Отличихме първия финалист в книжното ни предизвикателство

Щастливи сме да обявим името на първия финалист в пилотната ни инициатива „Книжно предизвикателство 2021”, която стартирахме през месец февруари тази година. Това е Мартина Димова от Димитровград, която за по-малко от 7 месеца прочете 20 книги по зададените от нас критерии. При получаване на своята награда, редовната ни читателка сподели, че с голям интерес е приела предизвикателството да чете от посочените жанрове. За целта тя ни предостави свой списък със заетата от нея литература.

Сърдечно и благодарим за участието, и напомняме на останалите ни участници, че остава още малко време до финала на книжното ни предизвикателство в края на годината.

 

С нова есенна премяна е Градска библиотека „Пеньо Пенев”

Тихо, нежно и на пръсти в библиотеката пристигна Есента. Разноцветните листа и зрели плодове внесоха в Заемната за възрастни и в Детския отдел топлината и уюта на най-пъстрия сезон през годината. Новата есенна премяна зарежда и подтиква към приятното изживяване с книга в ръка – четенето.

 

За делата на видни народни будители учиха петокласници в библиотеката

Открит урок за народните будители проведоха петокласници от ОУ „Пенчо Славейков” в библиотеката. В зала „Снежана Янева” учениците изгледаха специална презентация, подготвена  по родолюбивата тема от класния ръководител Мата Минчева.

Последователно учениците отговаряха на въпроси за живота и за делата на мнозина видни български будители, сред които Паисий Хилендарски, Васил Априлов, Петър Берон, Георги Сава Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и др. По интересен начин децата учиха къде е написана „История славянобългарская”, за създаването на първото българско светско училище, за създаването на първия български учебник – „Рибният буквар”, за сформирането на Първата българска легия и организирането на революционно-освободителното движение, довело до Освобождението на България.

Осмокласници учиха за ползите на енциклопедичното знание в библиотеката

Специален урок, посветен на енциклопедичното знание, проведоха в библиотеката осмокласници от ПМГ „Иван Вазов” с ръководител Катя Атанасова, в петък, 15 октомври. Акцент в практическото обучение бе как да търсят конкретна информация в енциклопедии и книги. Библиотекарят Мария Митева запозна учениците с възможностите за бързо и лесно намиране на нужната информация чрез различните видове справочен апарат.

Учениците с интерес разгледаха богатия фонд енциклопедии от различни отрасли на знанието, с които разполага читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки” в библиотеката.  Позоваването на официални източници от използвана литература, и разликата между достъпната информация в интернет, и достоверната, и проверена информация в книгите, бе друга важна част от проведения урок.

Практическото търсене в енциклопедиите премина забавно и бе изключително полезно за осмокласниците в бъдещата им работата със справочна и енциклопедична литература.

Със своите симпатични герои и забавни истории, тези книжки ще се превърнат в семеен любимец. От днес може да ги откриете при нас!

Общински конкурс за детска рисунка по българска народна приказка

Градска библиотека „Пеньо Пенев” в партньорство с ОП „Детски и младежки център” обявяват общински конкурс за детска рисунка по българска народна приказка. Конкурсът е насочен към всички деца и младежи от І до ХІІ клас в община Димитровград. Конкурсът е посветен на 1 ноември – Ден на народните будители.

Участвайте! С нетърпение очакваме вашите творби!

Ученици от СУ „Любен Каравелов” гостуваха в библиотеката

Ученици от СУ „Любен Каравелов” с ръководител г-жа Таня Стефанова гостуваха в библиотеката на 29 септември 2021 г. Третокласниците посетиха Детския отдел, където направиха опознавателна „обиколка” из макета на Димитровград, разгледаха новите книги и си взеха по една за вкъщи.

На 30 септември 2021 г. в библиотеката на посещение бяха третокласници от СУ „Любен Каравелов“ с техните ръководители г-жа Сокерова и г-жа Вълчева. Обиколката им започна от Детския отдел, където разгледаха нови книги и макета на Димитровград и завърши с посещение на нова изложба в Историческия музей.