Празникът Великден представя библиотеката в Димитровград

Източник: http://dgnews.eu
Празникът Великден представя библиотеката в Димитровград

Витрини с книги и периодични издания посветени на най-стария християнски празник свързан с чудото на Възкресение Христово -Великден, представя библиотека „П. Пенев” в Димитровград. „Читателите могат да намерят информация за обредите и обичаите на нашите прадеди, както по време на постите предшестващи Великден, така и по време на самия празничен цикъл“, сподели библиотекарят Мария Митева.

В подбраните книги и списания, са представени различни начини за боядисване на яйца, за декорация на празничната трапеза, а също и разнообразни рецепти за великденски ястия.

Християнският празник Възкресение Христово се отбелязва в първата неделя след първото пролетно новолуние, затова и честването му се мени всяка година. След въвеждането на Григорианския календар през 1583 година се получава разминаване между датите на честване на празника в католическата и православната църква. Тази година българската православна църква ще чества празника на 7, 8 и 9 април.

 

Безплатен достъп до образователен сайт предлага димитровградската библиотека

Източник: http://www.dimitrovgrad.bgvesti.net

  •  Безплатен достъп до образователен сайт предлага димитровградската библиотека
  • Безплатен достъп за регистрираните читатели на сайта Уча се предлага вече димитровградската библиотека „П.Пенев“. Това е и една от последните услуги, които могат да ползват посетителите там.

 Онлайн образователната платформа предлага уроци на лесен и разбираем език. Там могат да се намерят над 11 000 видео урока и упражнения по всички предмети от 1 до 12 клас. Справка показва, че сайтът има над 460 000 регистрирани като потребители учители, ученици и родители. Всички предлагани материали напълно отговарят на официалната програма на Министерството на образованието.

Читателите на Библиотеката със свободен достъп до образователния сайт „Уча се“

Източник: http://www.dgpazar.eu

Занапред от екстрата могат да се възползват всички регистрирани читатели на културно-просветното средище, както и членовете на техните семейства.
Свободен достъп до образователния сайт „Уча.се“ предлага отскоро тукашната Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Занапред от екстрата могат да се възползват всички регистрирани читатели на културно-просветното средище, както и членовете на техните семейства.
Ucha.se e е разработен максимално интуитивно. Предлага богата база от упражнения и видеоуроци, като всеки може да избере вид предмет и клас, който се изучава в системата на родното основно и средно образование.
Всички предоставени от сайта материали отговарят на одобрената от Министерството на образованието програма.

Библиотеката в Димитровград разкри нова услуга за ученици

Източник: http://www.dgnews.eu

Библиотеката в Димитровград разкри нова услуга за ученици

Най-новата услуга, която предлага за учениците димитровградската библиотека „Пеньо Пенев“, е безплатен достъп в образователния сайт „Уча.се” на регистрирани потребители, съобщи главният библиотекар Валентина Терзиева. Онлайн образователната платформа предлага над 11 000 видео урока и упражнения, които покриват 97% от материала, изучаван в училище по всички предмети от 1 до 12 клас. Материалите следват официалната училищна програма на МОН и са съобразени с Държавните образователни стандарти.

Уроците са на разположение на регистрираните посетители в Уча.се след закупуването на абонамент за определен период. Сайтът предлага и обучение чрез индивидуална учебна игра за всеки ученик от 1. до 4. клас. По всеки предмет учениците правят диагностичен тест, който открива силните страни и пропуските в знанията, като след това се изготвя индивидуална програма с видео уроци и упражнения спрямо личните нужди. Наученото може да се тества и затвърди с упражненията на Уча.се, чрез техния специален алгоритъм. Сайтът разполага със собствен блог „Мотивирам.се“, чиято цел е да дава полезни съвети и ценна информация на ученици, учители, родители, студенти.

С водосвет библиотеката откри православен кът

Източник: dgnews.eu
С водосвет библиотеката откри православен кът

Кът с православна литература откри димитровградска библиотека „Пеньо Пенев“ днес. Водосвет за благородното начинание в библиотеката отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев. На разположение на читателите вече са над 240 книги и списания от дарения.

„Идеята бе на главния библиотекар Валентина Терзиева. Решихме да я реализираме, защото имаме читатели с интерес към православната литература. Сега вече обогатихме фонда си благодарение на дарители , които веднага се отзоваха. Сега димитровградчани ще могат да се възползват от християнската литература“, каза директорът на библиотеката Петко Каневски.

Той изказа сърдечна благодарност на издателство „Благо слово“, манастир „Покров Пресветыя Богородицы“ в София и книжарница „Лествица“, които веднага са откликнали на апела на библиотеката. Днешното събитие е резултат от целенасочената ни работа по организиране на дарителска акция за литературата и обработването й, споделиха библиотекарите.

КЪТ С ПРАВОСЛАВНИ КНИГИ ОТКРИ ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „ПЕНЬО ПЕНЕВ“

Източник: izvestnik.info

 Православен кът бе открит днес в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. В началото водосвет отслужи архиерейският наместник отец Георги, а след това благослови и литературата в обособеното пространство.

За реализиране на начинанието, библиотеката се обръща към специализирани в тази посока издателства. Издания получава, като дарение, от издателство „Благо слово“, девически манастир „Покров на пресвета Богородица“ в София, книжарница „Лествица“. Общо 240 писания и книги, които ще станат част от новия кът с иконостас.

Желанието ни е читателите на библиотеката да получат достъп до такава литература, сподели директорът на институцията Петко Каневски, който благодари на екипа си за успешната реализация на инициативата. Цитира мисъл на митрополит Климент /със светско име Васил Друмев, писател/: Има Православие у нас, има и български народ; няма Православие — няма и български народ.

Предстои подреждането на книгите в определена витрина. Характерното е, че те ще могат да се заемат за дома, а не да се четат само на място, уточняват от библиотеката.

Кът с православна литература откриха в димитровградската библиотека

Източник: http://www.dimitrovgrad.bgvesti.net

 Кът с православна литература откриха в димитровградската библиотека

11 заглавия са били предоставени от издателство „Благо слово“, други 141 заглавия са дарени от манастир „Покров Богородичен“ в София, а книжарница „Лествица“ е доставила 51 книги.

„Идеята възникна по инициатива на библиотекаря Валентина Терзиева и решихме да я реализираме. Така димитровградчани ще имат достъп до книгите, свързани с религията , могат да ги четат, да ги заемат и т.н“, коментира при откриването директорът на библиотеката Петко Каневски.

Гост на проявата бе Архиерески наместник Георги Тодев, който отслужи водосвет за здраве и благополучие. Църковното настоятелство при храм „Св. Димитър“ напълно подкрепя начинанието, заяви отец Георги.