Лятната програма на Библиотеката привлече над 800 деца

За поредна година, Градска библиотека „Пеньо Пенев“, проведе занимателна, образователна и наситена с творчески инициативи, лятна програма с деца. Тази година проявите на Детски отдел бяха именувани „Летни приключения в Библиотеката“ и се проведоха на два етапа. От 20 юни до 31 юли, малките ни приятели твориха в клуба „Магия от хартия с Мони и Мони“. С помощта на нашите доброволки, шестокласничките Симона и Моника, децата изработиха от хартия шапки, корони, картички, хвърчила, цветя, животинки и много други интересни неща. Участниците в първата част на лятната програма се запознаха с нови приказни герои от лятното кино, което библиотекарите подбраха специално за тях.

Разнообразните и полезни занимания продължиха и през месец август, който бе още по-наситен с прояви. Всеки ден малчуганите се впускаха в нови приключения, в които четяха любими приказки; опознаваха България и Димитровград с книги, моливи и бои; твориха с глина и 3D писалки; учиха за пожарната безопасност и за правилата на движението от истински професионалисти – димитровградските огнеборци и полицаи; разбраха как да търсят бързо и лесно информация в книги; играха любими настолни игри и имаха неповторими преживявания с очила за виртуална реалност. В „Приказният час на джаза“ приятелят на библиотеката – китаристът Димитър Русев ги запозна отблизо с различни музикални инструменти, на които децата успяха да посвирят.

Лятната програма на Библиотеката премина при голям интерес. В нея се включиха над 800 деца от Димитровград, страната и чужбина.

Деца твориха ръчно съдове от глина като в праисторията

Моделиране с глина бе едно от специалните занимания от лятната програма на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, очаквана с нетърпение от най-малките ни читатели. Над 20 деца изработваха ръчно съдове под наставничеството на графичния дизайнер Дилян Бакалски от старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Той им показа различни техники за изработка и украса на глинени съдове, датиращи още от праисторията. Завладени от силни емоции, децата вложиха много усърдие и творчество в създаването на чаши, вази и чинии. След това, с помощта на специални инструменти те украсиха своите изделия с показаните им техники. Творческият час приключи неусетно, а всеки малчуган отнесе вкъщи глинените си съдове.

Пожарникари с образователен урок пред деца в библиотеката

Образователен урок по противопожарна безопасност проведоха днес децата, посещаващи летните занимания в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Занятието бе проведено от екип огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Димитровград. Пожарникарят Владимир Дамянов и неговите колеги разказаха на децата за своята професия и ги запознаха с основното оборудване, което използват при гасене на пожари и спасяване на хора.

Всеки малчуган имаше възможност да пробва колко тежи пожарникарското облекло и каска. Забавният час продължи със запознаване с апаратурата, с която огнеборците работят в силно задимена среда. Малките читатели успяха да разгледат отблизо пожарният автомобил и да тестват как се гаси пожар с противопожарен маркуч.

В края на гостуването всички благодарихме за отделеното време и интересния урок на смелите мъже от димитровградската противопожарна служба.

Библиотеката с още по-забавна и образователна програма за децата през август

Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград продължава с втора част от лятната си програма за деца през месец август. Тя е наситена със забавни, образователни и творчески инициативи, подготвени от библиотекарите на Детски отдел. Всеки ден занятията са различни и ще бъдат изненада за малчуганите.

Днес, 1 август, децата се забавляваха с настолни игри в лятната читалня от 10 часа. В рамките на час и половина те се състезаваха да съставят думи, да играят шах, „Не се сърди, човече“, „Дженга“. С популярната игра „Монополи“, използвайки математиката, децата получиха финансови знания и придобиха първи брокерски умения. Детското настроение завладя и по-възрастните ни читатели, които със своя опит напътстваха учениците в игрите и състезанията.      

Летните приключения в Детски отдел на библиотеката са в разгара си

Клуб „Магия от хартия“, воден от нашите доброволки Мони и Мони, заплени децата с творчество, сръчност и креативност. Програмата ни през юни и юли се допълва от лятно кино, в което малките ни читатели изживяват забавни емоции, приключения и вълшебства с любими приказни герои. Нови изненади и интересни занимания, очакват децата и през месец август.

Над 330 ученици се обучиха по проекта „В света на 3D – моделирай, играй, твори“

Над 330 ученици, от втори до шести клас, от община Димитровград, придобиха първите си дигитални умения по проекта „В света на 3D – моделирай, играй, твори“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“. Изпълнението му стартира на 21 октомври 2022 г. с работна среща на екипа по проекта. Последваха поредица теоретични и практически обучения на библиотекари за работа с 3D принтер, 3D писалки и очила за виртуална реалност, които позволиха създаването на програми с игрови подходи за демонстрации пред учениците. Водещ обучител бе доц. Весела Статкова от АМТИИ – Пловдив. В следващия етап, от месец март до края на май 2023 година, над 330 ученици получиха достъп до разнообразни методи за работа в 3D пространството. Проведени бяха дигитални обучения и демонстрации с всички тях по график и по групи. Заниманията бяха посрещнати с голям интерес от децата и от техните преподаватели, а Библиотеката отчете поредния си успешен иновативен проект.

Млада актриса показа на децата как приказките оживяват

Интересна среща с димитровградчанката Нелина Михайлова имаха днес учениците от СУ „Любен Каравелов“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Младата актриса от хасковския драматичен театър „Иван Димов“ им показа как приказките оживяват. С нейна помощ те се впуснаха в драматизация на народната приказка „Косе Босе“, като три от децата влязоха в ролите на птичето, лисицата и кучето. Забавното изпълнение предизвика бурни емоции сред публиката и разговори за много приказки и любими литературни герои като Ян Бибиян, Дръндьо, Патиланци и баба Цоцолана, за които разказаха каравеловци.

Нелина Михайлова сподели пред децата колко важно е да се четат книжки. „Те не само дават знания и тренират ума, но отключват и въображението“, заяви младата актриса и нагледно има показа как то работи в кукления театър.

Срещата се проведе в рамките на съвместната инициатива на Библиотеката и СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“. 

Алековци се забавляваха с приказки, гатанки и игри в Библиотеката

Забавен час с любими приказни герои и детски автори проведоха третокласниците от димитровградското ОУ „Алеко Константинов“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Те се забавляваха в навечерието на 1 юни с ново предизвикателство на библиотекарите – бърканица в приказките. Децата изслушаха създадена за играта творба и откриха кои известни 12 произведения съдържа тя. Последва решаване на кръстословица от гатанки и играта „Кой съм аз“, в която те се представяха като приказни герои и познаваха от кои приказки са те.