Юлияна Антонова-Мурата представя японския дух, култура и начин на живот претворено в щастие

Десетки почитатели на Юлияна Антонова-Мурата и нейните книги присъстваха на вълнуваща среща в Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Събитието в лятната читалня откри директора на библиотеката  г-жа Валентина Терзиева, която благодари на авторката за готовността си да гостува на димитровградската публика, в рамките на краткия си престой в страната.

Юлияна Антонова-Мурата е дългогодишен дипломат, пълномощен министър с три мандата в българското посолство в Токио и съпруга на японец. В Димитровград тя бе придружавана от своята приятелка и известен рекламен експерт и продуцент Владина Цекова.

 

Пред своите четящи почитатели тук, живеещата близо 30 години в Страната на изгряващото слънце българка представи своите книги, превърнали се в бестселъри – „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. Вдъхновяващите истории в тях докосват сърцата на българина със своята неподправеност, искреност и деликатност. Разказите разкриват философията и светоусещането на японците, и постигнатото от тях лично щастие, осланящото се на уважение, доверие и взаимопомощ в обществото.

На премиерата на своите книги в Димитровград , Юлияна Антонова разказа множество лични истории от живота си в Япония, които разкриват тамошната култура и манталитет, и изключително уважителното им отношение към българския народ. Тя направи и редица паралели между българския и японския мироглед и действителност, които не само поставят въпроси, но и дават верните отговори на всеки, който има нужните сетива да ги открие. Всеки неин разказ учи на човеколюбие и обществени отношения, а в последната си книга „Сан сан, Япония“ авторката дори е именувала един от разказите си „Може може, България“.

Срещата ѝ в лятната читалня премина изключително сърцато и вълнуващо, а самата Юлияна Антонова-Мурата сподели прочувствено, че още с пристигането си е останала очарована от Димитровград, който я впечатлил със своя простор, чистота, зеленина и дух. Творческата вечер, която премина под музикалния съпровод на джаз китариста Димитър Русев-Мутата, приключи с множеството откупки на книги и лични автографи на авторката. Юлияна Антонова-Мурата получи и подаръци от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и от свои димитровградски почитатели.

Видео от събитието, заснето от DGPAZAR.EU – електронно и печатно издания, може да гледате ТУК.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В новото видео на рубриката „Миналото говори” ви представяме осми брой – https://youtu.be/RB9E5NsjZ2I на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец юни те са 6-и, 13-и, 21-и и 28-и. Очаквайте следващото видео на 19 юли 2022 г.

Ученици от СУ „Л. Каравелов“ дариха книги на библиотеката, проведоха забавен урок

Деветокласници от СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Магдалена Иванова направиха изненадващо дарение от книги на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Учениците посетиха днес най-голямото книжовно и информационно средище в общината, за да се запознат отблизо с различните отдели и богато разнообразие от услуги и литература, които библиотеката предоставя на своите потребители.

В ролята на техен гид бе главния библиотекар Светла Билярска, която подробно разясни на каравеловци ползите и предимствата от това да си читател на библиотеката и да получаваш достоверна, проверена и актуална информация в различни области.

Гостуването на младежите се превърна в забавен час, в който те разгледаха Заемна за възрастни и читалните, разпуснаха в тийн къта, разгледаха разнообразна литература в читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки“ и дори посвириха на пиано.

Щастливи сме да обявим, че учениците от Vа клас в СУ „Любен Каравелов“ Ангел Трандев, Даниел Добрев и Мария Вълчева станаха победители в регионалния кръг на националния конкурс „Приказка под маската“, съорганизатори на който са Градска библиотека „Пеньо Пенев“-Димитровград заедно с Народна библиотека – Пловдив и регионалните библиотеки в Кърджали, Силистра, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Мотивирани от учителя си по български език и литература Даниела Петрова, всеки написа в съвременен вариант класическа приказка, съответно „Грозното патенце“, „Трите прасенца и болният вълк“ и „Червената маска“. Спазвайки регламента на конкурса творбите им бяха с отворен край, което ги класира за националния кръг на конкурса.

Среща-разговор с писателката Юлияна Антонова-Мурата и вдъхновяващите й книги за Япония

На 27 юни 2022г. (понеделник) от 17:30 часа, гост на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще бъде писателката Юлияна Антонова-Мурата – автор на нашумялата трилогия вдъхновяващи книги за Страната на изгряващото слънце  – „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан Сан, Япония“. Дарбата на авторката да пресъздава живота в тази страна деликатно, изтънчено и интригуващо, превръщат творбите ѝ в истински бестселъри. 

Юлияна Антонова-Мурата представя Япония като истински майстор на словесното изящно изкуство. Всеки неин разказ, разкрива на читателя тайнствата за японското общество и култура, изградено върху принципите на себеуважение, дълг, любов и възпитание. Всеки прочит на книгите ѝ дава отговори за успеха на японската нация – технологичен, икономически и духовен.

Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, след което немска филология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е преподавател в Медицинския университет в София. Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец, тя има възможността да живее на различни места по света – Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където живее и до днес със семейството си. Тя е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В новото видео на рубриката „Миналото говори” ви представяме седми брой –  https://www.youtube.com/watch?v=6wdmSl88kS8 на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец юни те са 6-и, 13-и, 21-и и 28-и.

Класираните победители нека заповядат в Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград да получат своите грамоти и награди.

Сайт за литература популяризира поети и писатели от Хасково и Димитровград

При голям интерес премина премиерата на сайта за литература e-lit. Info, която се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Сайтът е дело на Дачо Господинов, който е негов основател и редактор. С помощта на редактора Росица Пиронкова, платформата се поддържа на възрожденски начала и с помощта на дарения.

В петък вечер творци препълниха  зала „Снежана Янева“, за да се запознаят от близо с каузата на онлайн изданието и да се заредят с вдъхновението на неговите създатели. Срещата започна с видео обръщение на хасковлийката Калина Томова, която от 2008 г. живее в Чикаго и от основателите на Лигата на писателите в САЩ, на която Дачо Господинов е член.

Неговият сайт е изцяло за литература, а в него онлайн са представени 12 димитровградски поети и писатели като Пеньо Пенев, Ангел Ников, Петко Каневски, Атанас Капралов, Ваня Ангелова, Демир Демирев, Диляна Христова, Ваня Данева, София Милева, Дима Чонова, Митко Дерменджиев, Ангел Димитров и др.

Всеки един от тях и тяхното творчество бе представен на срещата от хасковската поетеса Ели Видева. Присъствалите на срещата творци четоха свои любими стихове и споделяха спомени за събратята по перо. Поетесата Ваня Данева представи стихосбирката на Дачо Господинов „Аз, кавалерът на музата“ и прочете част от стиховете му.

Дачо Господинов е роден в Разград и работи в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в родния си град. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е литератор и активно пише поезия и е автор на 5 поетични книги, една от които е електронна.

С много забавление и изненади премина посещението в Детския отдел на учениците от клуб ,,Пъстър свят“ от СУ „Любен Каравелов“ с ръководител г-жа Стела Иванова. Децата взеха участие в различни игри – попълваха думи, играха на асоциации и рязаха лакомства с вързани очи. За финал бяха наградени от г-жа Иванова с грамоти и книги.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В новото видео от рубриката „Миналото говори” ви представяме шести брой – https://youtu.be/WIujMbaiNTE на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец юни те са 6-и, 13-и, 21-и и 28-и.