Децата от градини „Звънче“ и „Роза“ изнесоха спектакъл за 1 юни в библиотеката

Малчуганите от четвъртите групи на Детска градина № 1 – „Звънче“ и „Роза“ отпразнуваха с песни и танци своето завършване и предстоящия Ден на детето – 1 юни в лятната читалня на библиотеката. Пространство се огласи със страхотни изпълнения на любими песнички, народни танци и хора, балет, рокендрол и йога танци.

Децата вложиха много емоции и показаха страхотен музикален усет и такт в изпълненията, които техните учители и възпитатели бяха подготвили професионално. Гости на празника бяха родители на малките артисти, които с радост ги аплодираха. Водещи на флашмоба бяха доброволките към библиотеката Симона и Моника, а за музикалното оформление се погрижи джазменът Димитър Русев.   

Мира Добрева представи дебютния си роман „Светулки зад решетките“

Известната телевизионна журналистка Мира Добрева представи дебютния си роман „Светулки зад решетките“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в навечерието на 24 май. Ценители на творчеството на авторката препълниха зала „Снежана Янева“, за да чуят от първо лице нейните преживявания по пътя на създаването на първия роман. Тя запозна своите почитатели със сюжета на книгата, която разглежда съдбите на две жени, белязани от поглъщаща ума и тялото алкохолна зависимост и пътищата, през които ги води заболяването.

Мира Добрева докосна душите на слушателите, чрез разтърсващия роман, който назовава упадъка на ценностите, духовната празнота и вледеняващото отчуждение, които пристрастяването предизвиква. Тя получи искрени поздравления за книгата си и раздаде много автографи на димитровградчани.

Дневният център за деца с увреждания представя Интерактивна сензорна азбука в библиотеката

Дневният център за деца с увреждания в Димитровград представи своя проект на ИНТЕРАКТИВНА СЕНЗОРНА АЗБУКА в навечерието на 24 май. Уникалните букви са създадени от специалистите на центъра, за да помогнат на децата с когнитивни проблеми да опознаят и запомнят всяка от тях, като активират повече сетива и създадат асоциации, които да подпомогнат процеса. Събитието уважиха представители на Община Димитровград, на социалните услуги, Детски и младежи център, Библиотеката, ОУ „Пенчо Славейков“ и други. Изложбата е експонирана в Лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и може да бъде разгледана до края на месец май.

Богоровци подариха сборник с историята на своето училище на библиотеката  

Два екземпляра на сборника с материали за историята на ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Изданието е озаглавено „Напред и нагоре – нашата гимназия разказва“ и е посветено на 30-годишнината на училището. В над 150 страници са представени акценти от развитието на димитровградската Езикова гимназия и вълнуващи моменти през годините на нейното развитие. Особен интерес предизвиква приложения архив от статии от местния печат, посветени на гимназията, изготвен с професионалната помощ на екипа на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Сборникът е подготвен от екипа на проект „Жива история“, ръководен от литератора Бистра Жекова. Дарението бе предоставено на директора на библиотеката Валентина Терзиева от богоровци в навечерието на 24 май.  

Приказкотерапия „Колелото на емоциите“ за библиотекари

От 20 до 22 май в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ се състоя тренингово обучение за консултанти по приказкотерапия „Колелото на емоциите“ с лектор Минчо Николов. В него участваха библиотекари от градската и читалищни библиотеки от община Димитровград. Участниците научиха интересни и полезни техники за презентиране на приказки и забавни истории пред малките си читатели. Обучението бе част от програмата на библиотеката за Националната библиотечна седмица.

Димитровград с награда „Млад библиотекар на годината `2023“

Златина Тодорова от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград бе отличена за „Млад библиотекар на годината `2023“ в годишните библиотечни награди на Българската библиотечно-информационна асоциация. Номинацията ни надви силната конкуренция и спечели благодарение на многобройните разнообразни инициативи за насърчаване на четенето, знанието и творчеството сред децата, осъществени от нея като библиотекар в Детски отдел.
Златина Тодорова работи при нас от пет години. Неуморна и всеотдайна, тя не се страхува да експериментира и да се впуска в нови предизвикателства и иновативни начинания. Напълно заслужена награда, която се приема с отговорност към професията и вдъхва увереност, че вървим по верния път на развитие.
Честито на Златина от целия екип на ГБ „П. Пенев“ – Димитровград!

Мира Добрева е телевизионен журналист. Творческият ѝ път започва в „Нова телевизия“, а по-късно става част от екипа на БНТ. Носител е на множество награди, сред които: „Жена на годината“ в категория „Телевизионна журналистика“, „Най-чаровна телевизионна водеща“, „Най-обичана българка“, „Най-стилна дама на България“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за рубриката „Столетниците на България“. Следват призове в категория „Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на българската култура и история“. През 2016 г. предаването „Отблизо с Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските журналисти в категория „Телевизионна журналистика“. За научнопопулярния филм „Властелини на облаците“ получава специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа“. Автор е и на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ (2020).

Дебютният роман „Светулки зад решетките“ на Мира Добрева разглежда съдбите на две жени, белязани от поглъщаща ума и тялото алкохолна зависимост. Сюжетът обхожда пътищата, през които ги води заболяването им. Без остатък и пределно болезнено книгата назовава упадъка на ценностите, духовната празнота и вледеняващото отчуждение, които пристрастяването предизвиква. За да напише книгата, Мира Добрева се позовава на действителни случаи, проучва немалко специализирана литература, посещава здравни заведения за хора, страдащи от зависимости. Покрай работата по ръкописа провежда консултации със специалисти като д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Йоан Рилски“, а за редакторската работа намира съмишленик от страна на писателя Владимир Зарев.

Детският писател Гочо Гочев зарадва малчугани в Националната библиотечна седмица

Малчугани от детските градини „Осми март“ и „Приказка“ се срещнаха с димитровградския писател Гочо Гочев днес в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Гостът увлекателно им прочете за приключенията на доброто плюшено мече Поли и ги запозна с героите от други свои книжки – „Патешка математика“ и „Лятото на киселите краставички“.

Децата искрено се забавляваха с приказните пътешествия, а някои от тях дори демонстрираха, че вече могат да четат. Писателят им разказа как се създават и отпечатват детските книжки, а те го засипаха с интересни въпроси. Събитието бе част от проявите в рамките на Националната библиотечна седмица.

Уважаеми читатели, поради непредвидени обстоятелства планираната за утре, 17 май творческата среща с писателката Десислава Илкова се отлага. За нова дата на събитието ще ви информираме при първа възможност.

Извиняваме се за причиненото неудобство!

Щастливи сме, че трудът ни е оценен!

Щастливи сме, когато трудът ни е оценен! Благодарим на началника на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“-Димитровград гл. инсп. Иван Пачов и на колегата му Владимир Дамянов и си пожелаваме дългосрочно и ползотворно сътрудничество!