Библиотеката получи дарение с нови книги от младши посланиците на ЕП от ПМГ  

Днес, 4 май 2022 г., младши посланиците на Европейския парламент от димитровградската ПМГ „Иван Вазов”, дариха на Градска библиотека „Пеньо Пенев” 20 нови книги, отличени през последното десетилетие с Наградата на Европейския съюз за литература. Тези книги досега на са били в фонда на библиотеката. Средствата за закупуване на книгите са събрани в седмицата преди Световния ден на книгата и авторското право (23 април) чрез проведен от младши посланиците благотворителен базар в гимназията. Инициативата е част от дейностите на учениците в рамките на програмата „Училища посланик на Европейския парламент”.

Специални благодарности към младите хора, изказа директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева и екипа библиотекари, които приеха новото дарение.

Детската писателка Катя Грозева представи в Библиотеката новата си книга

В истински цветен празник на творчеството и словото се превърна представянето на новата стихосбирка „Мечтите се сбъдват” на талантливата детска писателка Катя Грозева. В петък вечерта, Лятната читалня на библиотеката се препълни от жизнерадостни деца, родители и приятели, дошли да уважат премиерата на учителя от ОДЗ „Райна Княгиня”. Библиотекаря Светла Билярска представи детските стихове и гатанки по забавен и прочувствен начин. Малчуганите изпълниха богата музикално-поетична програма, в която рецитираха любими стихове на своята учителка. Катя Грозева и нейното творчество бе представено от поетесата Величка Петрова. В края на вечерта авторката получи много букети и раздаде десетки автографи.

Стихосбирката „Мечтите се сбъдват” е третата на авторката. Тя е отпечатана с подкрепата на Община Димитровград. Преди нея Катя Грозева има издадени още две книжки с детско творчество – „Моят детски свят” (1999г.) и „Най-обичам да играя” (2016 г.).

Премиерата на новата стихосбирка бе част от богатата програма на Библиотеката по повод Националния маратон на четенето. На 21 април, четвъртък, среща с детската писателка Катя Грозева ще имат и първокласниците от І„в”  клас от ОУ „Алеко Константинов”.

Скъпи приятели,

още с настъпването на новата 2022 година бързаме да ви зарадваме с нови книги. Общо 357 заглавия на художествена, справочна, научна и детска литература вече сe обработват и поетапно ще бъдат представени на вашето внимание от Градска библиотека „Пеньо Пенев”.

Обогатяването и обновяването на нашия фонд стана възможно благодарение на поредния спечелен проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на стойност 4 800 лв. При подбора на новите книги от различни издателства, сме се стремили да отговорим и удовлетворим всички читателски търсения и интереси.