Поетичен празник в библиотеката с новата стихосбирка на Вили Ро

Новата си поетична книга „Лилия небесна на духа“ представи димитровградската поетеса Вили Ро (Величка Петрова) в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград снощи. Събитието, което бележи 30 години творческа дейност на автора, се превърна в истински поетичен празник за гостите, препълнили зала „Снежана Янева“.

Литературният критик акад. Марин Кадиев и журналистът-издател Тодорка Николова говориха за посланията и духовната сила, която поднася в новата си стихосбирката авторката. Според акад. Марин Кадиев поезията на Вили Ро е хармонично съзвучие между философията на живота и силата на любовта. „Тази стихосбирка е изключително специална за мен, защото една загубена и изпепелена приятелска енигма, която беше залегнала в сърцето ми, отново се появи“, сподели развълнувано Величка Петрова.

За празничната атмосфера допринесоха с музикалните си изпълнения талантливите балерини от „Галаксико“ и джазменът Димитър Русев. Съорганизатори на литературната вечер бяха Клубът на дейците на културата – Димитровград и литературен клуб „Иван Николов“.

Коледна работилница в библиотеката

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ организира Коледна работилница в делничните дни от 23 ноември до 9 декември 2022 г. за изработка на коледна елха с украса и коледно село от екоматериали. Заниманията ще се провеждат от 15:00 до 17:00 ч. в Детски отдел и са подходящи за деца от 8 до 14 години.

Ученици отбелязаха Деня на християнското семейство в библиотеката

Третокласниците от ОУ „Пенчо Славейков“ проведоха специален час, посветен на Деня на християнското семейство, в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Учениците отбелязаха днешния празник с интересна дискусия за ролята на семейството, за отговорностите и подкрепата на родителите и за задълженията на децата, като членове на семейството.

Директорът на библиотеката Валентина Терзиева и главния библиотекар Светла Билярска разказаха на малките слушатели две притчи за силата, сплотеността и християнските ценности в семейството. Те им показаха детски книжки, в които се разказва за различни семейства на приказни герои с любопитни случки и житейски поуки. Библиотекарите споделиха с децата и специална рецепта за щастлив дом и семейство, а малките гости изнесоха рецитал и пяха песни, посветени на днешния празник.   

Екатерина Костова представи книги с кауза сред приятели в библиотеката

Сърдечно премина литературната среща с писателката Екатерина Костова в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ снощи. Пловдивчанката и дългогодишен журналист представи своите книги пред димитровградска публика с каузата в подкрепа на  Асоциация „Муковисцидоза“ България. Като автор на множество информационни и благотворителни кампании за рядката болест, тя сподели, че за последните 9 години е постигнато много в помощ на страдащите от заболяването. „Благодарение на това институциите се задействаха, вече имаме клинична пътека за болните и генна терапия“, сподели Екатерина Костова. В борбата си за всяка глътка въздух, страдащите от муковисцидоза разчитат на инхалатори, които се подновяват през няколко месеца. Затова част от средствата от продажба на своите книги, тя предоставя за каузата.  Благодарности към Екатерина Костова, асоциацията и всички благодетели, съпричастни към болните и семействата им, изказа димитровградчанката Светлана Атанасова, която е майка на дете с муковисцидоза.

Литературната среща продължи с прочит на стихове от последната, поетична книга на писателката „ОБРАТ-но в себе си“. „Подобно раковина, книгата събира моите срещи със самата мен тогава, когато живеех в Испания и бях далече от част от семейството ми физически. Плод е и на запознанствата ми с хора, които отдавна се намираха далече от родния си дом, но не спираха да го сътворяват във всеки миг, когато можеха.“, сподели Екатерина Костова.

В залата прозвучаха и откъси от романите й „Свети Никола от Залива на подковата“ и „Писма под възглавницата“, които прочетоха приятели на писателката от Димитровград. „В момента подготвям нови две книги, едната с проза, а другата с поезия, които се надявам да бъдат издадени догодина“, сподели Екатерина Костова. След това тя раздаде автографи на своите почитатели с лични послания, включително и за читателите на библиотеката.

Димитровградчанка дари на библиотеката нови и най-търсени книги

Димитровградчанката Милена Славова направи щедро дарение от 18 нови книги за Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Страстната читателка закупи по списък, предоставен от библиотеката, едни от най-търсените в момента заглавия от художествената литература. След обработката им, те ще могат да се ползват от всички читатели на библиотеката. Дарението бе стилно опаковано в цветна хартия на сърца, което показва специалното отношение на дарителката към книгите и екипа на библиотеката.

Сърдечно благодарим!  

Иновативен проект на димитровградската библиотеката бе представен на краеведска кръгла маса в Златоград

Директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев” Валентина Терзиева представи проекта „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческо наследство на Димитровград” в рамките на краеведска кръгла маса на тема „Развитие на краезнанието и електронните ресурси в съвременната библиотека”. Събитието се проведе в Златоград в началото на месец ноември и в него участваха библиотечни специалисти от Смолян, Хасково, Кърджали, Рудозем, Неделино и Златоград.

Проектът, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, стартира на 30 август 2022 г. с начална пресконференция. Водеща организация е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград с партньори Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

В доклада си г-жа Терзиева представи детайлно проекта, изтъквайки, че същият е иновативен за библиотеката и цели дигитализация на книжни носители и културни обекти; създаване и публикуване на дигитално съдържание; изграждане на капацитет за работа в онлайн среда и др.

С отпуснатото  финансиране ще бъде закупен професионален скенер, с който ще се дигитализира вестник „Строим Димитровград“ (1949 – 1952 г.) и ценни документи от фонда на Исторически музей – Димитровград. Проектът е реална възможност за димитровградската библиотека да съхрани и опази за поколенията този ценен архив. Дигитализацията ще позволи още дистанционен достъп до него от студенти, изследователи, краеведи, историци и др.

Предвижда се по проекта да бъде създаден сайт, където ще се поместят дигитализираните документи и ще бъдат достъпни за широката общественост. След закупуването на скенера, екип от ГБ „П. Пенев“ и Исторически музей – Димитровград ще бъде обучен за извършване на процеса по дигитализация от специалисти на РБ „Хр. Смирненски“-Хасково.

Полски институт – София с дарение за библиотеката

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград получи като дарение нови книги от Полски институт – София. Предоставената литература е художествена и от различни отрасли на знанието. Част от романите и разказите са на известни автори Станислав Лем, Олга Токарчук, Збигнев Херберт, Тадеуш Ружевич, Марек Биенчик и др. Сред книгите има и два тома библиографски указател на полски автори, преведени на български език в периода от 1864 г. до 2020 г.

Дарението бе получено след посещението на посланика на Полша у нас Н. Пр. д-р Мачей Шимански и откриването на негова фотоизложба „Птиците на България през очите на един поляк“ в библиотеката.

Библиотеката стартира изпълнението на пореден проект

На 21 октомври 2022 г. в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ се проведе работна среща на екипа по проект „В света на 3D – моделирай, играй, твори“, с което стартираха дейностите по неговото изпълнение. Проектът е финансиран по програма „Димитровград на младите“ на Община Димитровград. Целта е да предостави на учениците от втори до шести клас достъп до разнообразни методи за работа в 3D пространството. По проекта се предвижда създаване на програми с игрови подходи за демонстрации и работа с 3D принтер, 3D писалки и очила за виртуална реалност.