Ученици участваха в образователна лекция на тема „Трафик на хора“

Какво представлява престъплението „Трафик на хора“ и как обществото се бори срещу съвременните форми на робство, дискутираха ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ с бившия полицай Борислав Борисов, който е психолог към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица. Децата изгледаха презентация, от която се запознаха със заплахите и рисковете от тази криминална дейност. В рамките на урока те научиха, че сред предпоставките да станеш жертва на експлоатация, са неграмотността, бедността, нереалистичните очаквания, отчуждението от семейството и др.

Епично пътешествие в науката направи учителя и посланик на библиотеката Мариела Николова

Началният учител от ОУ „Пенчо Славейков“ Мариела Николова, носител на приза „Посланик на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ за 2023 година“, представи проекта си „Научен компас: Епично пътешествие през време-пространството“. Той е реализиран през настоящата учебна година с учениците ѝ от четвърти клас, с подкрепата на родителите и библиотекари.

На 6 юни те присъстваха на открит урок, в който младата преподавателка, влезе в ролята на Мими Приключенска и представи как е реализиран проекта и какво са научили учениците при осъществяването му. Епичното пътешествие премина през научните дисциплини и области: физика, астрономия, геология, биология, исторически епохи, геология, география, велики изобретатели, учени, откриватели и др.

В рамките му нейните възпитаници са изработили презентации и сами са представяли наученото пред своите съученици, влизайки в ролята на учители. В края на всеки научен раздел се провеждала дискусия, в която четвъртокласниците обменяли знания и интересни факти от съответната област. Сред придобитите ценни умения от учениците по проекта е било търсенето, използването и анализирането на достоверна научна информация от енциклопедии, справочници и речници, налични във фонда на библиотеката.

За работата с научните книги и издания децата имали пълното съдействие на директора Валентина Терзиева и библиотекарите Мария Митева и Десислава Еленчева. За ползотворните взаимоотношения и сътрудничество те получиха благодарствени сертификати от началния учител Мариела Николова.     

Децата от градини „Звънче“ и „Роза“ изнесоха спектакъл за 1 юни в библиотеката

Малчуганите от четвъртите групи на Детска градина № 1 – „Звънче“ и „Роза“ отпразнуваха с песни и танци своето завършване и предстоящия Ден на детето – 1 юни в лятната читалня на библиотеката. Пространство се огласи със страхотни изпълнения на любими песнички, народни танци и хора, балет, рокендрол и йога танци.

Децата вложиха много емоции и показаха страхотен музикален усет и такт в изпълненията, които техните учители и възпитатели бяха подготвили професионално. Гости на празника бяха родители на малките артисти, които с радост ги аплодираха. Водещи на флашмоба бяха доброволките към библиотеката Симона и Моника, а за музикалното оформление се погрижи джазменът Димитър Русев.   

Дневният център за деца с увреждания представя Интерактивна сензорна азбука в библиотеката

Дневният център за деца с увреждания в Димитровград представи своя проект на ИНТЕРАКТИВНА СЕНЗОРНА АЗБУКА в навечерието на 24 май. Уникалните букви са създадени от специалистите на центъра, за да помогнат на децата с когнитивни проблеми да опознаят и запомнят всяка от тях, като активират повече сетива и създадат асоциации, които да подпомогнат процеса. Събитието уважиха представители на Община Димитровград, на социалните услуги, Детски и младежи център, Библиотеката, ОУ „Пенчо Славейков“ и други. Изложбата е експонирана в Лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и може да бъде разгледана до края на месец май.

Димитровград с награда „Млад библиотекар на годината `2023“

Златина Тодорова от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград бе отличена за „Млад библиотекар на годината `2023“ в годишните библиотечни награди на Българската библиотечно-информационна асоциация. Номинацията ни надви силната конкуренция и спечели благодарение на многобройните разнообразни инициативи за насърчаване на четенето, знанието и творчеството сред децата, осъществени от нея като библиотекар в Детски отдел.
Златина Тодорова работи при нас от пет години. Неуморна и всеотдайна, тя не се страхува да експериментира и да се впуска в нови предизвикателства и иновативни начинания. Напълно заслужена награда, която се приема с отговорност към професията и вдъхва увереност, че вървим по верния път на развитие.
Честито на Златина от целия екип на ГБ „П. Пенев“ – Димитровград!

Детският писател Гочо Гочев зарадва малчугани в Националната библиотечна седмица

Малчугани от детските градини „Осми март“ и „Приказка“ се срещнаха с димитровградския писател Гочо Гочев днес в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Гостът увлекателно им прочете за приключенията на доброто плюшено мече Поли и ги запозна с героите от други свои книжки – „Патешка математика“ и „Лятото на киселите краставички“.

Децата искрено се забавляваха с приказните пътешествия, а някои от тях дори демонстрираха, че вече могат да четат. Писателят им разказа как се създават и отпечатват детските книжки, а те го засипаха с интересни въпроси. Събитието бе част от проявите в рамките на Националната библиотечна седмица.

Щастливи сме да обявим, че предложението ни за „Млад библиотекар на годината `2023“ – Златина Тодорова – попада в номинациите на тазгодишните национални библиотечни награди на Българската библиотечно-информационна асоциация. Те ще бъдат връчени на официална церемония на 17 май в София. Като библиотекар в Детски отдел, през изминалата година тя реализира множество прояви, свързани с насърчаване на четенето, което доведе до повишаване на обществения авторитет и имидж на Библиотеката.

Целият ни екип ѝ пожелава успех!

Великден оживя с приказки и цветове в библиотеката

Деца от подготвителния клас на ОУ „Пенчо Славейков“ се запознаха с празника Великден в библиотеката. Те прекараха забавни минути в Детския отдел, където библиотекарите им прочетоха Легендата за великденския заек и други приказки, свързани с обичаите и традициите на Възкресение Христово у нас и по света. Изненада за малчуганите бе изработката на голямо великденско яйце от стиропор, което те собственоръчно оцветиха в любимите си цветове.