Сърдечни пожелания получи за своята 70-годишнина Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Благодарим на колегите за топлите думи и ползотворното сътрудничество!

Ученици от ОУ „Христо Смирненски“ учиха за будителите в библиотеката

Ученици от трети и четвърти класове на ОУ „Хр.Смирненски“ в с. Радиево проведоха интересен урок за народните будители в Детски отдел на библиотеката. Те изгледаха специално подготвена презентация за велики българи – духовници, просветители и революционери, които почитаме на 1 ноември. Децата се запознаха с живота и делото на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Христо Ботев, Васил Левски, Любен Каравелов, Райна Княгиня и др. Те отлично се справиха с подготвените от библиотекарите загадки, в които сами посочваха приноса на всеки един от именитите българи.

Интересни факти за дейността на будителите, децата научиха от новите книжки, с които Детския отдел разполага. Учениците имаха възможността да разгледат и стари издания на „История славянобългарска“ и „Рибния буквар“ от фонда на библиотеката. Децата четоха щафетно стихотворения на Христо Ботев и отгатваха кои будители са изрисувани на българските банкноти. Така в навечерието на празника на народните будители, третокласниците и четвъртокласниците обогатиха знанията си по българска история и литература.   

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ приключи успешно проект за дигитализация на културно-историческо наследство

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград приключи успешно проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

На заключителна пресконференция, на 24 октомври 2023 г., директорът г-жа Валентина Терзиева отчете постигнатите резултати, които бяха заложени като цели и дейности при стартиране на проекта. Тя акцентира на добавената стойност чрез реализацията на проекта при опазване на културно-историческото наследство на документи от фондовете на Библиотеката и на Исторически музей – Димитровград и улеснения достъп и възможности при тяхното използване.

Категорично е постигната устойчивост, защото са налице двата основни компонента за дигитализацията на ценните документи – наличност на необходимата специализирана техника и експертизата на служителите, работещи с нея по процесите на цифровизация, както и голямото желание и осъзната отговорност на служителите за важността на опазване на културно-историческото наследство. За устойчивостта свидетелстват и допълнително дигитализираните годишнини на местните „Млада гвардия“ – 1948 г. и „Димитровградска правда“ 1953 – 1954 г., които също ще бъдат предложени на вниманието на потребителите.

Създадения за целите на проекта сайт www.digitlib.org осигурява достъпност на обществеността до дигитализираните обекти. Предвижда се впоследствие той да бъде надграден, за да даде още възможности при предоставяне на културно-историческото наследство на Димитровград чрез създаване на т.нар. Дигитална библиотека.  

Библиотеката изказва благодарности към Национален фонд „Култура“ за отпуснатото финансиране в размер на 20 910 лв. Проектът бе на обща стойност 25 160 лв. и се изпълни в партньорство с Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

Видео от заключителната пресконференция по проекта: https://youtu.be/jKYdTy1UM-4

Малчугани от Детска градина „Осми март“ четоха книжки в библиотеката

Две групи малчугани от Детска градина „Осми март“ проведоха образователен час в Детския отдел на библиотеката. Малките гости научиха как да вземат книжки от библиотеката и се запознаха отблизо с приказното царство заедно с Барбароните, Червената шапчица и Снежанка. В читалнята на отдела те разгледаха още образователни енциклопедии за животните и за нашата планета.

Най-голям интерес сред децата предизвика голямата карта на света, на която те търсиха къде е България. В образователния урок библиотекарите ги запознаха с интересни факти за континентите, океаните, островите и отделните държави. В края на гостуването малчуганите разгледаха новия кът с есенна украса и се запознаха с библиотечния хамстер Хари, който също се зарадва на новите си приятели.

Детският отдел на библиотеката грейна в есенна украса

С пъстра есенна украса посреща най-малките си посетители Детският отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Специално за тях, сръчните библиотекари сътвориха цветен кът, декориран с природни и естествени материали, есенна реколта и приказни герои. Той се оказва любимо място за снимки в най-плодородният сезон на годината. Шарени листа, тикви от хартия, съчетани с тематични книжки за есента, допълват интериора на отдела. 

Малчугани от Детска градина № 3 за първи път гостуваха в библиотеката

Първото си посещение в Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ направиха днес малчуганите от Детска градина № 3, от димитровградските квартали „Черноконево“ и „Марийно“. Децата и техните учители се запознаха с книжките от царството на приказките и разгледаха образователните игри в детската  читалнята. Най-привлекателното място се оказа новия кът с есенна украса, където всички си направиха снимки. В края на гостуването малчуганите се запознаха и с библиотечния хамстер Хари, който обича децата да му четат забавни истории, приказки и гатанки.

Щерю Щерев представи книгата си „Моята река“

Снощи в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ бе представена книгата „Моята река“ на хасковския музикант и природолюбител Щерю Щерев. За автора и неговата първа творба говори поетесата Ели Видева. Реката е събирателен образ и представя живота около нас. Книгата е писана в продължение на 4 години и е изпълнена с интересни истории за риболова. Езикът е неподправен, истински, без високопарни изрази и преструвки. В залата прозвучаха и част от стиховете, които присъстват в изданието. Редактор е литературният критик Недялко Бакалов.

Библиотеката в Димитровград в помощ на младите изследователи от ПЕГ „Д-р Иван Богоров“

Екип на проект „Жива история“ посети ГБ „Пеньо Пенев“, където получи професионална помощ от директора Валентина Терзиева и целия колектив.

За целите са били съставени две много ценни библиографски справки. Първата съдържа подробна информация за издаденото от и за д-р Иван Богоров, което дава възможност на младите изследователи да открият нови страни от многостранното духовно наследство на своя патрон.

Втората библиографска справка е за историята на ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, отразена на страниците на местния и регионалния печат. Получените резултати са много интересни и дават възможност на  учениците да проследят през още една гледна точка развитието на своето училище.

Валентина Терзиева обясни подробно какво представлява библиографската справка, как се работи с нея  и какви възможности дава  на младите изследователи. Така създадените материали в рамките на проекта ще имат още по-голяма стойност.

Източник: DGTV.bg

Благодарим на сладкарница „Целувка“ за вкусните и прекрасно аранжирани торти, с които посрещнахме нашите гости за ХХIХ традиционен есенен семинар „АБ – днес и утре“. Кулинарните  шедьоври, изработени с много любов и професионализъм от сладкарите, доставиха истинска наслада на всички. Изказваме признателност към тях и Станимир Пашалиев, собственик на сладкарница „Целувка“ и закусвалня „Хапката“ в Димитровград!