Ученици от клуб „Гражданство и култура” гостуваха в библиотеката

На 10 февруари 2021 г. в Библиотеката ни гостуваха любознателните ученици от клуб „Гражданство и култура” в 7 клас от ОУ „Алеко Константинов” с ръководител г-жа Красимира Маркова. Посещението им започна с любимия им Детски отдел, където разгледаха най-новите книги. В Заемна за възрастни, младежите се запознаха с предлаганата литература и обособения „Тийн кът”. Не пропуснаха и отдел „Изкуство”, където се потопиха в света на киното и фотографията. Обиколката им продължи в читалнята на библиотеката, където разгледаха богатия фонд с литература, и завърши с изпълнения на пиано.

С финална работна среща на екипа по проект „Библиотека за тийнейджъри-2“ приключи работата ни по него. Отчитаме проекта като успешен, тъй като с дейностите си достигнахме пряко до повече от 50 млади хора, за които четенето, литературата, творчеството са поне с една идея по-близки. Подбраната литература, подходяща за тийнейджърите – хитовите заглавия на известните влогъри и другите тийн бестселъри, които са вече на разположение за заемане, ще способстват за насърчаване на четенето при още стотици потенциални потребители. Щастливи сме, че в Димитровград живеят, учат се и творят активни, търсещи, положителни млади хора и ние можем да бъдем част от техния път!

Поръчаните по проект „Библиотека за тийнейджъри – 2“ книги са вече при нас и съвсем скоро ще бъдат на разположение за заемане. Можете да изберете интересно четиво от над 20 нови заглавия!

На 5 декември от 14:30 часа проведохме дългоочакваната среща със сладкодумния Михаил Свирачев, автор на книгата „Кралски лагер“. Тя се реализира като част от проекта „Библиотека за тийнейджъри 2 – насърчаване на четенето и творчеството чрез ангажиране на известни личности“, финансиран по Програма „Димитровград на младите“ на Община Димитровград. На срещата говорихме за писането като процес, вдъхновението и музата, четенето и грамотността … Благодарим на всички присъстващи за активността по време на представянето на книгата и интересните въпроси, които зададоха на автора, а ние вече планираме следващите срещи с интересни събеседници!

Щастливи сме да обявим старта на проект „Библиотека за тийнейджъри 2: насърчаване на четенето и творчеството чрез ангажиране на известни личности“, финансиран по програма „Димитровград на младите“ на Община Димитровград. Целта на проекта е да се повиши качеството на образователния процес чрез насърчаване на четенето, инициативността, креативността и активността, чрез грижа за личностното развитие на децата, учениците и младите хора в Общината. За постигането на тази цел предвиждаме да се проведат срещи с известни личности, които да промотират / насърчават четенето и творчеството като атрактивни форми на прекарване на свободното време и като необходими условия за успешното личностно развитие на тийнейджърите. Смятаме, че тези срещи не само ще обогатят младите хора, ще им помогнат да придобият умения, но и ще послужат за вдъхновение за стремеж към развитие заради положителните послания, които ще носят.

Първата публична дейност по проекта е представянето на романа „Кралски лагер“ и срещата с младия автор Михаил Свирачев, която ще се състои на 5 декември /четвъртък/ от 14:30 часа в Тийн зоната на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, когато ще си говорим за писането, творчеството, четенето и грамотността. Вход свободен!

Михаил Свирачев е роден през 1977 г. в Пловдив. Завършил е Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ в родния си град, а след това специалност „Туризъм“ в Университета по хранителни технологии – Пловдив. Има магистърска степен по „Библиотечно-информационни технологии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2015 г. завежда Американския център към НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Премиерният му роман „Кралски лагер“ се радва на добро представяне в риалити предаването на БНТ „Ръкописът“.