Първо творческо ателие по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“

На 31 януари 2024 г. се проведе първото творческо ателие по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“, финансиран от общинската програма „Димитровград на младите“. Участниците се запознаха с избрани поетични антологии, от които подбраха съдържание за своите лексикони. Демонстрирани бяха възможности за творчество при работа с техниката „Скрапбукинг“.  

Коледа по немски представиха ученици от ПМГ в библиотеката

Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ представиха как празнуват Коледа германците пред свои съученици, учители и приятели. Специалната вечер се проведе в препълнена зала в Библиотеката, а атмосферата допълваха запалени свещички и аромат на канела.

Възпитаниците на учителя по немски език Христина Михайлова представиха в презентации немските коледни традиции, обичаи, празничната кухня, традиционните ястия и празнични пожелания, които си отправят немските семейства за Рождество Христово.

Вазовци разказаха по интересен начин за коледните ритуали в Германия, като в залата прозвучаха специални немски коледни песни, изпълнени на акустични китари от ученици. В края на тържеството, гости и участници можеха да опитат от коледен щолен и греяно вино, които по традиция присъстват на немската коледна трапеза.

Библиотеката стартира нов проект, насочен към младите

На 8 декември 2023 г. се проведе първата среща на екипа по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“, финансиран от общинската програма „Димитровград на младите“. Дискутирани бяха целите и предвидените дейности и бяха разпределени конкретните задачи. Проектът не на стойност 2 793,10 лв. и ще се изпълнява в срок от една година.

Марин Трошанов и ученици от ПМГ разговаряха за успеха в живота и блясъка на кариерата

Дванадесетокласници от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград разговаряха с писателя и ИТ специалист Марин Трошанов за успеха в живота и блясъка на кариерата. Вълнуващата среща се състоя на 15 ноември в голямата читалня на библиотеката и бе организирана с подкрепата на нейния директор г- жа Валентина Терзиева. В поредното си гостуване в Димитровград, талантливият разказвач на истории и успешен бизнес лидер, предизвика тийнейджърите да се запитат за своята житейска стратегия. Той спечели сърцата на младежката аудитория, споделяйки интересни случки от своя опит и свойственото си чувство за хумор.

Вредите от наркотиците коментираха седмокласници с гост лектор в библиотеката

Седмокласници от ОУ „Ал. Константинов” участваха в образователна лекция на тема „Това, което искаме да знаем за дрогите” с гост лектор в библиотеката. Групата по интереси „Приятели на словото” с ръководител Ваня Янчева проведе интересна среща с обществения възпитател към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, психолога Борислав Борисов. Той запозна учениците с различните рискове и вреди за здравето от употребата на енергийни напитки, алкохол, тютюн и различните видове наркотични вещества – канабис, хероин, кокаин, крек, амфетамин и др.

Децата поставиха множество въпроси, които ги интересуват по темата и с интерес изслушаха новата информация. Като пенсиониран служител от системата на МВР Борислав Борисов разказа за реални случаи от своята практика с тежки последствия за наркозависими. Той запозна седмокласниците с опасностите и различни начини, при които те могат да бъдат „зарибявани” от пласьори на дрога. Като рискови места за разпространение на наркотици той посочи пространствата и дворовете на училищата и детските площадки, където дилърите дебнат и примамват своите потенциални жертви.  

„Важно е да сте добре информирани за рисковите и последиците от наркотиците, за да може да се предпазвате и вземете правилните решения”, подчерта на Борисов. Той сподели с учениците, че на улицата, без родители, ще се намерят такива, които да ги съблазняват „Затова е важно да знаете и получавате достоверна и сигурна информация по темата, и библиотеката и едно от местата, където можете да я получите. Не се поддавайте на митовете, че дрогата може да ви направи по-силни, по-издръжливи, по-концентрирани или пък ще ви даде „страхотни” преживявания. Това са спекулации, които могат да ви струват здравето и дори живота”, сподели с тийнейджърите обществения възпитател към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.    

Седмокласници проведоха урок по литература в Тийн зоната на библиотеката

Тийнейджърите успешно се справиха със задачата поставена им от преподавателя по български език и литература Даниела Иванова да открият изучаваните класици Алеко Константинов, Любен Каравелов, Христо Ботев, Йордан Йовков и др. Урокът продължи с дискусия по известни техни произведения и различните литературни жанрове, изучавани от седмокласниците.

Каравеловци посетиха и читалня „Хуманитарни, точни и приложни науки”, където научиха каква литература от различни отрасли на знанието може да им помогне в учебния процес. Момчетата и момичетата се включиха и в конкурса за написване на слоган на библиотеката и на нейния Детски отдел. В създаването на рекламното послание те показаха голяма креативност, творчество и прецизност при използването на думи и словосъчетания.

Ученици от клуб „Гражданство и култура” гостуваха в библиотеката

На 10 февруари 2021 г. в Библиотеката ни гостуваха любознателните ученици от клуб „Гражданство и култура” в 7 клас от ОУ „Алеко Константинов” с ръководител г-жа Красимира Маркова. Посещението им започна с любимия им Детски отдел, където разгледаха най-новите книги. В Заемна за възрастни, младежите се запознаха с предлаганата литература и обособения „Тийн кът”. Не пропуснаха и отдел „Изкуство”, където се потопиха в света на киното и фотографията. Обиколката им продължи в читалнята на библиотеката, където разгледаха богатия фонд с литература, и завърши с изпълнения на пиано.

С финална работна среща на екипа по проект „Библиотека за тийнейджъри-2“ приключи работата ни по него. Отчитаме проекта като успешен, тъй като с дейностите си достигнахме пряко до повече от 50 млади хора, за които четенето, литературата, творчеството са поне с една идея по-близки. Подбраната литература, подходяща за тийнейджърите – хитовите заглавия на известните влогъри и другите тийн бестселъри, които са вече на разположение за заемане, ще способстват за насърчаване на четенето при още стотици потенциални потребители. Щастливи сме, че в Димитровград живеят, учат се и творят активни, търсещи, положителни млади хора и ние можем да бъдем част от техния път!

Поръчаните по проект „Библиотека за тийнейджъри – 2“ книги са вече при нас и съвсем скоро ще бъдат на разположение за заемане. Можете да изберете интересно четиво от над 20 нови заглавия!