Алековци се забавляваха с приказки, гатанки и игри в Библиотеката

Забавен час с любими приказни герои и детски автори проведоха третокласниците от димитровградското ОУ „Алеко Константинов“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Те се забавляваха в навечерието на 1 юни с ново предизвикателство на библиотекарите – бърканица в приказките. Децата изслушаха създадена за играта творба и откриха кои известни 12 произведения съдържа тя. Последва решаване на кръстословица от гатанки и играта „Кой съм аз“, в която те се представяха като приказни герои и познаваха от кои приказки са те.

Детската писателка Катя Грозева се срещна с ученици в Библиотеката

Среща с детската писателка и поетеса Катя Грозева имаха днес ученици от СУ „Любен Каравелов“ в Библиотеката. Тя е автор на книжките с детско творчество „Мечтите се сбъдват”, „Моят детски свят” и „Най-обичам да играя”. По интересен и завладяващ начин тя прочете свои произведения, а учениците я засипаха с въпроси. Часът премина неусетно, а каравеловци научиха много нови и интересни неща от детската писателка. Творческата среща се проведе в рамките на съвместната инициатива на училището и Библиотеката по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.   

Каравеловци бяха търсачи на съкровища в Библиотеката

Ученици от СУ „Любен Каравелов“ бяха търсачи на съкровища в Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Под формата на занимателна игра два класа научиха как се търсят книги в библиотеката, по какви правила се подреждат и как да се ориентират сред лавиците с хиляди книги. Образователният урок бе подготвен от библиотекарите. Задачата на децата бе да намерят шест съкровища скрити в книги, за което се ориентираха четейки специални указания. 

Всички приключиха успешно с търсенето и успяха да съберат частите на пъзел, който се оказа любим литературен герой. В края на проявата и двата класа получиха като подарък енциклопедия и книга.  Проявата бе част от съвместната инициатива на училището и Библиотеката по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.

24 май 2023 г. Валентина Терзиева с колеги и приятели на приема.

Г-жа Валентина Терзиева, директор на димитровградската ГБ „Пеньо Пенев“, удостоена с наградата „Библиотека на годината“ за 2022 г. на ББИА, присъства на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Домакини на събитието са държавният глава Румен Радев и неговата съпруга. По традиция то се проведе в Националния исторически музей и събра представители на академичната и научната общности, ръководители на образователни институции, преподаватели, дейци на културата, общественици, хора на изкуството и представители на държавните институции.

Ученици се срещнаха с детската писателка Радостина Николова

Малките ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ и СУ „Любен Каравелов“, имаха интересна среща с детската писателка Радостина Николова, в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на 17 и 18 май. Тя е автор на известната поредица „Приказки за мотовете“ и „Приключенията на мотовете“, както и на детските книги „Моите красиви рога“ и „Кико без крила“ и др.

Като запален читател, тя запозна многобройната си публика със своите литературни герои – кои са те, къде живеят и какво обичат да правят. Срещата се превърна в забавно и приятно преживяване за децата, които се потопиха във веселите истории на мотовете. Радостина Николова е един от основателите на издателство “Мармот”.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” е „Библиотека на годината“ за 2022 г.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград спечели наградата „Библиотека на годината“ за 2022 година! Благодарим на Българската библиотечно-информационна асоциация за високата оценка за нашия всеотдаен и последователен труд! За нас е голяма чест да сме носители на тази престижна награда и отговорност да продължаваме напред!  

Флашмоб с приказни герои проведе Библиотеката съвместно със СУ „Любен Каравелов“

Десетки деца от СУ „Любен Каравелов“, техните учители и родители, дефилираха като приказни герои във флашмоб, организиран по повод 65-годишнината на училището и 70-годишнината на ГБ „Пеньо Пенев“. Забавното събитие беше поредната изява от съвместен проект по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда“. То започна с голямо слънце, което децата сами сътвориха като символ на знанието и науката. Посланието към малки и големи бе да обичат книгите, защото те разкриват света. Празникът бе изпълнен с много добро настроение, силни емоции, танци и невероятна пъстрота.

Каравеловци се състезаваха по езикова култура в Библиотеката

Ученици от четвърти, пети и шести класове на СУ „Любен Каравелов“ премериха знания в състезание „Пътешествие в света на граматиката“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Надпреварата бе проведена от учителя по български език и литература Даниела Петрова. В журито влизаха нейния колега литератор Живко Русев и двама библиотекари.

Езиковите задачи бяха предварително подготвени и задавани като части от приказка за тримата братя, които трябваше да открият безценно съкровище – знанието. Всеки випуск имаше представителен отбор, който премина през седем различни изпитания от областта на български език, литература, история и география. Забавната презентация направи съпричастни към състезанието и учениците от публиката, които отговаряха на въпроси.  Така победители в „пътешествието“ станаха всички присъстващи, защото най-важното е знанието, а не съревнованието. 

Бърканица в приказките забъркаха в Библиотеката ученици от СУ „Любен Каравелов“

Три класа ученици от СУ „Любен Каравелов“ проведоха занимателни уроци „Бърканица в приказките“ в Детски отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Библиотекарите бяха съчинили за тях нова приказка, в която бяха забъркали сюжетите на няколко известни творби на любими детски писатели. Децата отлично се справиха със задачата да познаят кои са приказките и героите в тях.

Друго интересно изпитание бе да откриват карти-памет и да познаят кой е автора на известно литературно произведение. Така те научиха за Ангел Каралийчев, Ран Босилек, Ханс К. Андерсен, Шарл Перо и др. В края на заниманията, учениците проведоха интересни игри и викторина, в която показаха отлични приказни познания. Проявите бяха част от съвместната инициатива на училището и Библиотеката по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда, модул “Библиотеките като образователна среда”.

Успехите на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград днес, се дължат на добре съхранявани традиции, надграждани през изминалите 70 години, но най-вече на професионализма на библиотекарите, работещи в културната институция през тeзи десетилетия. Затова срещата с бившите колеги, състояла се по повод рождения ни ден, навръх професионалния ни празник 11 май,  премина топло и вълнуващо, в спомени за работата, хората и книгите.