Библиотеката осигури забавна и образователна ваканция за децата

Наситена с образователни и творчески инициативи „Занимателна ваканция”, проведе Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград с десетки деца през месец август. За поредна година малките ни приятели от общината и гостуващи от страната и чужбина, се включиха в лятната програма на библиотеката и сформираните клубове „Занимателно четене“, „Немски език“, „Art Аttack работилница“, „Обичам Димитровград“ и „Творческо писане“. Разнообразните и полезни занимания отново бяха посрещнати с голям интерес от децата и в рамките на програмата отчетохме над 700 посещения.

Занимателната ваканция предложи на малчуганите от първи до четвърти клас инициативи, в които те усъвършенстваха уменията си по четене, стимулираха своята креативност в приложното изкуство, получиха начална подготовка по немски език и обогатиха знанията си за историята на Димитровград. За по-големите читатели библиотеката организира пилотно курс по творческо писане, в което децата подобриха своята грамотност и създадоха приказки като истински бъдещи писатели. 

Благодарим на всички млади приятели участници в лятната ни програма! Очакваме ви отново следващото лято!

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ стартира реализацията на международен проект

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград стартира реализацията на международен проект Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe (ADELE) по програма „Еразъм+“. Партньори в проекта са библиотеки и организации от Ирландия, Белгия, Италия и България, активни в образованието на възрастни в различни аспекти. 

Проектът Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe (ADELE) има за цел да насърчи прехода в използването на цифрови технологии и цифрови компетенции в библиотеките в областта на неформалното образование за възрастни. Основната цел на проекта е да се проектира и тества безплатен и адаптивен уеб базиран инструмент за самооценка, който да помогне на библиотеките (мениджмънт, персонал и потребители) да обмислят как библиотеката използва цифровите технологии и да оценят своята цифрова готовност.

Проектът трябва да приключи през 2024 година.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В рубриката „Миналото говори” ви представяме брой 17 – https://youtu.be/gGCoOyCPfyc на първия димитровградски вестник „Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец септември те са 6, 13 и 20-и.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В рубриката „Миналото говори” ви представяме брой 16 –  https://youtu.be/aNCcxn5WC-s на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец септември те са 6, 13 и 20-и.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В рубриката „Миналото говори” ви представяме брой 15 – https://youtu.be/sAVzFh627n8 на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец септември те са 6, 13 и 20-и.

Децата от клуб „Обичам Димитровград“ твориха и учиха за историята и архитектурата на града

Десет знакови архитектурни сгради и забележителности на Димитровград грейнаха в различни цветове, плод на фантазията и въображението на малките участници в летния ни клуб „Обичам Димитровград“.  През месец август децата твориха и учиха за историята и архитектурата на града в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Забавните занимания по краезнание провокираха тяхното любопитство да научат повече за своя роден край, а гостуващите от други градове на страната и чужбина с интерес слушаха за миналото на Димитровград.