буквите и за двата класа премина със забавни игри и състезания, организирани от библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова. В ролите на „черната” и „бялата” царици, те препитваха първокласниците върху Буквара. Всички се представиха отлично и показаха, че познават българската азбука и могат да четат. Децата с лекота решаваха кръстословици, съставиха думи от срички, образуваха на други от рециклирани материали и кубчета.

За своето старание те бяха отличени с грамоти от директора на ОУ „Пенчо Славейков” Мария Янева. Тя и учителите отправиха послание към първокласниците, че „Книгата е прозорец към света, а четящия и пишещия човек е силен, свободен и независим, способен да се бори и да отстоява правата си”. За своята грамотност децата бяха отличени със специални грамоти и получиха първите си книжки.

В края празника първокласниците бяха приети за поданици на Царството на буквите и получиха индивидуална читателска карта за библиотеката. Организирано те направиха и първото си посещение в Детския отдел, където се запознаха с библиотечния хамстер Хари, разгледаха богатия фонд на библиотеката, екомакет на Димитровград и научиха правилата за заемане на детска литература за вкъщи.

Първокласници от ОУ „Пенчо Славейков” честваха Празник на буквите в библиотеката

Празник на буквите честваха днес в Градска библиотека „Пеньо Пенев” първокласниците от първи „а”, „б” и „в” класове на ОУ „Пенчо Славейков”. Трите паралелки с класни ръководители Петя Йорданова, Маруся Димова и Галина Христова отбелязаха тържествено изучаването на всички букви от българската азбука. Празникът уважи и директорката на училището Мария Янева, която отличи децата с грамоти за тяхното старание и ученолюбие.

Първокласниците участваха в интерактивна приказка, водена от библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова, които бяха в ролите на „черната” и „бялата” царици. Те препитваха първокласниците върху изученото от Буквара чрез забавни игри и състезания, в които славейковци се представиха блестящо. Всички показаха, че могат да четат и пишат правилно на български език като решаваха кръстословици, съставиха думи от срички, образуваха на думи от рециклирани материали и кубчета. Класните ръководители поздравиха своите възпитаници за отличното представяне и им пожелаха още по-големи успехи в знанието. Благодарности бяха отправени към учителите по целодневна организация на обучението в началните класове.

В края на образователната надпреварата всички бяха приети за поданици в Царството на буквите и получиха индивидуална читателска карта за библиотеката. Първокласниците направиха и първото си посещение в Детския отдел, където научиха за правилата при заемане на детска литература, разгледаха богатия фонд на библиотеката и макета на Димитровград, изработен от екоматериали. Празникът бе съпътстван и с много музика и танци.

Алековци отпразнуваха, че са грамотни с рецитал и тържество в библиотеката

Първокласниците от І„г” клас на димитровградското ОУ „Алеко Константинов” с класен ръководител Николета Миронова отпразнуваха, че са изучили Буквара и вече са грамотни. На специално тържество в Градска библиотека „Пеньо Пенев” днес, децата изпълниха рецитал с български стихове, разкривайки силата на словото. Малките Алековци показаха, че отлично знаят азбуката и демонстрираха отлични способности да четат и пишат правилно на български език.

Децата трябваше да преминат през поредица забавни игри и състезания, в които да докажат знанията си от началото на учебната година. Водещи на празника бяха библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова, които в ролите на царици препитваха първокласниците. Решаване на кръстословици, съставяне на думи от срички, образуване на думи от рециклирани материали и кубчета, бяха част от образователната надпреварата организирана за тях.

За отличното представяне и старание всеки получи корона със своята буква и специална грамота от класния си ръководител. Библиотеката зарадва гостите си с лични читателски карти, които превърнаха първокласниците в официални читатели на Детския ни отдел. В края на забавния час децата направиха и първата си разходка из отдела, където библиотекарите ги запознаха с правилата за заемане на книжки и им показаха детската читалня с макета на Димитровград.    

І„б” клас на ОУ „Ал. Константинов” чества Празник на буквите, получи читателски карти

Първите си читателски карти получиха днес децата от І„б” клас на димитровградското ОУ „Алеко Константинов” с класен ръководител Ивета Христова. Те бяха връчени при провеждане Празника на буквите, който  първокласниците отпразнуваха в Градска библиотека „Пеньо Пенев”. С тържеството класът отбеляза изучаването на българската азбука и Буквара.

Децата поздравиха домакините с песничка, след което направиха първото си посещение в Детския отдел. Там те разгледаха богатия фонд с детски книжки и макета на Димитровград, който библиотекарите създадоха от рециклирани материали по повод 74 години от създаването на града.

Първокласниците от ОбУ „Св.Св. Кирил и Методий” вече могат да четат и пишат

Най-малките възпитаници на ОбУ „Св.Св. Кирил и Методий” в квартал Черноконево честваха днес Празник на буквите в Градска библиотека „Пеньо Пенев”. В голямата читалня те се включиха в забавна надпревара, в която показаха, че знаят българската азбука и вече могат да четат и пишат. Всички малчугани получиха специални медальони за своето старание в изучаването на Буквара, както и лична читателска карта, с която вече ще могат да заемат книжки от богатия фонд на Детския отдел. Децата бяха поздравени от класния си ръководител Ташка Величкова.

Преди това по забавен начин първокласниците бяха изпитани върху българската азбука от библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова, които в ролите на „бялата” и „черната” царици, бяха водещи на празника. След силните емоции в състезанията, първокласниците посетиха Детския отдел, където разгледаха книжки и големия макет на Димитровград.