Представиха „Курският сблъсък” на акад.Васил Сгурев в Димитровград

Социални мрежи

Източник: http://dgnews.eu/

Представиха „Курският сблъсък” на акад.Васил Сгурев в Димитровград
 

Премиерата на книгата „Курският сблъсък” на акад.Васил Сгурев премина при голям интерес в Димитровград. Тази вечер книжното издание, съдържащо обективни факти и документи за Курската битка от 5 юли до 23 август 1943 г., бе представено от автора си и неговия издател Иван Гранитски. Той изтъкна, че първата премиера на книгата е в Димитровград, преди представянето й в София. „За мен като издател е радост, тъй като  книгата е много повече от представяне на сухи факти и данни за най-голямата битка. Тя разглежда комплексно проблемът на Втората световна война и показва степента на двете икономически системи – германската и съветската”, разказа Гранитски. Той сподели, че книгата е резултат от приятелското побутване за влизане в редиците на историците на акад. Сгурев, който е инженер и математик.

Гост на събитието в читалнята на градска библиотека „П. Пенев” бяха историците акад. Георги Марков, който е автор на послеслова на книгата и акад. Васил Гюзелев, с когото акад. Васил Сгурев седял на един чин в димитровградската гимназия. Пълна зала посрещна имените български учени, двама от които и почетни граждани на Димитровград. Срещата откри директорът на библиотеката Петко Каневски, а събитието уважиха много приятели, любители на военната история, представители на руската общност в града, общински съветници.

На премиерата акад. Васил Сгурев подчерта, че има много конспиративни теории за хода на битката и на войната, като това че Хитлер се е укрил в Аржентина и че имало тайно споразумение между него и Сталин, които в последните години все по обективни разкрития. В края на творческата вечер авторът раздаде десетки автографи на своите почитатели.

Курската битка, отбелязвана в източниците на Райха като операция „Цитадела“, се води с невероятна интензивност, нечовешко ожесточение и напрежение и от двете страни, непознати тогава и на Съветско-германския (Източен) фронт, а и във Втората световна война. Тя носи белези на генерално сражение, в което участват общо от двете страни над 4 млн. души, 13 000 танка, 12 000 самолета – повече от Сталинградската битка.Загубите също са огромни – общо 1,37 млн. души, от които около 400 000 души – безвъзвратни (убити, пленени, безследно изчезнали). След Курск Германия поема безвъзвратно пътя към пълния разгром – отстъпления, поражения, капитулация.

В предложените 18 очерка е направен преглед не само на непосредствените сражения, но и на редица предшестващи събития, свързани със състоянието на военните икономики, въоръжения и на типа на двете воюващи държави. В текстовете са дадени немалък брой заслужаващи доверие данни за числения състав и загубите на отделните съединения, както и текстовете на важни архивни документи. Приложение са и кратки биографични данни за 20 военачалници, взели най-активно участие в курската битка – по 10 от всяка страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.