Каравеловци разгледаха с интерес макета на Димитровград и новите книги в Детски отдел

На посещение в Детския отдел бяха учениците от втори и четвърти клас на СУ „Любен Каравелов“ с ръководители г-жа Светла Минчева и г-жа Стела Иванова. Децата разгледаха с интерес макета на Димитровград и новите книги, като не пропуснаха и любимеца на отдела – хамстера Хари.

Седмокласници от ОУ „П. Славейков” се запознаха отблизо със Заемна за възрастни

Ученици от 7 клас в ОУ,, Пенчо Славейков“ с ръководител г-жа Раиса Михалчева бяха на посещение в библиотеката. Те разгледаха Детския отдел и макета на Димитровград, който предизвика у тях голям интерес, след което се отправиха на разходка в Заемна за възрастни, където им предстои следващата година да бъдат читатели.

Румънски библиотекари почерпиха опит от българските си колеги в Димитровград

Библиотекари от румънския град Морени участваха в едноседмично обучение в Градска библиотека „Пеньо Пенев” по проект „Обучението на възрастни започва с мен”, финансиран от европейската програма „Еразъм+”. Работното посещение се състоя от 13 до 20 септември 2021 година включително. Делегацията бе посрещната радушно от екипа на ГБ „Пеньо Пенев” по стара българска традиция, с хляб и сол.

В рамките на работната си визита, румънските гости бяха обучени как да създават различни програми и услуги за възрастни хора. С опита и практиката на димитровградската библиотека, насочена към хората в златната възраст, ги запозна директорът на ГБ „Пеньо Пенев” г-жа Валентина Терзиева. Библиотекарите споделиха за различни успешно приключили проекти от своята практика в предоставянето на услуги към тази група потребители.

ГБ „Пеньо Пенев” бе избрана за партньор на румънската страна поради богатия си професионален опит по проектната тема от изминалото десетилетие. Дигиталната грамотност на възрастните хора е една от ключовите компетентности, към която димитровградската библиотека е насочила усилия в последните години.

Петокласници започнаха учебната година в библиотеката

Учениците от 5в клас в ОУ ,,Пенчо Славейков“ с класен ръководител г-жа Мата Минчева гостуваха на Детския отдел на 16 септември. В първия учебен ден, децата разказаха за своите любими приказки, които са чели през лятната ваканция. Успешно си припомниха четеното в четвърти клас и с радост се запознаха с литературата, която им предстои да изучават през тази година като петокласници. Учениците разгледаха с интерес и макета на Димитровград от рециклирани материали, който беше създаден от 50 деца и библиотекарите за празника на града.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” и Детски отдел пожелават на всички ученици и учители спорна, успешна, ползотворна и изпълнена с положителни емоции учебна година!

Забавно и образователно лято подари Библиотеката на деца от близо и далеч

Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград изпраща едно забавно лято, наситено с образователни и творчески прояви, с които зарадва десетки деца от община Димитровград и гостуващи от страната и чужбина. Щастливи сме да отчетем, че в резултат на активната ни дейност само за месеците юни, юли и август имаме 1877  посещения в Детския отдел на библиотеката.

Това лято успешно приключи пилотният ни проект „Занимателна ваканция” за деца от първи и втори клас. Посещенията на занятията „В света на думите”, „Занимателна математика”, „English is fun”, „Приключения с Финч и Бий” и „Art attack” достигнаха 648. Инициативата бе акцент в тазгодишната ни лятна програма и предложи на малчуганите възможност за придобиване на нови и полезни знания по български език, математиката, английски език, начално програмиране, труд и творчество. С помощта на педагози, малките ни участници развиваха логиката, мисленето и креативността си. Занятията им осигуриха възможност за създаване на нови приятелства помежду им и с книгите и приказните герои.

Най-голям интерес предизвикаха заниманията с роботите Финч и Bee-Bots, както и творческите ни работилници, в които децата майсториха разделители за книги, шиха торбички за билки, правиха рибки от стиропор с въдици, изработиха плашило против птици и много други.

Отделно от „Занимателната ваканция” библиотеката проведе безплатен курс по немски език за начинаещи, в който се включиха деца със завършен 3 и 4 клас. В уютната ни и прохладна лятна читалня, групата учи по забавен начин основите на немския език.

Лятото бе изпълнено със забавни емоции и в инициативата ни за създаване на макет на Димитровград от рециклирани материали по повод 74-годишнината от създаването на града. Ден след ден, през месец август, градът израстваше с неговите уникални сгради, паркове, забележителности на площ от 5,7 кв.м. В „строителството” се включиха 50 деца от различни възрасти, които с ентусиазъм и усърдие рязаха, лепиха, оцветяваха и украсяваха любимия си Димитровград. Регистрираните посещения в рамките на инициативата бяха 263.

В резултат на мащабната работа бяха изработени 230 сгради, 532 броя дървета, 10 метра улици, 150 ламички с лед осветление, 33 човечета, 20 автомобила, дузина пътни знаци и др. Уникално представена в проекта е река Марица. Тя е течаща, с помощта на помпичка, което създава допълнителна атрактивност. В изработката на макета бяха използвани 400 кутии, 8 пакета пластелин, 3 кг лепило С200, 10 силиконови пръчки, 18 пластмасови бутилки и 200 листа цветна и бяла хартия.

Благодарим на всички участници и ентусиасти, взели участие в лятната ни програма! Очакваме ви отново следващото лято! 

15 участници се обучиха на дигитални умения в Градска библиотека „Пеньо Пенев”

Безплатно обучение за придобиване на дигитални умения за хора над 55-годишна възраст се проведе в Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград. Обучението „Интернет за всички 55 +” се организира със съдействието на Българска библиотечно-информационната асоциация и на телекомуникационната компания А1. Лектор представи пред 15-те участници в обучението презентации по разнообразни теми, свързани с началните дигитални умения.

В рамките на образователната инициатива всички се включиха в практическите уроци, насочени към правилната употреба на мобилни устройства. Възрастните хора получиха полезни съвети за сигурността и безопасните начини за използване на интернет и за предпазване от фалшиви новини. Чрез специални презентации те научиха как да инсталират различни приложения на телефона и получиха полезни съвети за настройките на апарата. Участниците се запознаха още с най-използваните и полезни безплатни мобилни приложения за комуникация и за видеосподеляне; регистрирането и използването на социални мрежи създаването на профил и др.

Екипът на библиотеката е готов и остава на разположение да съдейства на всички желаещи за повишаване на дигиталната компетентност.

Библиотеката представя експозиция „Димитровградски периодичен печат”

По повод 74-годишнината от създаването на Димитровград Градска библиотека „Пеньо Пенев” представя експозиция „Димитровградски периодичен печат”. Акцент в нея са 21 местни вестници, отразявали вълненията, мислите и очакванията, свързани със създаването на Димитровград и по-нататъшното му развитие. Експозицията бе открита в читалня „Изкуство” на 1 септември от директора на библиотеката Валентина Терзиева, а подробности за всяко от тях представи пред гостите библиотекаря Десислава Еленчева.

Историята на димитровградската журналистика е неизменно свързана с бригадирското движение и изграждането на града в средата на ХХ век. Първият вестник в Димитровград е бригадирският бюлетин „Млада гвардия”, чийто първи брой излиза на 9 май 1948 година. Негов редактор е Георги Карапанчев, който е уредник, коректор и маши­нописец. Заглавката на първия брой е дело на художничката Веселка Райнова, а от втори брой – на художни­ка Александър Стаменов. Любопитен факт е, че всяка брига­дирска смяна има свой редакционен комитет, в който се включват журналисти от столични вестници, работещи като бригадири. Вестникът е сменял името си няколко пъти. През 1949 г. е преименуван на „Строим Димитровград„, а след 4 септември 1952 г. се издава под името „Димитровградска правда“ и става трибуна на обществено-икономическия и културния живот на града. От 1998 г. вестникът отново е преименуван – „Общински вести” и просъществува до края на 2000 г.

В изложбата са представени и вестници (многотиражки), издавани от предприятията в Димитровград – „Сталинец” (от 1961 г. „Химик“ при Химическия комбинат), „Енергетик” – вестник на ТЕЦ „Вълко Червенков“ (днес „Марица 3”), „Миньорски фронт” – на държавното въгледобивно предприятие Мина „Маришки басейн“, „Стахановец“ (по-късно „Вулканец„) – на циментов завод „Вулкан“, „Заводски строител“ на СУ „Заводски строежи“ и „Жар” – на Комбината за преработка на полиестерна коприна.

През 90-те години на XX в. в Димитровград започват да излизат първите частни вестници. Прощъпулник е седмичникът „Ориент експрес”. Като издание на дружеството „Компакт прес”, вестникът излиза в периода 1991-2010 г. Неговата притурка за изкуство – „Арт експрес”, по-късно се обособява като самостоятелен вестник. Същият издател издава и вестникът Димитровградски магазин”, който от 1995 г. започва да излиза под заглавието „Бизнес магазин юг”. Други представители на димитровградския периодичен печат в онези години са „Бумеранг”; „Риск”; „Седмични новини 6400; и др.

След 2000-та година се създават нови местните вестници: седмичникът „Тракия ХХI век(2002-2011); „Общински вестник” (2006-2011); „Димитровградски пазар” (от 2005 г. до момента); „На пазар в Димитровград” и др.

Изложбата е интересна за широк кръг посетители. Вестниците са съхранили история, факти и събития, отразявайки променящия се Димитровград през годините. На страниците им своите произведения са печатали голяма част от димитровградските поети и писатели. В Димитровград израстват професионално и се изграждат цяла плеяда журналисти и редактори, които могат да се видят и поименно в представените в експозицията периодични издания. Тя може да се разгледа в читалня „Изкуство” на библиотеката до края на месец септември.

„Памет за поета” е инициатива на Градска библиотека „Пеньо Пенев”, която се провежда в рамките на празниците по повод 74 години от създаването на Димитровград. С онлайн рецитала отдаваме почит към димитровградските поети и такива, свързали трайно живота и творчеството си с града – Пеньо Пенев, Ангел Ников, Кръстьо Кръстев, Иван Гочев, Илия Желязов, Евгения Хука, Калофер Киряков, Атанас Цветков, Нено Александров, Румен Георгиев-Русин, Панчо Панев, Тиню Стайков. Инициативата се провежда и в памет на съгражданката ни Снежана Янева – апостол на библиотечното дело в България.

Те вече не са сред нас, но делата и словото им се помнят!

Стихове на поетите могат да бъдат слушани рамките на празниците на града от 28 август до 2 септември включително.  Те ще бъдат излъчени в YouTube канала ни   https://www.youtube.com/channel/UCzMJWafYJGozn2bZirzZ9Vw .

ПЕНЬО ПЕНЕВhttps://youtu.be/hqDs0n0MvhM

ВЕЛЧО МИЛЕВ – https://youtu.be/7WAISc-X1E4