Първокласниците от ОУ „Пейо Яворов“ празнуваха, че са грамотни

Първокласниците от димитровградското ОУ „Пейо Яворов“ честваха Празник на буквите в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Чрез образователни игри те показаха, че са грамотни, че знаят всички букви от българската азбука, и вече могат да четат и пишат. Децата се забавляваха в пет забавни изпитания с библиотечните Феи, пазителки на буквите. Те им помогнаха да развалят зло проклятие и да си върнат знанието за цялата азбука.

Всички малчугани се справиха отлично с игровите задачи. В края на празника децата получиха специални грамоти за тяхното усърдие и усвоени знания през учебната година. Всички получиха вълшебен ключ – първите читателски карти, с които вече могат да заемат книжки от Детския отдел и да ползват безплатно услугите на читалнята за деца и библиотеката.

Малчугани от градина „Радост“ слушаха приказки и гатанки в Маратона на четенето

В света на приказките се потопиха малчугани от детска градина „Радост“ при гостуването си в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, по време на „Маратона на четенето“. Децата и техните учители с интерес изслушаха приказките, прочетени от библиотекарите и се впуснаха в забавна игра с гатанки. След литературната среща с приказни герои, малките гости посетиха за първи път Детския отдел, където разгледаха нови книжки и се запознаха с библиотечния хамстер Хари, който от всичко най-много обича деца да му четат приказки.         

С открит урок „Към потомците“ стартираха Дните на поезията „Пеньо Пенев“

Градска библиотека бе домакин на открит урок „Към потомците“, посветен на живота и творчеството на поета Пеньо Пенев. В урока участваха ученици на училища от Димитровград, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Лектор бе учителят по български език и литература от димитровградското СУ „Любен Каравелов“ Живко Русев. Той изнесе презентация за поета и запозна гимназистите с Пеньо Пенев през очите на негови съвременници и изследователи на поезията му. Последва дискусия между ученици и преподаватели, след което в препълнената голяма читалня прозвучаха едни от най-емблематичните стихове на поета и изпълнения на пиано. С открития урок  бе дадено начало на традиционните  Дни на поезията „Пеньо Пенев“.

3D приключения в Библиотеката с ученици от ОУ „Ал. Константинов“

Второкласниците от ОУ „Ал. Константинов“ с класен ръководител Боряна Петрова се впуснаха във виртуални и 3D приключения в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Класът бе поредния, който гостува в рамките на провеждащата се Дигитална седмица 2023 г. Часът премина в обучение и демонстрации за работа с 3D писалки, 3D принтер и очила за виртуална реалност. С помощта на библиотекарите децата изработиха  интересни 3D макети и се забавляваха с различни игри от виртуалната реалност. В края на посещението си, учениците подариха на библиотеката по повод 70-годишния ѝ рожден ден пано с красиво илюстрирана книга.

Второкласници играха „Маминото детенце“ за патронния си празник в Библиотеката

Драматизация на част от повестта „Маминото детенце“ на Любен Каравелов, изпълниха второкласници в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. По този завладяващ и неповторим начин децата и класният им ръководител Нели Станева решиха да отбележат патронния празник на тяхното училище. Малките артисти, облечени в народни носии и с помощта на реквизити от Исторически музей – Димитровград, изпълниха по детски неповторимо сцена от известното българско произведение. От новата сцена в библиотеката прозвучаха познатите сатирични диалози между чорбаджи Нено, Неновица и малкия Николчо.

Преди представлението децата изгледаха презентация за живота и творчеството на Любен Каравелов, подготвена от библиотекарите. От нея те научиха важни факти за дейността му като революционер, издател, писател, поет и публицист. Каравеловци показаха високи знания за своя патрон в последвалите интересни игри. Сред публиката бяха и ученици от 3„б“ клас с класен ръководител Нели Бонева, които бурно аплодираха изпълненията. Проявата завърши с изпълнение на песента „Хубава си, моя горо“, която е и химн на училището и с цветя за артистите.

Малчуганите от градина „Лилия“ се включиха в Маратона на четенето

Малчуганите от детска градина „Лилия“ се потопиха в света на приказките, в рамките на „Маратона на четенето“. Децата и техните учители гостуваха в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, за да се запознаят отблизо с нови книжки и да чуят едни от най-занимателните истории в тях. С интерес те изслушаха приказката „Патилата на метлата“, от която разбраха, че във вълшебния свят на книгите има и добри вещици. След това те се запознаха с щурите Чук и Пук, които живеят в зъбките на хората. За благодарност децата изнесоха музикално-поетичен рецитал, подготвен специално за гостуването в библиотеката. След красивите изпълнения, малчуганите посетиха за първи път Детския отдел, където ги очакват още много приключения. Там те се запознаха и с библиотечния хамстер Хари, който от всичко най-много обича деца да му четат приказки.          

Клуб „Всезнайко“ гостува в Детския отдел на библиотеката

Ученици от клуб „Всезнайко“ към Детски и младежки център – Димитровград гостуваха по повод Международния ден на детската книга в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Библиотекарите запознаха учениците  отблизо с живота и творчеството на най-известния писател на детски приказки Ханс К. Андерсен. Празничното гостуване продължи със забавни образователни игри. В тях децата показаха свои знания за неговите приказки, като отгатваха техни заглавия и литературни герои. Проявата се проведе в Детския отдел, в рамките на „Маратона на четенето“.

Среща-разговор с Маргарита Петкова и представяне на новата и книга „Белите ми нощи“

Община Димитровград и Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ви канят на среща-разговор с талантливата и обичана поетеса Маргарита Петкова и представяне на новата и книга „Белите ми нощи“, с участието на Акустично джаз трио.
Събитието е част от отбелязването на Дните на поезията „Пеньо Пенев“ – 2023 г., които тази година протичат под мотото „Стих като песен“.

Деца от градина „Райна Княгиня“ се впуснаха в „Маратон на четенето“ като приказни герои

Като приказни герои участваха в „Маратона на четенето“ малчуганите от Детска градина „Райна Княгиня“. Те бяха гости на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ със специално тържество, посветено на детските книжки, които те много обичат. Библиотекарите от Детския отдел задаваха на малчуганите забавни гатанки и им прочетоха книжките „Патилата на метлата“ и за „чудовищата“, които живеят в зъбките. Маратонът продължи с приказно дефиле и изпълнения на детски песнички, в които изявиха творческите си таланти. В края на гостуването си те посетиха за първи път Детския отдел, където се запознаха с книгите и библиотечния хамстер Хари.

60 ученици се обучаваха с 3D писалки и VR очила в Библиотеката

Над 60 ученици от димитровградското СУ „Любен Каравелов“ участваха в обучения за работа с 3D писалки и демонстрации с очила за виртуална реалност и 3D принтер в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Образователните посещения се състояха в рамките на провеждащата се Дигитална седмица 2023 г., която продължава до 7 май.

Учениците проведоха часове по творчество с помощта на библиотекарите, в които създаваха свои 3D модели. Те научиха какво е виртуална реалност и как да използват безопасно новите дигитални технологии в тази сфера. Всички направиха първите си стъпки за работа с очила за виртуална реалност и се обучиха как да ги управляват и да реагират в такава среда. В края на гостуването си децата демонстрираха усвоените нови знания, като се впуснаха в забавна VR надпревара.

Европейската „ALL DIGITAL WEEK 2023“ е ежегодна кампания, насочена към повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии. Тя подпомага изпълнението на дейности от Плана за цифрово образование 2021-2027 г. на Европейската комисия. Настоящата 2023 г. е обявена за Европейска година на уменията под мотото „Подобрете дигиталните си умения“.