Със своите симпатични герои и забавни истории, тези книжки ще се превърнат в семеен любимец. От днес може да ги откриете при нас!

Общински конкурс за детска рисунка по българска народна приказка

Градска библиотека „Пеньо Пенев” в партньорство с ОП „Детски и младежки център” обявяват общински конкурс за детска рисунка по българска народна приказка. Конкурсът е насочен към всички деца и младежи от І до ХІІ клас в община Димитровград. Конкурсът е посветен на 1 ноември – Ден на народните будители.

Участвайте! С нетърпение очакваме вашите творби!

Ученици от СУ „Любен Каравелов” гостуваха в библиотеката

Ученици от СУ „Любен Каравелов” с ръководител г-жа Таня Стефанова гостуваха в библиотеката на 29 септември 2021 г. Третокласниците посетиха Детския отдел, където направиха опознавателна „обиколка” из макета на Димитровград, разгледаха новите книги и си взеха по една за вкъщи.

На 30 септември 2021 г. в библиотеката на посещение бяха третокласници от СУ „Любен Каравелов“ с техните ръководители г-жа Сокерова и г-жа Вълчева. Обиколката им започна от Детския отдел, където разгледаха нови книги и макета на Димитровград и завърши с посещение на нова изложба в Историческия музей.

Каравеловци разгледаха с интерес макета на Димитровград и новите книги в Детски отдел

На посещение в Детския отдел бяха учениците от втори и четвърти клас на СУ „Любен Каравелов“ с ръководители г-жа Светла Минчева и г-жа Стела Иванова. Децата разгледаха с интерес макета на Димитровград и новите книги, като не пропуснаха и любимеца на отдела – хамстера Хари.

Седмокласници от ОУ „П. Славейков” се запознаха отблизо със Заемна за възрастни

Ученици от 7 клас в ОУ,, Пенчо Славейков“ с ръководител г-жа Раиса Михалчева бяха на посещение в библиотеката. Те разгледаха Детския отдел и макета на Димитровград, който предизвика у тях голям интерес, след което се отправиха на разходка в Заемна за възрастни, където им предстои следващата година да бъдат читатели.

Петокласници започнаха учебната година в библиотеката

Учениците от 5в клас в ОУ ,,Пенчо Славейков“ с класен ръководител г-жа Мата Минчева гостуваха на Детския отдел на 16 септември. В първия учебен ден, децата разказаха за своите любими приказки, които са чели през лятната ваканция. Успешно си припомниха четеното в четвърти клас и с радост се запознаха с литературата, която им предстои да изучават през тази година като петокласници. Учениците разгледаха с интерес и макета на Димитровград от рециклирани материали, който беше създаден от 50 деца и библиотекарите за празника на града.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” и Детски отдел пожелават на всички ученици и учители спорна, успешна, ползотворна и изпълнена с положителни емоции учебна година!

Забавно и образователно лято подари Библиотеката на деца от близо и далеч

Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград изпраща едно забавно лято, наситено с образователни и творчески прояви, с които зарадва десетки деца от община Димитровград и гостуващи от страната и чужбина. Щастливи сме да отчетем, че в резултат на активната ни дейност само за месеците юни, юли и август имаме 1877  посещения в Детския отдел на библиотеката.

Това лято успешно приключи пилотният ни проект „Занимателна ваканция” за деца от първи и втори клас. Посещенията на занятията „В света на думите”, „Занимателна математика”, „English is fun”, „Приключения с Финч и Бий” и „Art attack” достигнаха 648. Инициативата бе акцент в тазгодишната ни лятна програма и предложи на малчуганите възможност за придобиване на нови и полезни знания по български език, математиката, английски език, начално програмиране, труд и творчество. С помощта на педагози, малките ни участници развиваха логиката, мисленето и креативността си. Занятията им осигуриха възможност за създаване на нови приятелства помежду им и с книгите и приказните герои.

Най-голям интерес предизвикаха заниманията с роботите Финч и Bee-Bots, както и творческите ни работилници, в които децата майсториха разделители за книги, шиха торбички за билки, правиха рибки от стиропор с въдици, изработиха плашило против птици и много други.

Отделно от „Занимателната ваканция” библиотеката проведе безплатен курс по немски език за начинаещи, в който се включиха деца със завършен 3 и 4 клас. В уютната ни и прохладна лятна читалня, групата учи по забавен начин основите на немския език.

Лятото бе изпълнено със забавни емоции и в инициативата ни за създаване на макет на Димитровград от рециклирани материали по повод 74-годишнината от създаването на града. Ден след ден, през месец август, градът израстваше с неговите уникални сгради, паркове, забележителности на площ от 5,7 кв.м. В „строителството” се включиха 50 деца от различни възрасти, които с ентусиазъм и усърдие рязаха, лепиха, оцветяваха и украсяваха любимия си Димитровград. Регистрираните посещения в рамките на инициативата бяха 263.

В резултат на мащабната работа бяха изработени 230 сгради, 532 броя дървета, 10 метра улици, 150 ламички с лед осветление, 33 човечета, 20 автомобила, дузина пътни знаци и др. Уникално представена в проекта е река Марица. Тя е течаща, с помощта на помпичка, което създава допълнителна атрактивност. В изработката на макета бяха използвани 400 кутии, 8 пакета пластелин, 3 кг лепило С200, 10 силиконови пръчки, 18 пластмасови бутилки и 200 листа цветна и бяла хартия.

Благодарим на всички участници и ентусиасти, взели участие в лятната ни програма! Очакваме ви отново следващото лято! 

Уникален макет на Димитровград изработиха деца и библиотекари за празниците на града

Уникален макет на Димитровград представи Градска библиотека „Пеньо Пенев” за празниците на града. Мащабният проект е изработен изцяло от рециклирани материали, а в създаването му се включиха 50 деца от града и гостували тук през лятната ваканция, служители и приятели на библиотеката. Проектът може да се разгледа в Детския отдел през следващите два месеца.

Макетът е с площ от 5,7 кв.м. и включва 230 сгради, сред които повечето уникални архитектурни здания и забележителности, с които се гордеят димитровградчани. Сред тях е Водонапорната кула; сградите на Общината; на музея, библиотеката и детския център; парковете „Пеньо Пенев” и „Марица”; централната градска алея с колонадата на бул. „България”, площад „Поезия”, паметниците на поетите Никола Вапцаров и Пеньо Пенев, и композицията „Трите музи” и др.

На макета могат да се видят още големите димитровградски предприятия, жп- и авто- гарите, спортна зала „Младост”, пазарът и дори част от успешно реализираните общински проекти с европейско финансиране. По него има 532 броя дървета, 10 м улици, 150 ламички с лед осветление, 33 човечета, 20 автомобила, дузина пътни знаци и др.

Уникално представена в проекта е река Марица. Тя е течаща, с помощта на помпичка, което създава допълнителна атрактивност на проекта. В изработката на макета са използвани 400 кутии, 8 пакета пластелин, 3 кг лепило С200, 10 силиконови пръчки, 18 пластмасови бутилки и 200 листа цветна и бяла хартия.

Изработеният макет на Димитровград прави и стъпка към бъдещето с изработен щит срещу ковид пандемията. Той и макетът бе представен от ръководителя на проекта Светла Билярска, която изказа благодарности към всеки участници в инициативата.

Висока оценка за представения макет даде главния архитект на общината арх. Елисавета Георгиева, която похвали създателите за техните идеи и усърдие. Гост на събитието бе и заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков. Инициативата се провежда в рамките на празниците на Димитровград по повод 74 години от създаването на града, които се навършват на 2 септември.