Забавно и образователно лято подари Библиотеката на деца от близо и далеч

Социални мрежи

Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград изпраща едно забавно лято, наситено с образователни и творчески прояви, с които зарадва десетки деца от община Димитровград и гостуващи от страната и чужбина. Щастливи сме да отчетем, че в резултат на активната ни дейност само за месеците юни, юли и август имаме 1877  посещения в Детския отдел на библиотеката.

Това лято успешно приключи пилотният ни проект „Занимателна ваканция” за деца от първи и втори клас. Посещенията на занятията „В света на думите”, „Занимателна математика”, „English is fun”, „Приключения с Финч и Бий” и „Art attack” достигнаха 648. Инициативата бе акцент в тазгодишната ни лятна програма и предложи на малчуганите възможност за придобиване на нови и полезни знания по български език, математиката, английски език, начално програмиране, труд и творчество. С помощта на педагози, малките ни участници развиваха логиката, мисленето и креативността си. Занятията им осигуриха възможност за създаване на нови приятелства помежду им и с книгите и приказните герои.

Най-голям интерес предизвикаха заниманията с роботите Финч и Bee-Bots, както и творческите ни работилници, в които децата майсториха разделители за книги, шиха торбички за билки, правиха рибки от стиропор с въдици, изработиха плашило против птици и много други.

Отделно от „Занимателната ваканция” библиотеката проведе безплатен курс по немски език за начинаещи, в който се включиха деца със завършен 3 и 4 клас. В уютната ни и прохладна лятна читалня, групата учи по забавен начин основите на немския език.

Лятото бе изпълнено със забавни емоции и в инициативата ни за създаване на макет на Димитровград от рециклирани материали по повод 74-годишнината от създаването на града. Ден след ден, през месец август, градът израстваше с неговите уникални сгради, паркове, забележителности на площ от 5,7 кв.м. В „строителството” се включиха 50 деца от различни възрасти, които с ентусиазъм и усърдие рязаха, лепиха, оцветяваха и украсяваха любимия си Димитровград. Регистрираните посещения в рамките на инициативата бяха 263.

В резултат на мащабната работа бяха изработени 230 сгради, 532 броя дървета, 10 метра улици, 150 ламички с лед осветление, 33 човечета, 20 автомобила, дузина пътни знаци и др. Уникално представена в проекта е река Марица. Тя е течаща, с помощта на помпичка, което създава допълнителна атрактивност. В изработката на макета бяха използвани 400 кутии, 8 пакета пластелин, 3 кг лепило С200, 10 силиконови пръчки, 18 пластмасови бутилки и 200 листа цветна и бяла хартия.

Благодарим на всички участници и ентусиасти, взели участие в лятната ни програма! Очакваме ви отново следващото лято! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.