220 години от рождението на Виктор Юго

„Човешкият разум владее три ключа, които му откриват всичко: цифри, букви и ноти. Знаеш, мислиш, мечтаеш. Това е всичко.“ – Виктор Юго

 Виктòр-Марѝ Югò (на френски: Victor-Marie Hugo) е френски поет, писател, драматург, романист, художник и общественик. Считан е за един от най-видните френски писатели, дали отражение, както върху литературния, така и върху политическия живот на страната. Представител на френската литература от 19 век, твори в жанрове и сфери с изключително разнообразие. Едни от най-известните му творби са „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“, филмирани с множество адаптации.

Виктор Юго допринася значително за обновяване на поезията и театъра. Помага на много поколения да видят и осмислят ангажираността на писателя в политическия и социалния живот. По време на Втората империя Юго живее в изгнание в продължение на 20 години и е сред политическите емигранти, които отхвърлят амнистията и отказват да се завърнат.

Предимно благодарение на моралните и политически избори, които прави през втората половина от живота си, той става популярна емблематична фигура на Третата република и при смъртта си е удостоен с национално погребение. Останките му се намират в Пантеона в Париж, поставени там на 31 май 1885 г.

Литературните произведения на Виктор Юго се състоят от множество стихотворения, 9 романа, 12 пиеси и многобройни публицистични и други произведения. Рисувал е картини през целия си живот, като броят на неговите картини надвишава 4000.            

Апостола на свободата – 149 години безсмъртие

„И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето,

то нас обръща и ние него обръщаме.“

Васил Левски

Витрина по повод 149-годишнината от гибелта на Васил Левски подреди Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Експозицията представя отбрани издания, изследвания и научни трудове за живота и делото на Апостола на свободата.

Среща с книга „на сляпо“ е най-новото предизвикателство на библиотеката

Уважаеми читатели и приятели на библиотеката,

Каним Ви да се впуснете в нашето традиционно забавно предизвикателство „Среща с книга на сляпо!“. Заглавията и кориците на книгите са „скрити“ под хартия, а кратък цитат е единственото, което загатва за жанра и съдържанието им.
Приемете поредното ни предизвикателството да заемете книга без да съдите за нея по корицата и външния вид.
Подарете си едно различно и лишено от предварителни очаквания литературно изживяване. Кой знае може то да се окаже очарователно и страхотно?

Да създадем заедно дигитална колекция „75 години Димитровград”!

На 2 септември 2022 г. Димитровград щe отбележи официално своята 75-а годишнина. По този повод Градска библиотека „Пеньо Пенев” кани всички притежатели на стари картички и архивни снимки на Димитровградда се включат в инициативата й по повод основаването на града.

Нека всеки, който милее за Димитровград и иска да опази жива,и достъпна, историята му за следващите поколения, донесе в библиотеката материалите, за да бъдат сканирани, обработени и пригодени за дигитална среда.

След приключване на процеса по цифровизацията им, притежателите на предоставените материали ще могат да си ги получат обратно, а останалите ще бъдат заведени във фонда на библиотеката.

Картичките и снимките може да ни изпратите по пощата или да ги донесете в библиотеката на адрес: Димитровград, ул. „Св. Климент Охридски“ №7,  всеки делничен ден от 8:30 ч. до 18:00 ч. За контакти: e-mail: libdg@mail.bg .

Отбелязваме 210 години от рождението на Чарлз Дикенс

Витирна посветена на Чарлс Дикенс

На 7 февруари 2022 г. се навършват 210 години от рождението на английския писател Чарлз Дикенс. Романите му „Приключенията на Оливър Туист” (1937-1939), „Коледна песен”, „Дейвид Копърфийлд”, „Повест за два града”, „Големите надежди” и множеството разкази, правят автора им известен още приживе.

Дикенс често пише отделните епизоди от книгите си непосредствено преди издаването им. Този похват придава на романите му характерен ритъм, предназначен да задържи вниманието на читателите и те да очакват с нетърпение следващото издание от поредицата.

Романите и разказите му са толкова популярни, че от създаването си до днес се преиздават постоянно.

Отбрани творби на Дикенс Ви очакват на специална витрина в Библиотеката.

Чарлз Дикенс: „Има мъдрост на ума и… мъдрост на сърцето.”