Градска библиотека „Пеньо Пенев“ е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар

От 27 до 29 септември 2023г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар „АБ – днес и утре“. Участие във форума са заявили над 85 библиотечни специалисти от цялата страна. В тридневния семинар те ще дискутират важни теми, свързани с професионалната дейност и специализирания софтуер на българските библиотеки. Ще бъдат споделени добри практики за достъпност и привличане на повече потребители в книжовните институции. По време на форума за гостите е подготвена специална програма, в рамките на която те ще посетят културни институции и ще разгледат археологически забележителности в община Димитровград.

Библиотеката спечели пореден проект за нови книги

Щастливи сме да обявим, че Градска библиотека „Пеньо Пенев” спечели пореден проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерство на културата на стойност 5 759.01 лв. Със средствата предстои да бъде закупена нова художествена и отраслова литература, която ще обогати фонда на библиотеката и ще радва нашите потребители.

Директорът на ГБ „Пеньо Пенев“ участва в международния проект ADELE

От 3 до 10 юли 2023 г., в рамките на седмото издание на Social Hackathon Umbria, в Ночера Умбра, Италия, се проведе първата международна мобилност с учебна цел по проект „ADELE“ (Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe). Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейската комисия и e съфинансиран по Програма „Еразъм+“.

В обучението се включиха десет библиотекари от България, сред които бе и директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ г-жа Валентина Терзиева. Участниците имаха възможност да споделят идеи и да се докоснат до добри практики за социални и дигитални иновации в обществените библиотеки. Бяха създадени малки международни групи, които да работят върху първи идеен проект, отчитайки неговите нужди, цели, дейности и конкретни резултати, които трябва да бъдат постигнати. Задачата беше съобразена с хоризонталния приоритет на „Еразъм+“ за цифрова готовност, като участниците разсъждаваха заедно по темите за привличане на младежите в библиотеките и как да направят колекциите си по-достъпни за всички.

Лятната програма на Библиотеката привлече над 800 деца

За поредна година, Градска библиотека „Пеньо Пенев“, проведе занимателна, образователна и наситена с творчески инициативи, лятна програма с деца. Тази година проявите на Детски отдел бяха именувани „Летни приключения в Библиотеката“ и се проведоха на два етапа. От 20 юни до 31 юли, малките ни приятели твориха в клуба „Магия от хартия с Мони и Мони“. С помощта на нашите доброволки, шестокласничките Симона и Моника, децата изработиха от хартия шапки, корони, картички, хвърчила, цветя, животинки и много други интересни неща. Участниците в първата част на лятната програма се запознаха с нови приказни герои от лятното кино, което библиотекарите подбраха специално за тях.

Разнообразните и полезни занимания продължиха и през месец август, който бе още по-наситен с прояви. Всеки ден малчуганите се впускаха в нови приключения, в които четяха любими приказки; опознаваха България и Димитровград с книги, моливи и бои; твориха с глина и 3D писалки; учиха за пожарната безопасност и за правилата на движението от истински професионалисти – димитровградските огнеборци и полицаи; разбраха как да търсят бързо и лесно информация в книги; играха любими настолни игри и имаха неповторими преживявания с очила за виртуална реалност. В „Приказният час на джаза“ приятелят на библиотеката – китаристът Димитър Русев ги запозна отблизо с различни музикални инструменти, на които децата успяха да посвирят.

Лятната програма на Библиотеката премина при голям интерес. В нея се включиха над 800 деца от Димитровград, страната и чужбина.