„МАЙСТОРИИ В БИБЛИОТЕКАТА” е най-новата ни рубрика, която може да следите в YouTube канала на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград. Видео работилницата ще провокира творчеството у всеки от вас, а с помощта на библиотекарите ще можете да си изработите сами вкъщи полезни, забавни и интересни неща. Ще видите как старите и ненужни вещи и материали, могат да влязат в употреба и да се превърнат в красиви творби и произведения на приложното изкуство.

Как да си направим моливник – https://www.youtube.com/watch?v=3gI9LpZbck8

 

Уважаеми читатели и потребители,

Уведомяваме Ви, че Градска библиотека „Пеньо Пенев” няма да работи с читатели от 22 март до 31 март 2021 г. включително, поради въведените нови противоепидемични мерки в цялата страна, съгласно заповеди на Министъра на здравеопазването и Кмета на община Димитровград.

1.Заповед № РД-01-173 от 18.03.2021 г. на Министъра на здравеопазването.

2.Заповед № РД-06-351 от 19.03.2021г. на Кмета на община Димитровград, издадена във връзка със заповед №  РД-01-173 от 18.03.2021г. на Министъра на здравеопазването.

3.Заповед № РД-01-51 от 26.01.2021 г. на Министъра на здравеопазването, цитирана в заповедите по т. 1 и т.2.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” официално откри зала „Снежана Янева”

Днес, 18 март 2021 г., в Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград се състоя официално откриване на зала „Снежана Янева”. Така се именува известната до момента Голяма читалня на библиотеката. Домакин на събитието бе директорът на библиотеката Валентина Терзиева. Гости бяха кметът на община Димитровград Иво Димов, председателят на Общинския съвет и кандидат за народен представител Гергана Кръстева, Спаска Тарандова – член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки България”, Атанас Филков от Фондация „Глобални библиотеки България” и председателят на комисията по култура в местния парламент  Гроздан Грозев.

„Идеята голямата читалня на библиотеката да получи името на Снежана Янева се роди точно преди една година, на 8 март, по повод годишнина от рождението й. Желанието ни бе да отдадем почит към живота и делото на тази изключителна жена от Димитровград, по начин който да остане и за поколенията след нас. За реализирането на тази идея пръв ни подаде ръка председателят на комисията по „Култура” в местния парламент Гроздан Грозев. Благодарни сме, че веднага каузата прегърна радушно Председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева. Щастливи сме, че тя пое инициативата и внесе докладна записка в общинския съвет.

Така получихме за пореден път нейната подкрепа за нашите начинания. В нейно лице Градска библиотека „Пеньо Пенев” винаги е срещала съмишленик и поддръжник за реализацията на редица иновативни дейности, сподели директорът на библиотеката Валентина Терзиева.

Приветствие към гостите отправиха кметът на община Димитровград Иво Димов, Гергана Кръстева, Спаска Тарандова и проф. Емилия Янева от Калифорнийския държавен университет, сестра на Снежана Янева. На събитието бе изтъкнато, че цялата библиотечна гилдия в България пази сърдечни чувства и спомени към обаятелната Снежна Янева и нейната апостолска дейност за развитие на библиотечното дело у нас през последните 30 години. Името Снежана Янева е гордост за библиотеката, за Димитровград и за цялата страна и е еталон за родолюбие, бе подчертано в изказванията.

„Днес доказваме, че работещите хора, тези, които са се отдали през целия си живот на своята професия, ще бъдат помнени завинаги. Нямах честта лично да познавам Снежана Янева, но след като придобих представа за нея, останах впечатлена, че личността й изразява тласък за промяна на света. С дейността си Снежана Янева е подпомогнала не една или две библиотеки, сред които е и тази в Димитровград”, посочи Гергана Кръстева.

Изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки България” и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) Спаска Тарандова изказа благодарност към Общински съвет – Димитровград за решението да именува залата на името на Снежана Янева, защото това е връзката с поколенията. „За Снежа общинските библиотеки бяха специална кауза. Тя споделяше с всички опита, който бе видяла и натрупала от целия свят, и това даде нов тласък на библиотечното дело у нас.

Кметът на община Димитровград Иво Димов сподели, че винаги изпитва вълнение, когато посещава тази зала, особено след ремонта на целия комплекс преди няколко години. „Сред личностите, които са прославяли Димитровград безспорно, е Снежана Янева. За нас развитието на културата е сред най-важните ни приоритети. Факт в тази посока е, че Община Димитровград е от тези, които заделят най-сериозни средства за подпомагане на културата. На местна издръжка са театър, библиотека, музей, джаз трио, духов оркестър… Поздравявам всички работещи в тази сфера. Заедно правим така, че културата да бъде на този пиедестал, на който всички очакваме и искаме да бъде”, сподели кметът Иво Димов.

„След като загубихме Снежана, за нашето семейство беше утеха, че тъкмо в Димитровград обществеността и библиотеката започнаха първите стъпки, за да почетат личността и делото й”, сподели проф. Емилия Янева. От името на мемориален фонд „Снежана Янева“, с дълбока благодарност и признателност, тя връчи на Валентина Терзиева грамота за водещата роля на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ за популяризиране на живота и делото на Снежана Янева сред българската библиотечна общност.

 

Православие – храна по време на пост

Православие – храна по време на пост. Уникални издания с жития на светците, беседи, проповеди и слова може да откриете в специалната ни витрина до Възкресение Христово (Великден).

ПРИКАЗКИ ЗА ДЕЦА ОТ НАШИЯ ДЕТСКИ ОТДЕЛ

„Вълшебната масичка“ – https://www.youtube.com/watch?v=so_fH5cW3jo

Книга за Българското гурбетчийско градинарство получи като дарение библиотеката

Книгата „Колелото на съдбата – Българското гурбетчийско градинарство” на д-р Васил Мутафов получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. Двата екземпляра  бяха връчени на ВрИД директора Валентина Терзиева от д-р Илия Вълев от Регионален исторически музей – Велико Търново.

Книгата е издадена благодарение на голям проект, разработен съвместно между Изследователския институт на българите в Унгария, РИМ-Велико Търново, Музей на гурбетчийското градинарство в Лясковец и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

„Идеята е чрез книгата да популяризираме гурбетчиите градинари, които са дали много не само на България, но и на света. Чрез тях, българите сме познати на много места извън пределите на страната”, заяви при връчване на дарението д-р Илия Вълев, който е съредактор на книгата заедно с етнолога Галя Чохаджиева.

В основата на книгата стои дисертацията на д-р Васил Мутафов, защитена успешно през далечната 1981 г. в етнографския институт с музей при Българска академия на науките. Научната работа е резултат от сериозен изследователски труд. Книгата е фокусирана както върху произхода и разпространението на явлението, така и върху влиянието и следата, която българските градинари гурбетчии оставят навсякъде, където са упражнявали своята дейност.

БЛИЦ С БИБЛИОТЕКАРИТЕ  е новата видео инициатива, която Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград стартира в своя YouTube канал Library Dimitrovgrad.

Последвайте ни, за да научите повече за работата на библиотекарите и кои са любимите им книги, автори, литературни жанрове и друго любопитно от библиотеката.

Снежана Янева (1952 – 2019)

На 8 март, Международния ден на жената, е родена Снежана Янева, дългогодишен вдъхновен и всеотдаен ръководител на Българската Библиотечна Асоциация, на Фондация „Глобални библиотеки България“ и уважаван Директор на Информационния център при Посолството на САЩ в София. Отбелязваме годишнината от рождението на една забележителна жена, на една българка с международен авторитет, която с ерудицията, родолюбието и инициативността си, 30 години безвъзмездно работеше за модернизирането и демократизирането на библиотеките у нас.

Многоликата българка представя библиотеката в Деня на жената

„Многоликата българка” представя Градска библиотека „Пеньо Пенев”-Димитровград по повод Международния ден на жената, който отбелязваме всяка година на 8 март. В деня за признание към постиженията на жените в икономиката, политиката и културата, специална витрина показва успеха на известни представителките на нежния пол и българската жена като муза и вдъхновителка за един по-добър и справедлив свят.

Подбраната литература разкрива красотата, постиженията и приноса на редица български жени от Априлското въстание до наши дни. Сред дамите заели достойно място в българската литература има известни имена от историята и сферата на изкуството, културата, спорта, науката и обществения живот.

ПРИКАЗКИ ЗА ДЕЦА ОТ НАШИЯ ДЕТСКИ ОТДЕЛ

„На старт“, руска приказка – https://www.youtube.com/watch?v=o3IEc_J8x5s