Децата от клуб „Обичам Димитровград“ твориха и учиха за историята и архитектурата на града

Десет знакови архитектурни сгради и забележителности на Димитровград грейнаха в различни цветове, плод на фантазията и въображението на малките участници в летния ни клуб „Обичам Димитровград“.  През месец август децата твориха и учиха за историята и архитектурата на града в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Забавните занимания по краезнание провокираха тяхното любопитство да научат повече за своя роден край, а гостуващите от други градове на страната и чужбина с интерес слушаха за миналото на Димитровград.

Резултати от конкурса за слоган на Библиотеката и на Детския отдел

Скъпи приятели, дойде време да обявим резултатите от конкурса за слоган* на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград и на детския ѝ отдел, който организирахме за предстоящата ни 70 годишнина догодина. Благодарим за страхотните ви идеи и предложения, и най-вече за позитивното ви отношение към библиотеката, книгата, четенето, знанието и грамотността.

В рамките на кампанията получихме 103 предложения за слогани, които публикувахме в албуми на Фейсбук страниците ни и за които можехте да гласувате с „Like“.  Най-много харесвания при слоганите за библиотеката набра предложението „Тук има всичко, ти вземи каквото ти трябва!“ на Христина Ташева, за което са гласували 82 души. От предложенията за Детския отдел най-харесван е слогана на Елена Костадинова „Чети и бъди!“ с 23 лайка.

Наша комисия определи още два слогана, които считаме, че изразяват най-стилизирано, кратко и всеобхватно мисията, функциите и дейността на библиотеката и на детския отдел. Официалният слоган на Библиотеката ще бъде „Светът до теб!“, предложен от Величка Петрова, а на детския ни отдел – „Растем заедно!“ на Тереза Казакова. Авторите на отличените слогани могат да получат наградите си между 22 и 26 август 2022 г. в библиотеката.

Благодарим на всички участници в конкурса, в който се включиха много ученици и студенти!  

* СлоганРекламно послание от едно изречение, което се асоциира с дейността на дадена организация и изразява нейната същност и специфика.

Изучаването на немски език в библиотеката е забавно

Забавно се изучава немския език в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Езиковите уроци съчетани с творчество са интересни за децата и стимулират бързото усвояване на езика на Гьоте. Първите стъпки за грамотността в немския език вече са факт. 

Децата от „Art attack работилница“ на библиотеката превръщат екоотпадъци в изкуство

Пластмасови и хартиени опаковки се превръщат в забавни произведения на приложното изкуство в лятната „Art attack работилница“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Децата от клуба влагат много фантазия и творчество и създават апликации на животни, приказни герои, пана на морското дъно и други интересни неща. Всяко занятие носи нова изненада за малките ни читатели.

„Занимателно четене“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Летния клуб „Занимателно четене“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград радва малките ни читатели. Приказки и детско творчество е отлично съчетание за вълнуващо и интересно ваканционно преживяване.   

6-годишната Дарина Бумбалова преодоля „Книжното предизвикателство“ за деца

Дарина Бумбалова е втората победителка в Книжното предизвикателство за деца за 2022 г. на Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. 6-годишната ни читателка получи своята заслужена награда –  семейната образователна игра „Имало едно време – измисли и разкажи история“. Да й е честита!

За броени месеци Дари е прочела 18 книжки по зададените от нас категории. От богатия фонд на Детския отдел тя е подбрала следните заглавия: „Пипи дългото чорапче“, „Емил от Льонеберя“, „Книга за джунглата“, „Как кученцето си намери дом“, „ Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок“,  „Какво са чувствата“, „Щастливата къща“, приказки на Ангел Каралийчев и Шарл Перо, и др.

Пожелаваме на Дари още много нови приключения през ваканцията!

Библиотеката стартира занимателна ваканция за деца при голям интерес

При голям интерес стартира детската лятна програма „Занимателна ваканция” на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград. Деца, желаещи да четат, творят и обогатят своите знания препълниха клубовете „Занимателно четене“, „Обичам Димитровград“, „Art Аttack“, „Немски език“ и „Творческо писане“. Занятията започнаха на 1 август и ще продължат по график да края на месеца. Това е поредното творческо и забавно лято, което библиотеката организира за своите малки и по-големи приятели от община Димитровград и гостуващите тук за лятото от други краища на страната.

„Занимателна ваканция” за деца в Библиотеката от 1 до 31 август

За поредна година, Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград, е подготвила  едно творческо и забавно лято за своите малки и по-големи приятели. От 1 до 31 август библиотеката открива лятна програма „Занимателна ваканция”. Децата ще се потопят в света на четенето, творчеството, изкуството и знанието – от понеделник до петък, в часовете от 9:30 до 10:30 часа и от 10:30 до 11:30 часа.

В рамките на лятната програма са организирани клубове за деца от 6 до 10 години – „Занимателно четене“, „Обичам Димитровград“, „Art Аttack работилница“ и „Немски език“, а за по-големите 11-15 години – „Творческо писане“.

Всеки клуб ще приема до 15 деца. Участието в „Занимателната ваканция“ ще става след предварително записване до 31 юли 2022 г. в Детския отдел или на телефон 0391 6 69 56.

Занятията на клубовете ще се провеждат по утвърден график, с който може да се запознаете подробно по-долу. 

Лятната програма и заниманията с деца са част от стратегията на библиотеката за провокиране и стимулиране на интереса на подрастващите към четенето, творчеството и грамотността.

10-годишната Габриела Вълчева спечели „Книжното предизвикателство“ за деца

10-годишната Габриела Венциславова Вълчева е първата читателка на Детския отдел в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, която спечели обявеното „Книжно предизвикателство“ за деца. За броени месеци ученичката от СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград прочете 15 книги по зададените от нас категории. Заглавията, които тя си подбра от богатия фонд на Детския отдел, за да изпълни предизвикателството, са: „S.O.S нова учителка“, „Изгубен“,  „Българ“, „Животните избират президент“, „Родино мила“, „S.O.S нова учителка“ (1994), „Minecraft“, „Български народни приказки с игри и предизвикателства“, „Тайните на Стефи“, „Да се запознаеш с птиците“, „Езоп“, „Опасни динозаври“ и три книги от поредицата Дневникът на един Дръндьо.

Габи е редовна наша читателка, интересува се от всички интересни неща и много обича животните. За своето усърдие над книгите, тя получи награда от директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева, а първи я поздрави библиотечния ни хамстер Хари. Пожелаваме на Габи още много нови приключения през ваканцията!

Щастливи сме да обявим, че учениците от Vа клас в СУ „Любен Каравелов“ Ангел Трандев, Даниел Добрев и Мария Вълчева станаха победители в регионалния кръг на националния конкурс „Приказка под маската“, съорганизатори на който са Градска библиотека „Пеньо Пенев“-Димитровград заедно с Народна библиотека – Пловдив и регионалните библиотеки в Кърджали, Силистра, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Мотивирани от учителя си по български език и литература Даниела Петрова, всеки написа в съвременен вариант класическа приказка, съответно „Грозното патенце“, „Трите прасенца и болният вълк“ и „Червената маска“. Спазвайки регламента на конкурса творбите им бяха с отворен край, което ги класира за националния кръг на конкурса.