Ценно дарение от Италия получи Градска библиотека „Пеньо Пенев”

Двутомното издание „Събитията в България 1876-1878 година през погледа на Папския Ватикански вестник „Осерваторе Романо”, получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Жестът към културния и просветен център на Димитровград, направи живеещата в Рим димитровградчанка Веска Георгиева, която е и спомоществувател на авторите – Йорданка Минева, композитор в Италия, преводач на материали от италиански език и Теодор Тодоров, историк и анализатор на архивите.

„За Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград, към българските целокупни читатели, родолюбивите библиотечни работници, служителите и обществеността на Димитровград. Нека вашата добре устроена и патриотична библиотека да учи на примерите от нашата преживяна история младото поколение днес и това след нас, за да не бъде забравена България и героите и”, споделят в послание до читателите двамата автори.

Дарението съдържа І и ІІ части от книга Трета и представлява исторически-архивен обзор от месец октомври 1876 г. до края на месец април 1877 г. „Скрити от нас ще останат годините труд по събиране на историческите факти в този период от историята ни,потопили земята ни в кръв, движещите сили за търсене на истината, неподправена и необременена, във Ватиканските вестници „Осерватореромано”, преводите им на български език, безсънните нощи и дни, печатането на самата книга в страна, в която излизането й на български език е равнозначно да се спасиш от Светата инквизиция. За всичко това аз не мога да остана равнодушна. Моят поклон пред живите будители и патриоти в 21 век”, споделя Георгиева.

Това е второ дарение от уникална литература, която библиотеката ни получава благодарение на Веска Георгиева. През 2018 г. се сдобихме с два тома „По следите на българските гарибалдийци” на Теодор Тодоров, който е работил като учител в българското неделно училище „Асен и Илия Пейков” на територията на папство Ватикана. Така Димитровград стана първият град в България, разполагащ с ценното издание, което се радва на голям интерес от читатели и изследователи на българската история от цялата страна.

Пореден спечелен проект от Градска библиотека „Пеньо Пенев”

Щастливи сме да обявим, че Градска библиотека „Пеньо Пенев” за пореден път спечели проект по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” – 2021 г. на Министерство на културата за обновяване на фонда ни с книги на стойност 4 800 лв. Новата художествена и отраслова литература предстои да бъде закупена и обработена като ще се постараем да достигне до нашите потребители в най-кратък срок.

Библиотечният ни хамстер Хари помага за четенето на деца

Нов пухкав приятел – хамстер, си има вече Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Той се казва Хари и е от уникалната порода „библиотечен”. За него е характерно, че не расте само хранейки се, а най-вече когато слуша деца да му четат от любимите си книжки.

Нашият любимец е още бебе, затова каним всички деца, които могат да четат на глас, да дойдат в Детския отдел и да помогнат на малкия ни приятел да порасне.

С помощта на хамстера Хари, библиотеката въвежда финландския опит за подпомагане на деца, изпитващи затруднения при четенето. Практиката показва, че четенето на домашен любимец преодолява притесненията на децата да четат на глас и същевременно им помага да се научат да четат гладко.

Четвъртокласници проведоха забавен урок с книги и роботи в библиотеката

Ученици от ІV „в” клас на СУ „Любен Каравелов” с класен ръководител Нели Станева проведоха забавен урок в Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Учениците първо посетиха Детския отдел, където се запознаха с лятната програма на библиотеката, подновиха своите регистрации и разгледаха най-новите книжки и друга учебна литература.

След това учениците имаха час по програмиране с роботчета Финч и Бийботи (роботи–пчели). Пред децата бяха демонстрирани възможности на няколко компютърни програми, с които забавните роботи изпълняват различни команди и действия. Учениците превърнаха наученото в забавни състезания помежду си.

Интересът на децата бе привлечен и от специализираната литература в читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки” като енциклопедии и атласи. Историята на България и българските владетели, Земята и космосът, разнообразието на животинския свят, йога упражнения и списания „Дъга“, заинтригуваха младите ни читатели.

 

 

Млади таланти от ПЕГ „Д-р Иван Богоров” представиха творчески проекти в библиотеката

Творческата среща на млади таланти се състоя на 11 юни 2021 г. и бе организирана съвместно от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и ПЕГ „Д-р Иван Богоров“. Надсловът подсказваше и източника на вдъхновение – „В началото бе словото“. В зала „Снежана Янева” Ученици от  11-и клас с преподавател Бистра Жекова представиха свои творчески проекти в изпълнение на специална задача. Условието беше само едно – да се използва родният език, за да се изрази идея, позиция, чувство, впечатление. За успешния резултат приносът е и на двете групи по информационни технологии с преподавател Марин Калинков.

Резултатите са впечатляващи с общо 48 ученически проекти. Теодора Райкова се представи с есето си „Нужна ли е паметта“ и със стихотворението си „Щастие“. Усмивките и любовта бяха вдъхновение за стиховете на Милен Динков, Ралица Динева, Теодора Тодева. Тъгата по заглъхналото малко село, вълшебствата между страниците на книгата прозвучаха в творбите на Румяна Вълчева – „Книга“, „Мрачното селце“, „Ще помня“. Яница Йонкова представи две свои изящни поетични  миниатюри – „Полет“ и „Луната каца на перваза“. Родината се оказа незаменима в стихотворението на Ралица Петрова. Нелина Петрова и Кристиана Иванова поведоха зрителите на вдъхновяващо изкачване към връх Ботев. Репортажът им представи красотата на българската природа и веселите преживявания.

Като умели белетристи се изявиха Полина Атанасова със своята пълна със загадки история в разказа „Беатрис“. Спомен за едно незабравимо приятелство представи Радост Костадинова. Марина Петрова ни убеди с есето си „За кучетата, котките и хората“, че домашните любимци могат да са по-дори от нас. За бъдещи премиери остана разказът на Марина Маринова „Божи пратеник“.

С много оживление и аплодисменти бяха посрещнати и двата късометражни игрални филма. Те са реализирани от учениците по оригинални авторски сценарии, режисура и с интересни актьорски постижения. Първият филм е със заглавие „Спасителят“. Автор на сценария е Давид Тонев, който в екип със свои приятели от 11-а клас  е пресъздал история за израстването на един млад човек в трудно изпитание.  Сложните отношения в обществото, докъде могат да отведат алчността и жаждата за власт  разказват в своя филм Кристиан Петров и Денис Хубенов. Помагат им ентусиазираните изпълнения на техните съученици от 11 „а” и 11 „б” клас, които с огромно желание играят, снимат, монтират. А колко е хубаво, когато има весели случки, за които след филма можем да си спомним с удоволствие!

Целият взрив от емоции на срещата доказа, че и най-сложният проект започва от словото – дума, изречение, надраскан набързо лист… И нищо не може да се сравни с радостта и удовлетворението от творчеството.

 

 

Занимателна ваканция за деца от І и ІІ клас в библиотеката от понеделник

От понеделник, 14 юни до 31 август, Градска библиотека „Пеньо Пенев” ще проведе пилотния си проект „Занимателна ваканция” за ученици от І и ІІ клас. Той има за цел да затвърди наученото от децата по част от учебните предмети и да им помогне с усвояването на нови знания през лятната ваканция, следвайки политиката на библиотеката за насърчаване на четенето и грамотността.

Всеки ден от 9:30 ч. до 11:30 ч. в библиотеката педагози ще водят занятията с малките димитровградчани и гости на града.

В понеделник ще се провеждат занятия по български език и литература „В света на думите”, а във вторник „Занимателна математика”.

Сряда е ден за „English is fun”, в който децата ще учат по забавен начин английски език.

В четвъртък ги очакват „Приключения с Финч и Бий” в забавните уроци по програмиране и роботика.

Петък също ще е забавен с работилницата ни „Art attack”, в която децата ще творят и изработват  интересни и полезни неща от рециклирани материали.

По време на провеждането на пилотния проект ще се търси обратна връзка от участниците и техните родители за степента на удовлетвореност. Резултатите от заниманията с деца ще бъдат анализирани и  взети предвид при планиране на дейности по реализиране на стратегията на библиотеката за провокиране и стимулиране на интереса на подрастващите към четенето, книгата и грамотността.

Със забавни игри първокласници изпратиха учебната година в библиотеката

Ученици от І „г” клас в ОУ „Ал. Константинов” с класен ръководител г-жа Марияна Йорданова отбелязаха успешното завършване на първи клас в лятната читалня на библиотеката. Първокласниците бяха подготвили богата програма за своя празник, в която рецитираха стихотворения, пяха песни, играха хоро и ръченица.

Специално за случая трупа от класа представи откъс от постановка за Хитър Петър. След специалните поздрави отправени от учителката им, първокласниците се впуснаха в игри, които библиотекарите бяха подготвили за тях, и с които всички много се забавляваха. В края на тържеството всяко дете получи грамота за успешно преминал първи клас и читателска карта за регистрация в Детски отдел, където ги очакват книжки за лятната ваканция.

Първокласници завършиха тържествено учебната година в библиотеката

Тържество по повод завършването на първи клас проведоха днес в лятната читалня на библиотеката учениците от І„б” клас на ОУ „Пенчо Славейков” с класен ръководител Генка Славова. Специалният празник бе с участието на библиотекарите от Детския ни отдел. За децата бяха организирани забавни игри, викторина с гатанки, състезания с много музика и танци. На празника присъстваха родители, баби и дядовци на малките първокласници, които показаха пред гостите, че вече са грамотни и могат да четат и да смятат.

С топли думи към първокласниците и техните родителите се обърна класният ръководител Генка Славова. Тя благодари за подкрепата на родителите и сподели, че е горда с постигнатото от своите първокласници, които въпреки трудностите, приключват успешно първата си учебна година. „Гордейте се с вашите знания и със завоюваните успехи от поредицата училищни състезания. Продължавайте все така да бъдете упорити и всеотдайни в учението, и приемете моите пожелания за много успехи и през следващата година”, пожела на своите възпитаници тя.

На тържеството ВрИД директорът на библиотеката Валентина Терзиева връчи грамоти на първокласниците, които представиха класа в конкурса по краснопис, организиран от библиотеката по повод 24 май. След това децата получиха официалните си свидетелства и подаръци от ръцете на своята учителка. Подобаващо празникът завърши с торта, обща снимка под арка от балони и флашмоб.

Ученици с първи стъпки в роботиката, четоха книжки в библиотеката

Второкласници и третокласници от училищата „Ал. Константинов” и „Васил Левски” в Димитровград гостуваха в Градска библиотека „Пеньо Пенев” днес. Организирано с класните си ръководители класовете участваха в обучение по програмиране на роботи Финч и бийботи (Bee-Bots) проведено от библиотекарите.

 

С голям интерес по-малките ученици се включиха в началните стъпки в програмирането на симпатичните роботчета. Третокласниците дори демонстрираха наученото по предмета „Компютърно моделиране” и програмата Scratch, с която се програмират и управляват роботите Финч.

След урока по роботиката децата посетиха Детския отдел на библиотеката, където някои получиха грамоти и награди за участието си в конкурса по краснопис на библиотеката, проведен за 24 май.

Част от учениците си подновиха своите регистрации, а други направиха безплатно нови. Специално за децата библиотекарите от отдела проведоха викторина. Задачата на учениците бе да познаят откъси от любими известни приказки, с която всички се справиха отлично. След  забавната образователна игра, децата се заеха да си избират книжки, които четоха на открито в лятната читалня на библиотеката. Посещението на учениците завърши със  забавни игри и съставяне на план за спасяване на принцеса Всезнайка Многознайкова от Приказната кула, който библиотекарите изградиха наскоро от рециклирани материали.

Първи стъпки в програмирането направиха второкласници в библиотеката

С роботи Финч и бийботи (Bee-Bots) се запознаха отблизо днес в читалнята на Градска библиотека „Пеньо Пенев” второкласници от ОУ „Алеко Константинов”. Водени от класните си ръководители Антоанета Николова и Донка Вълева децата първо посетиха Детския отдел, където се регистрираха като негови читатели. Учениците имаха възможност да разгледат книжки, които да вземат през лятната ваканция. Забавни игри, викторина и среща с принцесата от Приказната кула разнообразиха учебното посещение в библиотеката.

След това алековци се впуснаха в приключения с шестте пчели роботчета и научиха как да ги програмират, така че те да изпълняват зададените им команди. Второкласниците се запознаха и с компютърната програма Scratch, която ще изучават от следващата учебна година. Интересът им към програмирането се оказа изключително голям най-вече заради симпатичните атрактивни „пчелички”.

Библиотеката е дом на роботчета от 2019 г., когато те бяха доставени по проект на Фондация „Глобални библиотеки – България“, финансиран от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.

Освен шестте „пчелички”, библиотеката разполага и с 10 роботчета „Финч“, които вече са добре познати на учениците от града и общината заради активната ни работа по популяризиране на програмирането, осъществявано от библиотеката.