Четири класа от ОУ „П. Славейков“ се впуснаха в „Книжно пътешествие“

В инициативата „Книжно пътешествие“ на Детски отдел на библиотеката се включиха второкласниците от димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“. Библиотекарите ги зарадваха с пъстри раници с интересни и забавни книжки, които децата ще могат да четат в рамките на месец в училищна среда. Приключения, загадки и интересни факти очакват малките читатели, които с нетърпение пожелаха да се потопят в приказния свят на книжките.

Изложба за Васил Левски подредиха ученици в Детски отдел на библиотеката

Учениците от II „б“ клас от ОУ „Пенчо Славейков“ подредиха своя изложба за Васил Левски в Детски отдел на библиотеката. Плакатите, рисунките и посланията са изготвени от второкласниците по училищен проект, посветен на Апостола на свободата и 151 години от трагичната му гибел. Изложбата ще гостува в Детски отдел и за националния празник на Република България – 3 март. Творбите могат да бъдат разгледани в рамките на работното време на библиотеката.

Четвъртокласници учиха как да ползват безопасно и сигурно Интернет

Дискусия на тема „Безопасен интернет“ проведоха четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Лектор на образователния урок бе Борислав Борисов, психолог към Местната комисия за противодействие на обществените прояви на малолетни и непълнолетни. Той обясни на децата какви рискове има при използване на глобалната мрежа, безразборното сърфиране из социални мрежи или съмнителни сайтове. Учениците изгледаха подходяща за тяхната възрастова група презентация, изготвена от ГДБОП, след което коментираха различни казуси за справяне с възникнали опасности в дигитална среда. В края на лекцията всяко дете получи брошура с правила за безопасно използване на Интернет и сърфиране в социалните мрежи.

Да се запознаят отблизо с инициативата „Книжно предизвикателство за деца“ в Детски отдел на библиотеката гостуваха учениците от клуб „Екоприключенци, читатели, мечтатели“ от СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Стела Иванова. Децата бяха силно амбицирани да се впуснат в поредица приключения с книгите и да спечелят надпреварата в четенето на интересни и забавни заглавия. Пожелаваме им успех!  

Книжните пътешествия на библиотекарите от Детския отдел с нова дестинация

Книжните пътешествия на библиотекарите от Детския отдел на Библиотеката имаха нова дестинация днес. Първокласници от СУ „Любен Каравелов“ бяха зарадвани с пъстри раници с книжки, които малките ученици очакваха с нетърпение. Срещата с милата Приказна фея предизвика много радостни емоции сред децата, които демонстрираха своите умения да четат и да влизат в ролята на герои от любимите си приказки. 

„Книжно предизвикателство“ до края на 2024 г. отправя Библиотеката

Скъпи приятели на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград, от днес стартираме ново „Книжно предизвикателство”. Каним ви до края на 2024 г. да прочетете книги, по подбрани от нас критерии.

Заредете се с приятни емоции с книгите, впуснете се в истории из живота на известни личности, потопете се в исторически и класически сюжети, подарете си лирични мигове, научете интересни дестинации, отдайте се на гастрономически изкушения и се докоснете до детското и хумористичното.

Първите десет читатели, справили се най-бързо, ще получат награди.

Условията на предизвикателствата и повече информация, ще можете да получите от библиотекарите в отдел „Заемане за дома“ и Детски отдел.

Приятно четене!

„Зелени Балкани“ обучаваха ученици в библиотеката

Екип на „Зелени балкани“ – Стара Загора гостува в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, за да се срещне с четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков“. Сред гостите бе и мишелова Хари, за който се грижат специалистите от Спасителния център за диви животни към сдружението.

Екозащитниците запознаха децата с дейността на „Зелени Балкани“, как да се помага на птици в беда, с какво се хранят и как да се полагат грижи за тях. По време на обучението бяха представени любопитни факти, а специалистите отговаряха на интересни въпроси зададени от четвъртокласниците. В края на занятието учениците с помощта на специалистите, поставиха хранилка за птици в лятната читалня на библиотеката.

Ако сте съпричастни към дейността на Сдружение „Зелени Балкани“ – Стара Загора може да го направите на DMS OREL с дарение чрез SMS на номер 17777.

Библиотеката връчи традиционните си награди „Читател на годината“ и „Посланик на библиотеката“

Традиционните си награди „Читател на годината” и „Посланик на библиотеката“ за 2023 година връчи Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград на официална церемония снощи. Тържеството уважиха много гости и приятели на библиотеката, сред които бяха Венета Колева, Секретар на Община Димитровград и Диана Дончева, Директор на Дирекция „Европейски национални програми и проекти, хуманитарни дейности“.

В началото, директорът на библиотеката Валентина Терзиева приветства всички гости и изказа благодарности към своя екип за неуморната работа и инициативи, насочени към привличане на все повече читатели. Резултатите за изминалата година показват нарастване на броя на регистрираните читатели, посещенията и раздадената литература. 

Първите отличени с приза „Читател на годината” за 2023 година, бяха най-активните читатели на Детски отдел. Тази година наградите се присъждат в четири отделни категории. При най-малките до 1 клас със заети 124 книги е Изабел Димитрова. В категория 1-2 клас със заети 192 книги е Дария Христонова. В категория 3-4 клас, призът отиде при Златомир Желязов със 170 книги, а в категория 5-6 клас с най-много заети книги е Микаела Влашева. При възрастните, с най-много заети книги през 2023 година е редовната ни читателка Живка Стоилова.

Отличията „Посланик на библиотеката“ бяха присъдени на началните учители от СУ „Любен Каравелов“ – Жулиета Ангелова и Нели Станева и на тяхната колежка Мариела Николова от ОУ „Пенчо Славейков“. През миналата година заедно с тях Библиотеката реализира редица дейности за повишаване интереса на децата към четенето, проправяйки път в сърцата им към книгите, знанието и науката. С приза „Посланик на библиотеката“ е отличен и писателят Марин Трошанов, който през 2023 г. гостува два пъти и предизвика истински фурор сред големите ученици при срещите си с тях.      

Екипът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ благодари и на всички останали читатели, партньори и съмишленици, с които осъществихме множество проекти през 2023 година.

Видео от награждаването: https://www.facebook.com/DGPAZAR.eu/videos/817368666860510

Ученици и баби празнуваха Бабинден в библиотеката

Специален час, посветен на Бабинден и Ден на родилната помощ – 21 януари,  проведоха в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ третокласниците от СУ „Любен Каравелов“ с преподаватели Нели Станева и Емилия Гочева. Събитието откри директорът на библиотеката Валентина Терзиева, която поздрави всички гости.

Пъстри раници с книжки зарадваха децата от градини „Пролет“ и „Радост“

Децата от трета и четвърта групи на детски градини „Пролет“ и „Радост“ се впуснаха в „Книжно пътешествие”, инициатива за насърчаване на четенето на Детски отдел на библиотеката. Приказна фея зарадва малчуганите с пълни раници с книжки, от които учителите ще им четат любими приказки цял месец. Изненадата зарадва децата, а те с нетърпение очакват срещите си с новите приказни герои. Те показаха на приказната фея как се играят българско хоро и ръченица.