Ценно дарение с унгарска литература получи Библиотеката

Поредно дарение от нашия колега и приятел Димитър Русев получи Градска библиотека „Пеньо Пенев“, като подарък за 70-годишнината си. Дарението е от личната му библиотека и от Унгарския културен институт „Лист“ – София. Като дългогодишен техен партньор, той връчи 76 нови книги, отраслова и художествена литература. Дарителският жест е в чест на днешния Национален празник на Унгария – 15 март. Ценното дарение предстои да бъде обработено и предоставено за ползване на читателите.

Библиотеката получи дарение от Институт Отворено общество – София

Книгата „В търсене на по-добър свят. Целият живот е решаване на проблеми“ на Карл Попър получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград от Институт Отворено общество – София. Жестът е по повод 120 години от рождението на австрийско-британския философ и общественик Карл Попър (1902 г. – 1994 г.), виден представител на либерализма на ХХ век. Книгата е издадена в края на 2022 година от издателство „Парадокс“.

Библиотеката получи дарение в Деня на народните будители

По повод Деня на народните будители, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ получи като дарение от кмета на община Димитровград Иво Димов и председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева изданията „Българската цивилизация“ и „Анти Бай Ганьо. Книга за Българите“, с които да обогати фонда си.

Историческото издание „Българската цивилизация“ е съставено от авторски научен колектив начело с проф. д.ф.н. Атанас Стаматов и под редакцията на проф.д.и.н. Александър Фол.

„Анти Бай Ганьо. Книга за Българите“ събира в една книга различни оценки за българина, за приноса му в развитието на европейската култура. Книгата възстановява част от българската история на добродетели и дух, за да бъде будна историческата ни памет, в която се пази националната идентичност.

Поздравителен адрес до библиотеката в чест на 1 ноември придружава дарението. В него се казва:

За нас е удоволствие да Ви поздравим по повод 1-ви ноември –  Деня на народните будители и да изразим огромното си уважение и благодарност към всички Вас! Вие сте съвременните народни будители, които днес работите за запазване на националната ни идентичност и издигане на българската духовност. Пред Вас стои огромната отговорност да съчетаете традициите и новаторството в един общ стремеж към развитие.

 Нека сте успешни в делата си и се радвате на признателността, която заслужавате! Бъдете достойни наследници на дедите ни и все така с любов съхранявайте огъня на българския национален дух и култура!

 Желаем Ви преди всичко здраве, лични и професионални успехи!

Библиотеката спечели пореден проект

Книги за 7 800 лв. ще обогатят фонда на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград до края на годината, благодарение на спечелен проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерство на културата.

Библиотеката получи дарение с нови книги от младши посланиците на ЕП от ПМГ  

Днес, 4 май 2022 г., младши посланиците на Европейския парламент от димитровградската ПМГ „Иван Вазов”, дариха на Градска библиотека „Пеньо Пенев” 20 нови книги, отличени през последното десетилетие с Наградата на Европейския съюз за литература. Тези книги досега на са били в фонда на библиотеката. Средствата за закупуване на книгите са събрани в седмицата преди Световния ден на книгата и авторското право (23 април) чрез проведен от младши посланиците благотворителен базар в гимназията. Инициативата е част от дейностите на учениците в рамките на програмата „Училища посланик на Европейския парламент”.

Специални благодарности към младите хора, изказа директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева и екипа библиотекари, които приеха новото дарение.

Детската писателка Катя Грозева представи в Библиотеката новата си книга

В истински цветен празник на творчеството и словото се превърна представянето на новата стихосбирка „Мечтите се сбъдват” на талантливата детска писателка Катя Грозева. В петък вечерта, Лятната читалня на библиотеката се препълни от жизнерадостни деца, родители и приятели, дошли да уважат премиерата на учителя от ОДЗ „Райна Княгиня”. Библиотекаря Светла Билярска представи детските стихове и гатанки по забавен и прочувствен начин. Малчуганите изпълниха богата музикално-поетична програма, в която рецитираха любими стихове на своята учителка. Катя Грозева и нейното творчество бе представено от поетесата Величка Петрова. В края на вечерта авторката получи много букети и раздаде десетки автографи.

Стихосбирката „Мечтите се сбъдват” е третата на авторката. Тя е отпечатана с подкрепата на Община Димитровград. Преди нея Катя Грозева има издадени още две книжки с детско творчество – „Моят детски свят” (1999г.) и „Най-обичам да играя” (2016 г.).

Премиерата на новата стихосбирка бе част от богатата програма на Библиотеката по повод Националния маратон на четенето. На 21 април, четвъртък, среща с детската писателка Катя Грозева ще имат и първокласниците от І„в”  клас от ОУ „Алеко Константинов”.