„Творческа ваканция“ стартира в библиотеката

Скъпи деца, погрижили сме се за доброто ви настроение във ваканционните дни. За вас от 1 април стартираме инициативата „Творческа ваканция“, в която ще можете да сътворите лични книжки с картинки и да изработите читателски дневници. Заниманията ще се провеждат в делничните дни до 10 април между 10 до 11 часа в Детски отдел и са подходящи за ученици на възраст от 10 до 14 години.

„Пчеличките“ от ОУ „П. Славейков“ спасяваха знанието за българската азбука

В ролята на спасители на българската азбука бяха днес първокласниците от I„г“ клас на ОУ „Пенчо Славейков“. Облечени като сръчни „пчелички“, те помогнаха на библиотечните горски феи да открият Ключа на знанието за буквите. В различни игри и състезания децата демонстрираха грамотност и уменията си да четат и пишат. В края на празника получиха специални ключове за приказното царство, намиращо се в Детски отдел на библиотеката. Малките славейковци направиха и първата си обиколка из него и останаха впечатлени от многообразието на пъстрите книжки.

Учениците от I„в“ клас на ОУ „Пенчо Славейков“ честваха Празник на буквите

Ден преди ваканцията, първокласниците от I „в“ клас на ОУ „Пенчо Славейков“ проведоха Празник на буквите в библиотеката. С него децата и техните учители тържествено отбелязаха изучаването на Буквара, който вече ще заменят с Читанката. В забавни състезания и игри, с помощта на библиотечните горски феи, те спасяваха изгубена азбука и върнаха знанието за нея на едно въображаемо кралство. В края на тържеството малките ученици направиха първото си посещение в Детски отдел и станаха най-новите му читатели.

На 20 март се проведе третото творческо ателие по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“, финансиран от общинската програма „Димитровград на младите“. Бяха изработени прекрасни страници с техниката „Скрапбукинг“, които ще попълнят бъдещите поетични антологии.   

Ученици и учители от Румъния обмениха опит в библиотеката

През изминалите дни Градска библиотека „Пеньо Пенев“ бе домакин на обмяна на опит с ученици и учители от Румъния. В рамките на гостуването се проведе работна среща между директора на библиотеката Валентина Терзиева, учители от ПЕГ „Д-р Ив. Богоров“ – Димитровград и техните чуждестранни колеги. Обсъдени бяха възможностите за бъдещо сътрудничество и предстоящи проекти.   

Директорът на библиотеката Валентина Терзиева влезе в Управителния съвет на ББИА

Директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград Валентина Терзиева вече е част от Управителния съвет на Българска библиотечно-информационна асоциация. Терзиева беше избрана на проведеното Общо годишно отчетно-изборно събрание на ББИА в началото на седмицата.

Валентина Терзиева

Останалите членове на Съвета са: Силвия Павлова, Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца; Ваня Грашкина-Минчева, НАЦИД; Васил Загоров, УниБИТ; Елица Лозанова-Белчева, СУ „Св. Климент Охридски“; Лили Спасова, Изпълнителна агенция за българите в чужбина; Луиза Савчева, НБ „Св. св. Кирил и Методий“; Силвия Найденова, Централна библиотека на БАН; Соня Първанова, Библиотека при НЧ „Христо Ботев – 1898“ – Рила; Спаска Тарандова, Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Асоциацията вече има и нов председател –  Калина Иванова, директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново.

Първокласници от ОУ „П. Славейков“ откриха Ключа на знанието в библиотеката

Учениците от I „б“ клас на ОУ „Пенчо Славейков“ станаха търсачи на съкровища в библиотеката в днешния Празник на буквите. Те помогнаха на библиотечните горски феи да открият Ключа на знанието и да спасят азбуката. Тържеството бележи най-важната стъпка на малчуганите към вълшебния свят на българското слово – четенето и писането. Те се справиха с всички изпитания и показаха, че вече са грамотни. За усърдието си получиха специални грамоти и официално станаха читатели на Детски отдел, където ги очакват още много пътешествия и вълшебства в книжките.        

Празник на грамотността честваха малките Славейковци

Учениците от I „а“ клас на ОУ „Пенчо Славейков“ вдигнаха Празник на грамотността в библиотеката. С него те отбелязаха изучаването на всички букви от Буквара, и факта че вече могат да четат и пишат. Тържеството бе изпълнено със забавни игри и състезания, в които първокласниците съставяха думи, откриваха приказни герои, подреждаха правилно азбуката и търсиха скрити послания в книгите. Децата бяха изработили специално табло на грамотността, с пожелания към библиотечните горски феи, които им помагаха в игрите. Целият клас получи грамоти и читателски карти за Детски отдел, който децата разгледаха с голям интерес.        

Първокласниците от село Ябълково празнуваха с българската азбука

Най-малките ученици от ОУ „Васил Левски“ в село Ябълково отпразнуваха, че вече са грамотни в библиотеката. Те помогнаха на библиотечните феи да открият Ключа на знанието, скрит във вълшебната гора. Децата преминаха през забавни игри и състезания, в които показаха, че могат да четат и пишат правилно на български език. За своето усърдие и знания те получиха грамоти и първите си читателски карти за библиотеката. Първокласниците направиха и първото си посещение в Детския отдел, където ги очакваха приказните герои от книжките.

С приказките на Братя Грим се забавляваха третокласници от село Ябълково

Третокласниците от ОУ „Васил Левски“ в село Ябълково гостуваха днес на Детски отдел на библиотеката, а поводът бе специален час, посветен на Братя Грим и техните приказки. Децата научиха интересни факти за живота и творчеството на световноизвестните германски разказвачи от презентацията на библиотекарите. Те направиха символична разходка по Пътя на приказките, който започва от родния им град. Научиха за замъка и за гората, от които братята сe вдъхновили да напишат класическите произведения „Спящата красавица“ и „Червената шапчица“. След това учениците демонстрираха познанията си със забавни игри и състезания. Гостуването завърши с песента „Високи, сини планини“ по стихотворението на Младен Исаев.