НОВИ КНИГИ

И стените имат уши от Каролин Браун

Тайните, прошепнати в църковната дамска стая, трябва да си останат там. Но щом и стените имат уши, мълвата литва през прозореца и животът на Труди се обръща с главата надолу… Но след всичко търпението на Труди се взривява: о, не, не сте познали – тя няма повече да бъде удобният за всички щраус, заровил глава в пясъка и вирнал пухкава опашка към възмутените небеса! … Нищо не е такова, каквото изглежда, а свободата и любовта са по-силни от всичко!

Фалшиви новини от Михаел Морис

Узнайте истината за избухналата истерия около „фалшивите новини“ и прочетете повече за онези разкрития на НАСА и Ватикана, които средствата за масова информация премълчават. Експертите предполагат, че в скоро време ще отпаднат към 80% от работните места, защото машините и роботите ще се справят с работата по-добре и по-изгодно. Дори и сега работят едва половината от всички хора, което означава, че в бъдеще 90% от нас няма да имат работа. Тогава какво ще правим и по кой път ще тръгнем като човечество и общество? Топ актуална, превъзходно проучена, вълнуващо написана и независима, са част от отзивите за книгата.

 

БЛИЦ С БИБЛИОТЕКАРИТЕ  е новата видео инициатива, която Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград стартира в своя YouTube канал Library Dimitrovgrad. Последвайте ни, за да научите повече за работата на библиотекарите и кои са любимите им книги, автори, литературни жанрове и друго любопитно от библиотеката.

ПРИКАЗКИ ЗА ДЕЦА ОТ НАШИЯ ДЕТСКИ ОТДЕЛ

Пътникът и стопанинът, сръбска приказка – https://www.youtube.com/watch?v=zspUl3_VP6k&t=22s

БЛИЦ С БИБЛИОТЕКАРИТЕ  е новата видео инициатива, която Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград стартира в своя YouTube канал Library Dimitrovgrad. Последвайте ни, за да научите повече за работата на библиотекарите и кои са любимите им книги, автори, литературни жанрове и друго любопитно от библиотеката.

Библиотеката представя отбрана литература за делото на Васил Левски

Витрина, посветена на Васил Левски подреди по повод 148-годишнината от гибелта на Апостола Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Експозицията представя дейността на Дякона и на неговите сподвижници, които изграждат Вътрешната революционна организация, като част от националнореволюционната борба за освобождаването на България, основоположник на която е Георги Раковски.

В изложбата са представени материали, свързани с живота и делото на Васил Левски. Отбраната литература съдържа изследвания и научни трудове на академични издателства. „Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд”, „Речник на езика на Левски”, „Гробът на Васил Левски”, и други интересни документи за неговата личност и дейност.

Гимназисти четоха ценни издания с любовна лирика в библиотеката

До вълшебството на любовната лирика се докоснаха ученици от клуб „Функционална грамотност” с ръководител Катя Атанасова от димитровградската ПМГ „Иван Вазов” в навечерието на 14 февруари – Деня на влюбените и Св.Валентин. В читалнята на Градска библиотека Пеньо Пенев” дванадесетокласниците разгледаха ценни сборници със стихове на известни български и чужди поети от фонда на библиотеката. Книгите се  съхраняват в заемна за възрастни, подръчен фонд и фонд „Ценни и редки издания”. Клубът е по занимания по интереси, като в случая младежите ги обединява словото в мерена реч.

От ученически клуб „Функционална грамотност” подариха на библиотеката електронна книга „Антология Любов”, изработена от Лилия Димова от 12а клас. В нея ученичката е съчетала по красив и интересен начин лирика с изображения, на подбрани стихове от известни съвременни български автори.

Гостите бяха изненадани от ВрИД директора на библиотеката Валентина Терзиева със свитъци, в които специално за тях бяха отбрани стихове за любовта на именити поети.

Чело коте книжки в Градска библиотека „Пеньо Пенев”

Красив и възпитан котарак направи изненадваща визита в Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Гостът без чизми не носеше утрешен вестник, но бе очарован от книгите и от библиотекарите, които му почетоха с удоволствие.  Ако и вие обичате интересни истории, заповядайте при нас!

Първокласници честваха Празник на буквите с учители и библиотекари

Празник на буквите проведоха днес за първокласниците от димитровградското СУ „Любен Каравелов”, класните ръководители Светла Минчева, Нели Бонева и Валентина Ангелова и библиотекарите на Градска библиотека „Пеньо Пенев”. По забавен начин с игри и интересни състезания, организирани от Светла Билярска и Златина Тодорова от Детския отдел на библиотеката, децата показаха наученото за буквите тази година.

Повод за провеждането на празника бе, че всички първокласници вече са изучили Буквара и знаят да пишат цялата българска азбука. Учениците показаха отлични познания за буквите и демонстрираха умения да съставят дълги думи от срички, да решават кръстословици, да съчетават различни думи от цветни кубчета или от хартия за рециклиране др.

На празника всички деца имаха възможност да разгледат интересни книжки и да научат повече за дейността на библиотеката, която се оказва „Царството на буквите” и за споделеното четене и опазване на книгите. Библиотекарите подариха на всяко дете лична читателска карта, която ги прави официално членове на Детския отдел на библиотеката, където вече ги очакваме.

Видео от забавните игри и състезания може да гледате в YouTube канала ни.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” с книжно предизвикателство за 2021 г.

Скъпи приятели на книгите и словото, Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград , стартира „Книжно предизвикателство” за 2021 г. С новата ни инициатива Ви предизвикваме да прочетете най-малко 20 книги, по подбрани от нас забавни, но сериозни критерии. Подарък ще очаква първите 10 читатели, изпълнили всичките условия.

Всеки участник в „Книжно предизвикателство” за 2021 г. ще трябва да попълни в специалния лист на инициативата прочетените книги. Посочете под всяко предизвикателство името на автора и заглавието на книгата.

Предизвикайте себе си и прекарайте част от свободното си време с книга.

Успех на всички участници!