В навечерието на Деня на народните будители в родния дом на Снежана Янева бе поставена паметна плоча на почит и признателност към родолюбивото и дело. Там вече се събира личния и архив, към който ще бъдат прибавени документи за повече от 40 години дейност в служба на българските библиотеки, книжовност и култура.

Обръщаме се към всички библиотеки и библиотекари в страната , които имат материали или могат да напишат спомени за Снежана Янева, които да станат част от архива, да ни пишат и ги изпращат на адрес:

contact@snejana-ianeva.org или fondsi@gmail.com

ББИА връчи посмъртно на Снежана Янева награда за цялостен принос за развитието на библиотеките

На 15 октомври 2020 г. Българската Библиотечно-информационна Асоциация връчи посмъртно годишната награда за 2019 за цялостен принос на Снежана Янева за изключителните ѝ заслуги към развитието и модернизацията на българските библиотеки от 1990 година до преждевременната и смърт в края на 2019 година.

В последните 30 години г-жа Янева работи изцяло безвъзмездно в служба на българското библиотечно дело и неговия престиж в страната, в Европа и в света.

През 2012 г. беше избрана за Председател на ББИА. Преди 30 години беше инициатор на Програмата Глобални библиотеки у нас и до смъртта си беше Председател на Настоятелството на Фондация „Глобални Библиотеки България“.

Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките
Снежана Янева, Председател на ББИА (2012 – 2019)