„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В рубриката „Миналото говори” ви представяме десети брой – https://youtu.be/RhcKgHKA0no на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец август те са 3, 9, 16 и 31-и.

„Занимателна ваканция” за деца в Библиотеката от 1 до 31 август

За поредна година, Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград, е подготвила  едно творческо и забавно лято за своите малки и по-големи приятели. От 1 до 31 август библиотеката открива лятна програма „Занимателна ваканция”. Децата ще се потопят в света на четенето, творчеството, изкуството и знанието – от понеделник до петък, в часовете от 9:30 до 10:30 часа и от 10:30 до 11:30 часа.

В рамките на лятната програма са организирани клубове за деца от 6 до 10 години – „Занимателно четене“, „Обичам Димитровград“, „Art Аttack работилница“ и „Немски език“, а за по-големите 11-15 години – „Творческо писане“.

Всеки клуб ще приема до 15 деца. Участието в „Занимателната ваканция“ ще става след предварително записване до 31 юли 2022 г. в Детския отдел или на телефон 0391 6 69 56.

Занятията на клубовете ще се провеждат по утвърден график, с който може да се запознаете подробно по-долу. 

Лятната програма и заниманията с деца са част от стратегията на библиотеката за провокиране и стимулиране на интереса на подрастващите към четенето, творчеството и грамотността.

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград спечели пореден проект

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград спечели проект по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти на Национален фонд „Култура“. Проектът е иновативен за библиотеката и цели дигитализация на книжни носители и културни обекти, създаване и публикуване на дигитално съдържание, изграждане на капацитет за работа в онлайн среда и др. С отпуснатото  финансиране по проекта ще бъде закупен професионален скенер, с който ще се дигитализират над 600 страници от вестник „Строим Димитровград“ и оригинални документи от фонда на Исторически музей – Димитровград.

„Въвеждането на високи иновативни технологии и придобиването на нови компетенции за работа с тях е добра среда за устойчивост, развитие и надграждане дейностите в библиотеката. Това ще ни позволи да бъдем съвременни и да можем реагираме на бъдещи кризисни предизвикателства. Димитровградската библиотека разполага с уникални издания и богат фонд, който с проекта ще можем да покажем на по широката общественост, като същевременно го съхраним за бъдещето“, коментира директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева.

Заложено е проектът да бъде изпълнен в рамките на няколко месеца.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В рубриката „Миналото говори” ви представяме девети брой – https://youtu.be/NqGY5de8vAE на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец юли те са 19-и и 27-и.

10-годишната Габриела Вълчева спечели „Книжното предизвикателство“ за деца

10-годишната Габриела Венциславова Вълчева е първата читателка на Детския отдел в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, която спечели обявеното „Книжно предизвикателство“ за деца. За броени месеци ученичката от СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград прочете 15 книги по зададените от нас категории. Заглавията, които тя си подбра от богатия фонд на Детския отдел, за да изпълни предизвикателството, са: „S.O.S нова учителка“, „Изгубен“,  „Българ“, „Животните избират президент“, „Родино мила“, „S.O.S нова учителка“ (1994), „Minecraft“, „Български народни приказки с игри и предизвикателства“, „Тайните на Стефи“, „Да се запознаеш с птиците“, „Езоп“, „Опасни динозаври“ и три книги от поредицата Дневникът на един Дръндьо.

Габи е редовна наша читателка, интересува се от всички интересни неща и много обича животните. За своето усърдие над книгите, тя получи награда от директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева, а първи я поздрави библиотечния ни хамстер Хари. Пожелаваме на Габи още много нови приключения през ваканцията!

Нидал Алгафари представи романите си в Димитровград, читателите да очакват новия

Сърдечно и непринудено премина творческата среща с режисьора и писател Нидал Алгафари в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград снощи. Лятната читалня на библиотеката се изпълни с читатели и негови почитатели, дошли специално за премиерата на романите му тук.

Нидал Алгафари говори за своята тетралогия   „Боже, защо господ лъже“,  „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли, ти, Бог си!“ и „Орисани да избираме“, и двутомния си роман „Рано или късно“. Пред димитровградска публика той сподели, че вече е готов новия му роман, който предстои да излезе на книжния пазар. В новото двутомно издание читателите отново ще съпреживеят една красива и интригуваща любовна история на фона на сблъсъка между две различни култури, близки в историческото си минало, загатна писателят.

Нидал Алгафари сподели, че в романите си наред с любовта като двигател и смисъл на живота, той описва и препредава на читателите автентичния български фолклор, традиции, обичаи и ритуали, изпълнявани от нашите предци в различни празници като Спасовден, Еньовден, Лазаровден, Тодоровден и др. По думите му традициите се забравят, а в последно време някои дори се преиначават, за да се използват и показват пред чужденците като атракция. Това е грозно и пагубно за културната ни история и националното ни самочувствие, бе категоричен Нидал Алгафари. Той обаче е оптимист за бъдещето предвид завръщането на българина към народната носия и българската шевица в последните години.

В двутомния роман „Рано или късно“ той пише за осъзната любов на третата възраст, която у нас, било поради предразсъдъци или наложени догми от предишни режими, се счита за невъзможна, и дори неморална. Нидал Алгафари сподели, че се вдъхновил да напише романа си, след като неволно станал свидетел на мила сцена на двама влюбени в трамвая. Романът е базиран на действителни събития, преплетени в сюжетна линия, криволичеща между три исторически периода – третото българско царство, опита за изграждане на социализъм и времето след разпада му.

В края на срещата Нидал Алгафари проведе непринудени разговори със своите почитатели и раздаде много автографи.

Видео от срещата може да гледате ТУК.

 

Среща с писателя Нидал Алгафари и неговите книги

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград организира среща-разговор с Нидал Алгафари – един от най-популярните и продавани в момента български писатели. Тя ще се състои на 14 юли 2022 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Лятната читалня на библиотеката. Събитието ще бъде своеобразна премиера на неговите романи в Димитровград.

Първият роман „Боже, защо господ лъже“  излиза през 2014 г., но бързо е продължен с още три части: „Аллах, милост нямаш ли?“ (2015), „Любиш ли, ти, Бог си!“ (2017) и „Орисани да избираме“ (2018).  Тетралогията е история за любовта, а действието се развива във време, когато предразсъдъците, основани на „божии“ заповеди определят съдбите на хората. Мистични преживявания и стари български обичаи, живописно вплетени в сюжета, увличат читателя. Злокобна участ надвисва над героите и техните деца, като образува кръговрат от изненадващи събития с непредвидени последици. Втората част „Аллах, милост нямаш ли?“ представя любовта извън верските традиции и ограничения. Героите са изправени пред нови и различни изпитания. Авторът умело вплита елементи от българската култура на християни и мюсюлмани, във времето от 1700- та до 1800- та година. В третата част „Любиш ли, ти Бог си!“ героите търсят обичта и я намират, а в последната книга „Орисани да избираме!“ – автора се сбогува с героите на романа си. В крайна сметка едни от тях ще извървят трънливата, стръмната и лъкатушещата пътека на изборите си – свои и чужди – и ще са щастливи. А други ще продължат да търсят, да очакват, да грешат. „Тази книга ни учи да вярваме в себе си и да приемаме любовта като висше проявление на божията благодат. Отваря ни врата към истинската вяра и не ни спестява истината за цената ѝ. Защото това е вярата в божественото в нас. И ако това е ерес, така да е…“, споделя авторът за своя роман, и провокира читателите с въпроса: Кой ще надделее – разумът или сърцето, Господъ или Богъ?

След успеха на първата си поредица, Нидал Алгафари издава двутомният роман „Рано или късно“ (2019). Романът е базиран на много действително случили се събития, преплетени в сюжетна линия, криволичеща между три исторически периода – третото българско царство, опита за изграждане на социализъм и времето след разпада му. Някои от героите ще разпознаете, други са събирателни образи, а трети са с реалните им имена. В романа се разказва за изключителни личности като Димитър Талев – най-големия български писател, Ива Ваня – звездата на немското нямо кино, за Аспарух Лешников-Ари – певецът, покорил сърцата на милиони почитатели на шлагерната музика в Европа и Америка, както и за мракобесни човеци. Но и тук побеждава любовта между двама души, преминали през крайностите на омразата, но открили сродната си душа. Любов, успяла да се промъкне през наслоената омраза, тоталните различия и наложения данък „обществено мнение“.

Нидал Алгафари е роден в София през 1965 г. Майка му е българка, а баща му – сириец, произхождащ от стар род на Дамаск. Има двама братя и сестра. Женен е за известната психоложка Мадлен Алгафари, която е автор на редица книги. Двамата имат дъщеря и син.

Нидал Алгафари е завършил „Кинорежисура“ във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Людмил Стайков.

Като дете живее и учи 6 години в Сирия, където завършва техникум по електроника, но не може да продължи образованието си. По линия на Комитета за българи в чужбина е приет във Висшия машинно-електротехнически институт (или ВМЕИ) „Ленин“ – специалност „Електронна техника и микроелектроника“. Бързо осъзнава, че това не е неговото призвание и постъпва във ВИТИЗ.

Нидал Алгафари е автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (вкл. на скандално известното предаване за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От 2002 г. до май 2004 г. е бил изпълнителен директор на БНТ.