Премиера на политическия комикс „На конци. 1968. Една действителна история“ и изложба, разказващи за трима български студенти, протестирали през 1968 г. против инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Художникът Веселин Праматаров, автор на текстовете и рисунките, разказа подробности по създаването на комикса и съдбите на главните герои – студентите по история Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев.

Работата по комикса е отнела година, сподели авторът. Текстовете се базират на реални събития и факти, които Веселин Праматаров е проучвал дълго. Проверявал е много документи в България, Чехия и Словакия, и различни източници, сред които и документалните филми – „Агресията“ и „Пражка пролет, 1968, Софийско лято“. Най-ценният му източник е ръкопис на Александър Димитров, един от живите участници в събитията.

Решението на 20-годишните тогава студенти да протестират срещу нахлуването на войските като печатат и разпространяват позиви, има съдбовни последици. Решили да привлекат още съмишленици, те попадат на агент от Държавна сигурност, който започва да подстрекава младежите да преминат към по-радикални действия. Студентите се предусещат и не се поддават. Задържани са от службите след отпечатването на втория позив. Следват дълги и тежки разпити, прекъсване на образованието, гонения и непрекъснато следене. Очакваните тежки присъди биват смекчени само и единствено поради спусната директива от Москва случаят да не се раздухва. Тези и други интересни факти разказа на премиерата създателят на „На конци. 1968. Една действителна история“.

Веселин Праматаров заяви, че комикса е одобрен като учебно помагало по история. Проектът е иницииран от Чешкия център в София, съвместно с Посолствата на Чехия и Словакия у нас. Реализиран е с подкрепата на „Теленор България“ и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Книжното издание е дело на Издателска къща „КИБЕА“. Графичната новела е сред заглавията в престижния каталог White Ravens 2022 на International Youth Library в Германия и печели няколко номинации и награди.

В края на събитието авторът получи скромен подарък от Градска библиотека „Пеньо Пенев“, тъй като събитието е част от проявите за нейната 70 годишнина. Изложбата, направена по графичната новела, може да бъде разгледана в библиотеката през следващите 10 дни.

Библиотеката – иновативна, успешна и на 70 години

На официална пресконференция директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Валентина Терзиева информира за успехите през изтеклата година и планираните инициативи през 2023 г., в която Библиотеката чества 70 години от създаването си. В срещата с медиите участие взеха директорът на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“ в Община Димитровград Диана Дончева и главният библиотекар Лиляна Стоянова.

„Отчитаме 2022 година като успешна в историята на Библиотеката. Връщаме се към нива от преди пандемията, въпреки съмненията дали ще успеем. През изминалата година са регистрирани 2 134  читатели, като последно подобен висок брой е отчетен през 2013 г. По този показател се нареждаме до някои от регионалните библиотеки“, коментира пред журналисти Валентина Терзиева.

През 2022 г. Библиотеката е имала 23 765 посещения, раздадената литература е била 43 980, а в библиотечната база данни са въведени 11 216 записи.  За годината са направени 97 специализирани библиографски и тематични справки, подредени са 25 витрини и експозиции, организирани са 129 събития като представяне на книги, творчески работилници и срещи, занимания за деца през ваканциите, празници на буквите и др.

През изминалата година Библиотеката спечели и работи по 5 проекта, реализирането на които продължава и през настоящата:

– проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, изпълняван с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ с финансиране от 21 000 лв.

– проект „В света на 3D – моделирай, играй, твори“, финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“ с отпуснати 1477 лв. Има за цел да предостави на учениците от втори до шести клас достъп до разнообразни методи за работа в 3D пространството.  

  – проект ADELE – цели да насърчи прехода в използването на цифрови технологии и цифрови компетенции в библиотеките в областта на неформалното образование за възрастни. 

– проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ с финансиранe от 7 800 лв., с които са закупени 438 заглавия.

– проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, в който Библиотеката е партньор на СУ „Любен Каравелов“ в Димитровград.

Валентина Терзиева изказа благодарност към Община Димитровград за подкрепата Библиотеката да се сдобие с машина за обезпрашаване и дезинфекция с UV лъчи, с което тя се нарежда сред първите общински в страната, ползващи съвременната иновативна техника. Новата технология дава възможност да се избегне 72 часовата карантина при книгите като същевременно гарантира здравната сигурност на читателите и възможността те да заемат желаното само след едноминутна обработка.  Като успех за библиотеката, тя посочи и спечелена награда, в размер на 2000 лв. от фондация „Снежана Янева“ за дейности, свързани с библиотечната работа в нейна памет.

Цялата пресконференция с подробности какво предстои, може да гледате на този линк – https://www.facebook.com/novinidimitrovgrad/videos/924826028690244

Поетичен час за любовта проведоха ученици в библиотеката

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ бе домакин на специален час посветен на любовта и поезията. Ученици от СУ „Любен Каравелов“ се срещнаха с димитровградската поетеса Димитрина Тончева. Срещата премина в разговор за най-възвишеното чувство, което има силата да вдъхновява и да преобръща както лични съдби, така и хода на исторически събития и цели цивилизации. Димитрина Тончева чете лирика и свои стихове пред гимназистите, а те ѝ задаваха различни въпроси.

Писателката Ивелина Радионова в поредица срещи с деца в библиотеката

Деца от Димитровград имаха поредица от срещи по родолюбие с писателката Ивелина Радионова в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Авторката на книгите „Обич“, „Алтъна“, „Писано с огън“, „До Боянският майстор“, „България навеки“ и др., гостува в навечерието на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Пред четири класа с второкласници от ОУ „Пенчо Славейков“ и техни връстници от ОУ „Алеко Константинов“ и СУ „Любен Каравелов“, Ивелина Радионова разказва за историята на древна България, за народните празници и вярвания, за духовната сила на българския народ и известни исторически личности. Децата с интерес слушаха разказите за владетелите Калоян и Десислава, за църквата „Бояна“ и нейните стенописи, направени от майсторите зографи, за остров света Анастасия, за потопената църква, за отгледаната от семейство овчари Алтъна и  др.

Децата от градина „Звънче“ опознаха света на приказки в библиотеката

Най-големите възпитаници на детска градина „Звънче“ се потопиха в света на приказките при първото си посещение в Детския отдел на библиотеката. Малчуганите разгледаха новите книжки в земната за деца и научиха от библиотекарите какви са правилата за вземане и връщане на книжки. След това малките читатели четоха за любимите си приказни герои Барбароните, Франклин, Марти и др. При гостуването си децата се запознаха и с библиотечния хамстер Хари.  

Малчугани посетиха за първи път Детския отдел на библиотеката

Децата от четвърта група на Детска градина „Роза“ направиха първото си организирано посещение в Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Малчуганите с интерес разгледаха книжките от заемна, където се запознаха и с библиотечния хамстер Хари. След това те посетиха читалнята на отдела и разгледаха детския кът, а библиотекарите им почетоха приказки. Голям интерес сред децата предизвикаха книжките и енциклопедиите за космоса, за човешкото тяло и за животинския свят.         

Библиотеката ви среща с автора на комикса „На конци. 1968. Една действителна история“

Градската библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград в сътрудничество с Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и издателство „Кибеа“ ви канят на премиера на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ и откриване на изложба, направена по книгата на 21 февруари 2023 г. от 17.30 ч. в Библиотеката. Гост на събитието ще бъде авторът на публикацията и изложбата, художникът Веселин Праматаров.

Комиксът разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Проектът е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Медийни партньори на проекта са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, Литературен вестник, медийните платформи „Аз чета“ и Въпреки.com.

Изложбата се състои от 14 PVC панела, които представят страници към комикса.

Повече информация за проекта можете да прочетете тук: https://sofia.czechcentres.cz/bg/news-komiks

Веселин Праматаров

Веселин Праматаров  е български художник, преводач от френски език и издател. Завършил е графика в Националната художествена академия. От 1993 г. е директор на издателство „Сонм“. Автор е на кориците и графичния дизайн на над 700 издания в областта на хуманитаристиката и художествената литература за „Сонм“, „Критика и хуманизъм“, „Просвета“, „Рива“, Дом на науките за човека и обществото, Център за академични изследвания, Институт за изследване на близкото минало, Фондация „13 века България“, „Булвест 2000“ и др.

Автор на илюстрации за учебници по предметите “Околен свят” 1, и 2. клас, „Човекът и природата“ от 3. до 6. клас, „Физика“ от 7. до 10. клас и помагала по тези предмети за издателство „Булвест 2000“. Илюстрирал е приказки на Шарл Перо, Николай Райнов, френски писателки от XVIII в., български народни приказки, приказни повести и детски картинни книжки. Художник на комикса „Терцианският светлин“ по сценарий на Кънчо Кожухаров.

Библиотеката връчи наградите „Читател на годината” и „Посланик на библиотеката”

Традиционните си награди „Читател на годината” присъди Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград. С най-много прочетени книги през изтеклата 2022 година при възрастните е редовната ни читателка Мариета Рашева. Първи в класацията на Детския отдел с най-много заети книги е второкласникът Наско Иванов.

Директорът Валентина Терзиева отличи с приза „Посланик на библиотеката” преподавателят от ОУ „Алеко Константинов“ Боряна Петрова и  инж. Тильо Тилев. Отличието се връчва на дарители, съмишленици и личности, които съдействат за модернизиране и популяризиране на дейността на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград.

Финалистите в инициатива ни „Книжно предизвикателство 2022”

Щастливи сме да обявим финалистите в инициатива ни „Книжно предизвикателство 2022”. Това са Мартина Димова и Елена Костадинова от Димитровград. Двете са редовни читателки на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и за втори път първи се справиха с предизвикателството. Главният библиотекар Лиляна Стоянова връчи отличията за успешното им представяне в кампанията, стимулираща четенето.