Започваме излъчването на „Приказки за деца”

Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград започва излъчването на „Приказки за деца” през своя YouTube канал. Най-малките ни читатели вече ще могат да слушат любими приказки от детски книжки, които могат да заемат за дома от Детския ни отдел.

Да си спомним за Петър Шарков – Войводата с нежна душа

Градска библиотека „Пеньо Пенев” подреди отбрана литература в памет на димитровградския будител и македонски потомък Петър Шарков. В читалня „Хуманитарни и приложни науки“ посетителите могат да прочетат негови авторски книги, които Войводата с нежна душа успя да издаде приживе. Подбраната литература представя стари изпитани рецепти и природни методи, за ползите на билките и меда, който Петър Шарков като пчелар сам произвеждаше. Други разказват за родния край и Гайтаниновия род, за българската пророчица Ванга, и дори негови житейски тайни за любовта и брака. Статии за Петър Шарков от вестници разкриват неговата личност като духовно богат човек, отдаден родолюбец и верен приятел.  

ГБ „Пеньо Пенев” връчи награди „Читатели на годината” и „Посланик на библиотеката” за 2020 година

Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград връчи официално наградите „Читател на годината” и приза „Посланик на библиотеката” за изтеклата 2020 година. Отличията бяха връчени индивидуално от ВрИД директора на библиотеката Валентина Терзиева при спазване на действащите противоепидемични мерки.

Във възрастова група до 14-годишна възраст, „Читател на годината” стана 5-годишния Златомир Димитров, със заети 118 книжки от Детския отдел. Най-активния посетител на отдела е още в трета група, в детска градина „Райна Княгиня”. За интереса му към книгите принос имат, освен семейството, и неговите учители Маруся Велева и Снежана Милева.

„Радостни сме, че за първи път читател в предучилищна възраст печели високия приз. Това показва, че целенасочената ни политика, стимулираща четенето от най-ранна детска възраст и възпитаваща децата в любов към книгата, дава добри резултати”, сподели на церемонията ВрИД директорът на библиотеката.

При пълнолетните ни читатели класацията води Йордан Йорданов с прочетени 166 тома литература от „Заемната за възрастни”. Криминалните романи и психотрилърите са любими жанрове на най-активния ни читател. Бил е дългогодишен служител в полицията в Димитровград.

За „Посланик на библиотеката” през 2020 година бе отличена проф. д-р Емилия Янева, професор по право в Калифорнийския университет на САЩ. Призът се връчва на дарители и приятели на ГБ „Пеньо Пенев”, съмишленици и личности, които съдействат за нейното модернизиране и популяризирането на дейността и.

През 2020 г., родената в Димитровград българка, подпомогна каузата с дарение на нов компютър, с който днес се обслужват бързо и качествено читатели в Дигиталния  център на библиотеката. Дарението бе предоставено от учредения миналата година мемориален фонд, именуван в памет на сестра й Снежана Янева – радетел за българската книжовност и апостол на библиотечното дело в България.

„Поради пандемията от COVID 19 и въведените извънредни мерки и ограничения, които прекъснаха за два месеца достъпа до библиотеката през 2020 г., очаквано отчитаме известен спад при данните за посещения и раздадена литература за м.г. Това, което ни радва и ни вдъхва надежда е, че броят на регистрираните ни читатели расте спрямо предходни години. Очаквано се повиши интереса към онлайн присъствието ни и предлаганите виртуални услуги, като спрямо предходната 2019 г., те са нараснали близо два пъти”, сподели Валентина Терзиева.

 

Смисълът. Енциклопедия на бъдещето

„Смисълът. Енциклопедия на бъдещето” е една от най-новите книги, които читателите могат да намерят в Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. Авторката Людмила Филипова ни представя една история, която сблъсква минало и бъдеще, наука, реалност и философия. Едно момиче, родено с рядка генетична аномалия,в свят, в който хората се стремят към съвършенство. Един роман, чиято завладяваща история търси отговорите на много въпроси.

Още интересни книги от авторката може да видите в електронния ни каталог.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград разшири онлайн присъствието си

Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград разшири онлайн присъствието си в социалните мрежи и информационни канали, за да осигури по-добра възможност за свързване със своите потребители и за популяризиране на своята дейност.
Досега ви информирахме за най-новите книги, услуги, новини и събития в Библиотеката чрез официалния ни интернет сайт https://biblioteka.dimitrovgrad.bg/ , нашата страница „Градска-библиотека-Пеньо-Пенев-Димитровград” и страницата на Детския ни отдел във Фейсбук.
От тази седмица вече са активни още три онлайн платформи, чрез които ще комуникираме:
Любопитни моменти ще може да гледате в снимки и видеа на нашия профил в Instagram –https://www.instagram.com/bibliotekadimitrovgrad/ .
Събитията, дейностите и иновативните прояви в различните отдели на Библиотеката вече ще може да следите в YouTube канала ни – https://www.youtube.com/channel/UCzMJWafYJGozn2bZirzZ9Vw
В Twitter –https://twitter.com/home?lang=bg ще споделяме с Вас актуалните заглавия на новите книги, интересни мисли и друго любопитно.

Скъпи приятели, възползвайте се от всяка възможност да научавате първи за най-новото в Библиотеката, като ни последвате онлайн или като ни посетите на място. Следете електронния каталог в сайта ни, за да сте информирани за наличната специализирана и художествена литература на български и чужди автори, достъпна в заемната за възрастни, в специализираните читални и в Детския отдел.
Очакваме Ви!

Читателите на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград пътуват без паспорт до екзотични страни

„Попътувайте без паспорт” е най-новата инициатива за нашите любознателни читатели. В годината белязана от пандемията на COVID 19 и ограничените възможности за пътуване, Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград ви предоставя възможност чрез книгата да посетите различни страни и да се докоснете до екзотични култури.
Най-новата специална витрина „Попътувайте без паспорт” е уникална възможност да се пренесете на различни континенти, в отделни държави, в скрити кътчета по земното кълбо или да разберете тайните на датчаните за щастлив живот.
Пътеводителите ви разхождат из туристически маршрути или ви пренасят в реална атмосфера на световни мегаполиси, големи европейски държави или непознати места. Други заглавия ви напътстват с конкретни съвети за нравите, обичаите и особеностите на конкретната страна или за нейните природни забележителности и дори уникална кухня.
„Попътувайте без паспорт” с Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Най-новите издания на Университетско издателство „Св. Кл. Охридски” достъпни за читателите в библиотеката

Скъпи читатели, Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград Ви уведомява, че в библиотеката са налични най-нови и изключително ценни издания на Университетско издателство „Св. Климент Охридски”.
Новите заглавия от различни жанрове, поръчани и закупени от библиотеката, Ви очакват на специална витрина в заемната за възрастни. В тях ще откриете интересна и полезна информация на теми от областите: педагогика, психология, наука, технологии, култура, медицина, спорт, регионална политика, медии и web дизайн.
Новата литература е полезна и ще предизвика интереса на професионалистите в съответните области.

Уважаеми читатели, уведомяваме ви, че от началото на тази година, Читалните „Хуманитарни, точни и приложни науки“ и „Изкуство“, няма да бъдат отворени в съботните дни. За да ползвате материали от фондовете им в съботен ден, моля предварително подайте заявка на тел. 0391/66956, e-mail: libdg@mail. bg или на място. Материалите ще бъдат приготвени и ще могат да се ползват в Заемна за възрастни. Там ще бъде на разположение и текущата периодика. Детски отдел също продължава работата си и в съботните дни, както обикновено – от 8:30 до 12:30 часа.