На гости в Библиотеката

За да отбележим заедно Седмицата на четенето, на гости ни бяха трета и четвърта група от Детска градина „Приказка“. Децата разгледаха красивите  книжки, чуха приказки и броилки и се радваха заедно на Коледната елха в двора на Библиотеката.

 

Как се печели футболно първенство без усилие, показват в библиотеката

Източник: dgnews.eu

Как се печели футболно първенство без усилие, показват в библиотеката

Как се печели почти цяло футболно първенство, само с няколко ритания на топка? Бленуваният отговор за голяма част от отборите от долна дивизия, дава чешкият документален филм „ФК Рома”. Прожекция на лентата, разпространявана от КинеДок ще се състои в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев”, на 18 декември, понеделник от 17:00 часа. Изнесената прожекция е част от инициативата „Документално киночасие” на Дом-музей „Пеньо Пенев” и дружеството на журналистите в Димитровград.

Документалният филм, разказва за един необикновен отбор, който през 2015 година започва да играе в най-долната дивизия на чешката футболна лига. Отборът е  съставен предимно от играчи от ромски произход. Дори всеки футболен фен да знае за кампанията на УЕФА „Кажи „не“ на расизма“, все още има места, където не всички играчи са с равни права на терена. И тъй като ромското малцинство е много недолюбвано в Чехия и играчи от другите отбори в лигата отказват да играят с него, ФК Рома печели почти всички мачове служебно.

Трагикомедията  „ФК Рома” е шестото заглавие предоставено от продуцентска и разпространителска компания „Активист 38“, която е организатор за България на инициативата КинеДок. Това е втората по ред изнесена прожекция в библиотеката. Миналият вторник, любителите на документалното кино имаха възможност да гледат, норвежкият филм „Лунна разходка с дядо ми”.

Хасковският писател Иван Енчев представи „Обеци с рубин“ в Димитровград

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

„Иван Енчев работи тихо, скромно и изключително упорито близо 50 години. Автор е на повече от 22 книги, предимно романи, а сред популярните са петте тома за тракийските бежанци“, посочи Каневски. Допълни, че идеята Енчев да гостува в Димитровград е одавна и най-после тя е факт.

Доц. Петър Хаджинаков говори за творчеството на писателя от Хасково. Според него, Иван Енчев е енциклопедична личност, носител на две престижни награди за белетристика.

Началото на писателската си кариера той поставя през 1977 година. Тогава излиза първата му книга, заедно с друг автор и първата му стихосбирка. Доцентът сподели впечатленията си и за стиховете за деца, на който Енчев е автор. Те са характерни със своята нестандартност, а според Хаджинаков хасковският автор може да мери сили и в конкурси за детска литература.

Представиха творчеството на Иван Енчев в Димитровград

Източник: dgnews.eu

Представиха творчеството на Иван Енчев в Димитровград

Най-новата повест „Обеци от рубин” на хасковския писател Иван Енчев бе представена в читалнята на Градска библиотека „П.Пенев“ в Димитровград снощи. Творческата вечер на известния със своите 22 книги поезия, белетристика и публицистика откри директорът на библиотеката Петко Каневски. Обширен преглед и анализ на творчеството на писателя направи доц. Петър Хаджинаков.

Той подчерта значимото в творбите на автора, като изреди редица негови книги, доказващи висотата му в писаното слово. В най-новата си книга Иван Енчев представя връзката между мъжа и жената и тръпката при зараждането на любовта, който и изначална. Като потомък на преселници от Горна Тракия в Еленския предбалкан родолюбието е основно в творбите му, а красивите пасторални картини които той рисува чрез словото придават неповторимост на книгите му.

Енчев е носител на националните литературни награди „Александър Паскалев” (2008) за цялостно творчество и „Георги Караславов” (2010) за романа „Кървав пелин”. Той е автор на повестите “Хоро сред пламъци” (1984), “Чедата на Тракия” (1992), стихосбирките “Хубав ден се случи” (1977), „Попътно лято” (1989), „Душа немирна” (2005), “Не бързай, ден” (2012), “Как кълвачът гали” (стихове за деца, 1987), романите “Танго назаем” (2006), “Бавен огън” (2006), „Край Бързица” (2007), „Кървав пелин” (2008), “Студено кафе” (2009), „Труден сезон” (2010), “Злато и чакъл” (2012), книгата с есета „Жажда за утре” (2011) и др.

Библиотеката представя Иван Енчев с най-новата му книга довечера

Източник: dgnews.eu

Библиотеката представя Иван Енчев с най-новата му книга довечера

Иван Енчев
Творческа вечер на писателя Иван Енчев ще се състои тази вечер от 17:30 часа в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. На събитието ще бъде представена най-новата книга на писателя „Обеци от рубин”. Авторът и неговото творчество ще представи доц. Петър Хаджинаков.

Иван Енчев е потомък на преселници от Горна Тракия в Еленския предбалкан. Роден на 25 март 1942 г. в с. Горно Шивачево, Великотърновско, но живее в Хасково от 1970 г. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Дълги години е завеждащ културните отдели на вестниците „Хасковска трибуна” и „Шипка”. Членува в Съюза на българските писатели. Носител на националните литературни награди „Александър Паскалев” (2008) за цялостно творчество и „Георги Караславов” (2010) за романа „Кървав пелин”.

Автор е на 20 книги с поезия, белетристика и публицистика. Сред тях са повестите “Хоро сред пламъци” (1984), “Чедата на Тракия” (1992), стихосбирките “Хубав ден се случи” (1977), „Попътно лято” (1989), „Душа немирна” (2005), “Не бързай, ден” (2012), “Как кълвачът гали” (стихове за деца, 1987), романите “Танго назаем” (2006), “Бавен огън” (2006), „Край Бързица” (2007), „Кървав пелин” (2008), “Студено кафе” (2009), „Труден сезон” (2010), “Злато и чакъл” (2012), книгата с есета „Жажда за утре” (2011) и др.

Филм за силата на любовта в семейството прожектираха в библиотеката

Източник: dgnews.eu

Филм за силата на любовта в семейството прожектираха в библиотеката

Документален филм за семейната привързаност, любов и подкрепа между поколенията гледаха димитровградчани в голямата читалня на Градска библиотека „П.Пенев“ вчера. Филмът „Лунна разходка с дядо ми” се прожектира чрез инициативата КинеДок за алтернативна дистрибуция на европейско документално кино с филмови прожекции на разнообразни и нестандартни места, извън киносалоните.

Филмът засяга проблема с деменцията на възрастните хора като в човешки план разкрива грижата и любовта към тях в едно норвежко семейство. Филмът е заснет в продължение на 9 години и проследява настъпващите промени с напредване на болестта – изчезването на едни спомени и появата на други. За да не бъдат заличени най-ценните спомени за дядо му, младият Дейвид решава да направи филм чрез който да съхрани истинския му образ – приключенец, изобретател и герой от детството му.

В Димитровград филмите на КинеДок гостуват по покана на дружеството на журналистите и Дом-музей „Пеньо Пенев”. Днес от 17 часа в кафето на Клуба на дейците на културата ще бъде Представен друг филм от селекцията на КинеДок – словашкият „Пара над реката”, който разказва за американската мечта на трима музиканти.