„Курският сблъсък“

При пълна зала и силен интерес премина творческата вечер на академик Васил Сгурев и премиерата на книгата му. Тя беше представена от издателя и – проф. Иван Гранитски. Историческият труд беше препоръчан и от академиците Васил Гюзелев и Георги Марков. Присъстващите имаха възможност да се сдобият с книгата и да получат автограф от автора.
Всички, които се интересуват от изданието, могат да го заемат от Библиотеката.

 

Представиха „Курският сблъсък” на акад.Васил Сгурев в Димитровград

Източник: http://dgnews.eu/

Представиха „Курският сблъсък” на акад.Васил Сгурев в Димитровград
 

Премиерата на книгата „Курският сблъсък” на акад.Васил Сгурев премина при голям интерес в Димитровград. Тази вечер книжното издание, съдържащо обективни факти и документи за Курската битка от 5 юли до 23 август 1943 г., бе представено от автора си и неговия издател Иван Гранитски. Той изтъкна, че първата премиера на книгата е в Димитровград, преди представянето й в София. „За мен като издател е радост, тъй като  книгата е много повече от представяне на сухи факти и данни за най-голямата битка. Тя разглежда комплексно проблемът на Втората световна война и показва степента на двете икономически системи – германската и съветската”, разказа Гранитски. Той сподели, че книгата е резултат от приятелското побутване за влизане в редиците на историците на акад. Сгурев, който е инженер и математик.

Гост на събитието в читалнята на градска библиотека „П. Пенев” бяха историците акад. Георги Марков, който е автор на послеслова на книгата и акад. Васил Гюзелев, с когото акад. Васил Сгурев седял на един чин в димитровградската гимназия. Пълна зала посрещна имените български учени, двама от които и почетни граждани на Димитровград. Срещата откри директорът на библиотеката Петко Каневски, а събитието уважиха много приятели, любители на военната история, представители на руската общност в града, общински съветници.

На премиерата акад. Васил Сгурев подчерта, че има много конспиративни теории за хода на битката и на войната, като това че Хитлер се е укрил в Аржентина и че имало тайно споразумение между него и Сталин, които в последните години все по обективни разкрития. В края на творческата вечер авторът раздаде десетки автографи на своите почитатели.

Курската битка, отбелязвана в източниците на Райха като операция „Цитадела“, се води с невероятна интензивност, нечовешко ожесточение и напрежение и от двете страни, непознати тогава и на Съветско-германския (Източен) фронт, а и във Втората световна война. Тя носи белези на генерално сражение, в което участват общо от двете страни над 4 млн. души, 13 000 танка, 12 000 самолета – повече от Сталинградската битка.Загубите също са огромни – общо 1,37 млн. души, от които около 400 000 души – безвъзвратни (убити, пленени, безследно изчезнали). След Курск Германия поема безвъзвратно пътя към пълния разгром – отстъпления, поражения, капитулация.

В предложените 18 очерка е направен преглед не само на непосредствените сражения, но и на редица предшестващи събития, свързани със състоянието на военните икономики, въоръжения и на типа на двете воюващи държави. В текстовете са дадени немалък брой заслужаващи доверие данни за числения състав и загубите на отделните съединения, както и текстовете на важни архивни документи. Приложение са и кратки биографични данни за 20 военачалници, взели най-активно участие в курската битка – по 10 от всяка страна.

Акад. Васил Сгурев с премиера на нова книга в Димитровград

Източник: http://dgnews.eu

Акад. Васил Сгурев с премиера на нова книга в Димитровград
 

Най-новата книга на акад. Васил Сгурев  – „Курският сблъсък” ще бъде представена на 27 юни в Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. Премиерата ще се състои в сряда от 17 часа в читалнята.  Книгата ще бъде представена от директора на издателство „Захари Стоянов” Иван Гранитски, а гост на събитието ще бъде акад. Георги Марков. Събитието се организира от библиотеката , сдружение Надежда и читалище „Клтура-2002” под егидата на Ротари клуб.

Акад. Васил Сгурев е български учен, академик на Българската академия на науките, председател на Федерацията на научно-техническите съюзи и почетен гражданин на Димитровград. Има над 350 научни публикации, 8 монографии, 30 патента и изобретения с вписване в „Златната книга” на Българското патентно ведомство. Участва и ръководи значителен брой научноизследователски и образователни проекти с международно участие. Член е на редколегиите на 3 международни и 2 български списания, на 2 международни академии и на авторитетни международни организации – американските IEEE и AAAI, както и на IFIP, IF AC, IFORS и IBRO.

Петър Василев представи „Наследство” в Димитровград, диджей спонсорирал издаването й

Източник: http://dgnews.eu/

Петър Василев представи „Наследство” в Димитровград, диджей спонсорирал издаването й

Книгата си „Наследство” представи в Димитровград Петър Василев, който автор на текста на едноименния хит, в който се пее „Две праскови посях и две череши”. Творческата среща се състоя в голямата читалня на градска библиотека „Пеньо Пенев” завчера. „Петър Василев е един от емблематичните поети на България. Той си е роден със словото. Силно патриотичен поет, с изявена гражданска поезия, в която любовта към родина, род и любима е водеща. Неговата поезия е много искрена, преживяна в душата му”. С тези думи директорът на димитровградската библиотека и поет Петко Каневски представи 81-годишния си гост от Хасково.

„Когато човек има късмет да доживее до библейска възраст той трябва да помисли и за наследството си. Не че си помислих, аз какво наследство ще оставя, но така ми се случи”, сподели поетът. Той разказа, че книгата видяла бял свят благодарение на спонсорството на диджей от Стара Загора. Мъжът разбрал, че авторът на емблематичния хит на „Диана Експрес”, в изпълнение на Илия Ангелов по музика на Митко Щерев е все още жив, и пристигнал в Хасково, за да се срещнат.

„Молбата му бе да поеме всички разходи по издаването на книгата, за която сам да си подбера стихове. Единственото му желание бе текстът на песента „Наследство” да е на корицата. Обясних му, че подобен случай – цяло стихотворение на корица – няма. Но ще намерим начин щом толкова много иска. И така се появи моето „Наследство”. Смятам, че прасковите и черешите – да, но много по важно е човек да остави нещо, за което е имал дарба”, сподели пред димитровградчани Петър Василев.

По отношение на песента той разказа как една вечер по телефона му се обадил известния български композитор Митко Щерев, което Василев приел първоначално за приятелска шега. Музикантът го информирал че написал песен по негов текст, след което му поискал разрешение да ползва текста, спомня си с усмивка Петър Василев. „Както заявих на честването на своя 80-ти юбилей миналата година – не е важно колко неща ще напише човек и колко книги ще издаде. Напишете като мен едно стихотворение от 3 куплета, само че направете така че то да попадне в ръцете на Митко Щерев и друго няма да ви трябва”. След тези си откровения поетът продължи творческата среща с рецитал на свои творби от новата си книга. В нея той е подбрал едни от най-красивите си стихове – силна гражданска и родолюбива поезия и малко любовна лирика. В края на срещата поетът разаде много автографи.

„Петър Василев е от митичното село Хухла, което има цяла поредица поети по-млади от него като Ивайло Балабанов, Иван Бунков, Костадин Костов, Ирена Стоянова и др. Той е автор на 14 поетични книги и на една емблематична книга за Иван Николов, с когото са работели години заедно в хасковското издание Алманах „Юг” за литература и изкуство, издавано в периода 1980-1991 г. от Съюза на българските писатели и на Дружеството на СБП в областния град. Василев е работел с димитровградските майстори на словото Кръстьо Кръстев, Ангел Ников и др.“, сподели важни щрихи от биографията му Петко Каневски.