Библиотеката представя Пеньо Пенев в изкуството и с неговия хумор и сатира

В рамките на тазгодишните Дни на поезията „Пеньо Пенев“, Градска библиотека открива две тематични витрини-изложби в заемна за възрастни.

Изложбата „ПЕНЬО ПЕНЕВ В ИЗКУСТВОТО“ включва репродукции от вестници, книги и списания. В нея се акцентира на Поета като вдъхновение за творчество, както и претворяването му от различни художници през годините. В изложбата са представени произведения на изкуството от различни жанрове – портрети, рисунки, скулптури. Включени са творби на Владимир Пенев – син на поета, Нено Александров, Панайот Панайотов, Павел Бакалов, Красен Атанасов, Георги Ведроденски, Симеон Халачев, Васил Писанов, Петър Панчев, Петко Мечев,  Олга Наздрачева и др.

Витрината „ХУМОР И САТИРА. ГОРЧИВО-ИРОНИЧНИТЕ УСМИВКИ НА ПЕНЬО ПЕНЕВ.“ представя неповторимия талант на поета. Над 350 хумористични творби са излезли изпод перото на Пеньо Пенев в този жанр. Те са печатани във вестниците „Стършел”, „Труд”, „Вечерни новини”, „Строим Димитровград”, „Димитровградска правда“,  „Добруджанска дума”. В продължение на няколко години Пеньо Пенев завежда хумористичните страници на вестник „Димитровградска правда”. На страница четвърта са публикувани негови хумористично-сатирични стихотворения, злободневки, гатанки, басни, фейлетони и съобщения, в които ценителите на словото ще могат да се потопят. В изложбата е представена и издадената през 2009 г. книга „Хумор и сатира: В стихове и проза из периодичния печат”, която е единствената събрала на едно място хумористично-сатирични произведения на Пеньо Пенев.

Раницата от „Книжни пътешествия” пое на път

Пълна със страхотни книги, раницата от „Книжни пътешествия” вече е при първите си домакини от ОУ „Алеко Константинов”. Първокласниците с г-жа Силвия Дойчева бяха приятно изненадани и обещаха всички книги да бъдат прочетени.

В чудния свят на гатанки и разкази за феи се потопиха първокласниците от ОУ „Алеко Константинов” с класен ръководител г-жа Миглена Петрова. По повод проведения Маратон на четенето при тях гостуваха библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова. Децата рецитираха български стихотворения.

КОНКУРС ПО КРАСНОПИС

Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград обявява

КОНКУРС ПО КРАСНОПИС

по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  

Конкурсът се провежда съгласно политиката на Библиотеката за насърчаване на четенето и грамотността на децата и подрастващите. В него имат право да участват ученици от община Димитровград от І до ІV клас включително.

Конкурсът ще се проведе в 4 категории: І клас, ІІ клас, ІІІ клас и ІV клас.

Учениците работят самостоятелно върху посочен текст –  Из „За буквите” от книгата „Моята първа книга за Кирил и Методий”.

Текстът трябва да бъде преписан с ръкописни букви при спазване на изучените правила за краснопис, правопис и пунктуация. Не се допуска използване на коректор, изтриване и задраскване на букви, думи или препинателни знаци.

Конкурсните работи се предават до 24 май 2022 г. в Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев”, намираща се на адрес: Димитровград, ул. „Св. Климент Охридски” № 7.

Специална комисия ще извърши преглед, оценяване и класиране в определените 4 категории. Предметни награди се предвиждат за първите три места в съответните категории, а за всички останали участници – грамоти. Резултатите ще бъдат обявени на 26 май 2022 г.

Конкурсните работи на класираните ученици ще бъдат публикувани на информационните канали на Библиотеката: официалната интернет страница https://biblioteka.dimitrovgrad.bg/ , Фейсбук страниците на Градска библиотека „Пеньо Пенев – Димитровград” и на Детски отдел; на профилите в Instagram и в Twitter ; както и в YouTube канала ни .

Библиотеката тръгва на „Книжни пътешествия” сред децата, носи пълна раница с книги

Като завършек на богатата ни програма в тазгодишния Национален маратон на четенето, Ви представяме новата услуга на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – „Книжни пътешествия” за насърчаване на четенето сред подрастващите.

Услугата е насочена към децата от всички училища и детски градини в община Димитровград, които искат да четат, но чиито родители не могат да ги доведат при нас. Затова Библиотеката отива при децата!

Пълна раница с книги ще гостува в класовете и в групите на децата, които я пожелаят, в рамките на един месец. Тя ще достигне до тях след предварителна заявка на телефон 0391 6 69 56 или на e-mail : libdg@mail.bg .

С цел насърчаване на талантливи млади автори, Градска библиотека „Пеньо Пенев” стартира Национална кампания за насърчаване на четенето с онлайн конкурс „Приказки под маската“ съвместно с Народна библиотека – Пловдив и регионалните библиотеки в Кърджали, Силистра, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Целта на конкурса е създаване на осъвременена класическа българска народна приказка или авторска съвременна приказка, с отворен край. Мотото на първото издание на конкурса е „Добро за добро”, предвид световната пандемия от Ковид-19. В конкурса могат да участват ученици от цялата страна от І до VІІ клас, както и български деца, живеещи в чужбина.

Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград е единствената общинска библиотека, част от националната кампания. 

РЕГЛАМЕНТ

на онлайн конкурс „Приказки под маската“ за създаване на най-интересна съвременна приказка с отворен край, създадена на база българска класическа приказка

/общински етап/

 Конкурсът се провежда онлайн в три кръга:

 • Общински
 • Регионален
 • Национален

Условия за участие: В конкурса могат да участват ученици отцялатастранаот І до VІІ клас, както и българскидеца, живеещи в чужбина.Участието може да е индивидуално или колективно /клас или група ученици/. Творбите ще се оценяват от експертно жури в две възрастови групиI-IV клас и V-VII клас.

Общи изисквания към конкурсните работи:

 • български фолклорни или авторски приказки;
 • индивидуалните или колективни автори имат право да се явят на конкурса само с една творба в съответния жанр;
 • конкурсните разработки трябва да бъдат авторски. Ако в работата са използвани материали от други източници, необходимо е да се посочи източникът и авторът. Спазвайте авторските права;
 • в този конкурс могат да участват само уникални разработки (за пръв път публикувани в интернет). Детски разработки, по-рано публикувани в други интернет-ресурси под авторството на участника, не се приемат за участие в конкурса;
 • всички конкурсни работи преминават през проверка за плагиатстване. Ако обема на заимстваните материали (без посочен автор и източник) надвишават 30%, конкурсната работа може да бъде снета от конкурса по усмотрение на организаторите;
 • заглавието на конкурсната работа трябва да отразява, колкото е възможно по-точно съдържанието на изготвения материал.

 Специфични изисквания:

 • Обем: до 3 /три/ печатни страници, формат А4;
 • Разредка на редове и абзаци: 1,5;
 • Подравняване: двустранно;
 • Шрифт: Times New Roman;
 • Размер на шрифта: 12;
 • Съдържание:
 • съобразяване с темата и целите на конкурса;
 • оригинално самостоятелно мислене;
 • спазване нормите на съвременния български книжовен език;
 • творбите да не са участвали в други конкурси.

Данни на участника /попълват се в отделен файл/:

 1. Име, презиме и фамилия на участника (участниците при колективен автор)
 2. Област, община, населено място, а за участниците от чужбина – и страна
 3. Пълно наименование на училище/читалище
 4. Възраст на участника и клас
 5. Заглавие и автор на приказката (при авторски приказки)
 6. Художествен ръководител/преподавател
 7. Имейл на участника (или на ръководителя при колективен участник)
 8. Телефон за връзка (или на ръководителя при колективен участник)

 Критерии за оценка:

 • оригиналност
 • творчество и креативност
 • образен и художествен език

Награди и класиране

Класиране по възрастови групи от I до III място включително.

Авторите на класираните творби  получават грамота за участие с право да продължат към регионалния кръг.

Очакваме Вашите приказки до 20 май 2022 г. на имейл libdg@abv.bg Компетентно жури ще оцени творбите на участниците от регионално ниво на 9 юни 2022 г., а на национално ниво на 19 юни 2022 г.

За контакт:6400 Димитровград, ул. „Св. Климент Охридски“ №7, Детски отдел на ГБ „Пеньо Пенев“, Златина Тодорова,моб. телефон: 0884 436 750, имейл: libdg@abv.bg

 

Състезание по четене проведоха второкласници от ОУ „П. Славейков” в Библиотеката

Изключително оспорвано състезание по четене проведоха учениците от ІІ„б” клас на ОУ „Пенчо Славейков” с класен ръководител Генка Славова в Библиотеката днес. Децата мериха сили в изразителен прочит на стихове на известни български поети, сред които и патрона на училището, към който малките славейковци засвидетелстваха уважение в навечерието на патронния си празник, 27 април.

Победителите от съревнованието в прочита на стихове продължиха в състезание по четене на приказки. Останалите техни съученици имаха за задача да нарисуват рисунка по стихчетата, които бяха чели.

Комисията от библиотекари бе изключително затруднена при журирането на участниците. Те поставяха оценки „цвете”, „пчеличка” и „слънце”.

В края на надпреварата 8 деца получиха награди от Библиотеката за отличното си представяне, а за всички получиха грамоти за участието си в Националния маратон на четенето.

Второкласници се състезаваха по четене, 7 с награди от Библиотеката

Състезание по четене на приказки проведоха днес учениците от ІІ„б” клас на ОУ „Алеко Константинов” с класен ръководител Марияна Стоянова в Библиотеката. Децата се надпреварваха за най-бързо и най-изразително четене в рамките на една минута. Времето на участниците се засичаше с хронометър от комисия, съставена от библиотекари, която следеше спазват ли се критериите и правилния прочит на творбите.

Непознатите текстове от книгите не затрудниха малките алековци. Те запазиха самообладание и показаха концентрация при прочита на приказките. Всички участници в състезанието бяха отличени с грамоти от директора на Библиотеката г-жа Валентина Терзиева, а най-добре представилите се седем деца получиха като награди детски книги.

Състезанието е част от проявите на Библиотеката, организирани в рамките на Националния маратон на четенето, който продължава до 23 април – Световен ден на книгата и авторското право.  

Детската писателка Катя Грозева представи в Библиотеката новата си книга

В истински цветен празник на творчеството и словото се превърна представянето на новата стихосбирка „Мечтите се сбъдват” на талантливата детска писателка Катя Грозева. В петък вечерта, Лятната читалня на библиотеката се препълни от жизнерадостни деца, родители и приятели, дошли да уважат премиерата на учителя от ОДЗ „Райна Княгиня”. Библиотекаря Светла Билярска представи детските стихове и гатанки по забавен и прочувствен начин. Малчуганите изпълниха богата музикално-поетична програма, в която рецитираха любими стихове на своята учителка. Катя Грозева и нейното творчество бе представено от поетесата Величка Петрова. В края на вечерта авторката получи много букети и раздаде десетки автографи.

Стихосбирката „Мечтите се сбъдват” е третата на авторката. Тя е отпечатана с подкрепата на Община Димитровград. Преди нея Катя Грозева има издадени още две книжки с детско творчество – „Моят детски свят” (1999г.) и „Най-обичам да играя” (2016 г.).

Премиерата на новата стихосбирка бе част от богатата програма на Библиотеката по повод Националния маратон на четенето. На 21 април, четвъртък, среща с детската писателка Катя Грозева ще имат и първокласниците от І„в”  клас от ОУ „Алеко Константинов”.