Среща с писателя Нидал Алгафари и неговите книги

Социални мрежи

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград организира среща-разговор с Нидал Алгафари – един от най-популярните и продавани в момента български писатели. Тя ще се състои на 14 юли 2022 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Лятната читалня на библиотеката. Събитието ще бъде своеобразна премиера на неговите романи в Димитровград.

Първият роман „Боже, защо господ лъже“  излиза през 2014 г., но бързо е продължен с още три части: „Аллах, милост нямаш ли?“ (2015), „Любиш ли, ти, Бог си!“ (2017) и „Орисани да избираме“ (2018).  Тетралогията е история за любовта, а действието се развива във време, когато предразсъдъците, основани на „божии“ заповеди определят съдбите на хората. Мистични преживявания и стари български обичаи, живописно вплетени в сюжета, увличат читателя. Злокобна участ надвисва над героите и техните деца, като образува кръговрат от изненадващи събития с непредвидени последици. Втората част „Аллах, милост нямаш ли?“ представя любовта извън верските традиции и ограничения. Героите са изправени пред нови и различни изпитания. Авторът умело вплита елементи от българската култура на християни и мюсюлмани, във времето от 1700- та до 1800- та година. В третата част „Любиш ли, ти Бог си!“ героите търсят обичта и я намират, а в последната книга „Орисани да избираме!“ – автора се сбогува с героите на романа си. В крайна сметка едни от тях ще извървят трънливата, стръмната и лъкатушещата пътека на изборите си – свои и чужди – и ще са щастливи. А други ще продължат да търсят, да очакват, да грешат. „Тази книга ни учи да вярваме в себе си и да приемаме любовта като висше проявление на божията благодат. Отваря ни врата към истинската вяра и не ни спестява истината за цената ѝ. Защото това е вярата в божественото в нас. И ако това е ерес, така да е…“, споделя авторът за своя роман, и провокира читателите с въпроса: Кой ще надделее – разумът или сърцето, Господъ или Богъ?

След успеха на първата си поредица, Нидал Алгафари издава двутомният роман „Рано или късно“ (2019). Романът е базиран на много действително случили се събития, преплетени в сюжетна линия, криволичеща между три исторически периода – третото българско царство, опита за изграждане на социализъм и времето след разпада му. Някои от героите ще разпознаете, други са събирателни образи, а трети са с реалните им имена. В романа се разказва за изключителни личности като Димитър Талев – най-големия български писател, Ива Ваня – звездата на немското нямо кино, за Аспарух Лешников-Ари – певецът, покорил сърцата на милиони почитатели на шлагерната музика в Европа и Америка, както и за мракобесни човеци. Но и тук побеждава любовта между двама души, преминали през крайностите на омразата, но открили сродната си душа. Любов, успяла да се промъкне през наслоената омраза, тоталните различия и наложения данък „обществено мнение“.

Нидал Алгафари е роден в София през 1965 г. Майка му е българка, а баща му – сириец, произхождащ от стар род на Дамаск. Има двама братя и сестра. Женен е за известната психоложка Мадлен Алгафари, която е автор на редица книги. Двамата имат дъщеря и син.

Нидал Алгафари е завършил „Кинорежисура“ във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Людмил Стайков.

Като дете живее и учи 6 години в Сирия, където завършва техникум по електроника, но не може да продължи образованието си. По линия на Комитета за българи в чужбина е приет във Висшия машинно-електротехнически институт (или ВМЕИ) „Ленин“ – специалност „Електронна техника и микроелектроника“. Бързо осъзнава, че това не е неговото призвание и постъпва във ВИТИЗ.

Нидал Алгафари е автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку“ (вкл. на скандално известното предаване за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От 2002 г. до май 2004 г. е бил изпълнителен директор на БНТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.