Над 330 ученици се обучиха по проекта „В света на 3D – моделирай, играй, твори“

Над 330 ученици, от втори до шести клас, от община Димитровград, придобиха първите си дигитални умения по проекта „В света на 3D – моделирай, играй, твори“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“. Изпълнението му стартира на 21 октомври 2022 г. с работна среща на екипа по проекта. Последваха поредица теоретични и практически обучения на библиотекари за работа с 3D принтер, 3D писалки и очила за виртуална реалност, които позволиха създаването на програми с игрови подходи за демонстрации пред учениците. Водещ обучител бе доц. Весела Статкова от АМТИИ – Пловдив. В следващия етап, от месец март до края на май 2023 година, над 330 ученици получиха достъп до разнообразни методи за работа в 3D пространството. Проведени бяха дигитални обучения и демонстрации с всички тях по график и по групи. Заниманията бяха посрещнати с голям интерес от децата и от техните преподаватели, а Библиотеката отчете поредния си успешен иновативен проект.

Дарина Атанасова представи дебютната си стихосбирка „До счупване“

Новият нежен глас в българската поезия Дарина Атанасова представи дебютната си стихосбирка „До счупване“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Ценители на словото и приятели изпълниха лятната градина за премиерата на 16 юни. Мария Митева от издателство „Мусагена“ представи младата димитровградчанка, която споделя стиховете си в Инстаграм от 2019 г.

С книгата Дарина пренася читателите си в история в стихове за истинската любов, проправяща си път през бодлите на миналото и предпазните стени около сърцето. Красива вихрушка от чувства и думи, която няма да остави нито един почитател на поезията равнодушен.

Колко време отнема на сърцето да забрави невъзможната любов?

Губиш се в света, в мислите и в страховете си, учейки се да си самодостатъчен. Само за да те открие правилният, който ще намести всичките ти разпилени парченца и ще те направи своя… до счупване.

Една различна история в стихове за истинската любов, проправяща си път през бодлите на миналото и предпазните стени около сърцето. Красива вихрушка от чувства и думи, която няма да остави нито един почитател на поезията равнодушен.

За всеки, който е губил, търсил и намирал отново. Тази книга е увеселително влакче, което минава през най-искрените места на сърцето ми, но ви я подарявам с обещанието, че между страниците ѝ няма да намерите мен, а себе си. Дарина

Дарина Атанасова е родом от Димитровград. Гимназиалните ѝ години преминават във Велико Търново и Хасково, а понастоящем е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“ – София. Започва да пише стихове на петнадесетгодишна възраст. Пренася поезията със себе си през всеки следващ град и всяка следваща година, докато думите ѝ най-сетне се закотвят на страниците на дебютната ѝ стихосбирка „До счупване“. От 2019 г. споделя мислите си в Инстаграм, мечтаейки някой ден да ги види в книга.

Млада актриса показа на децата как приказките оживяват

Интересна среща с димитровградчанката Нелина Михайлова имаха днес учениците от СУ „Любен Каравелов“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Младата актриса от хасковския драматичен театър „Иван Димов“ им показа как приказките оживяват. С нейна помощ те се впуснаха в драматизация на народната приказка „Косе Босе“, като три от децата влязоха в ролите на птичето, лисицата и кучето. Забавното изпълнение предизвика бурни емоции сред публиката и разговори за много приказки и любими литературни герои като Ян Бибиян, Дръндьо, Патиланци и баба Цоцолана, за които разказаха каравеловци.

Нелина Михайлова сподели пред децата колко важно е да се четат книжки. „Те не само дават знания и тренират ума, но отключват и въображението“, заяви младата актриса и нагледно има показа как то работи в кукления театър.

Срещата се проведе в рамките на съвместната инициатива на Библиотеката и СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“. 

Татяна Йотова сподели своите „Преживелици“ в стихове и песен

Поетесата-бард Татяна Йотова зарадва своите почитатели в Димитровград с песенно-поетичен спектакъл и представяне на новата си стихосбирка „Преживелици“. Премиерата се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и на нея присъстваха приятели и ценители на словото. Пред тях поетесата чете от новата си книга, която е по-различна от писаните 14 досега. Тя съдържа 30 стихотворения, обособени в три цикъла – семеен, любовен и философски. В залата прозвучаха творби, родени от отрицанието – по-дълги, бели, по-задълбочени и многопластови.

Словото не е достатъчно да изрази пълноценно таланта на Татяна Йотова, която е бард по душа. Затова тя превръща стиховете си в песни, които изпълнява с китара. Вчера публиката се наслади и на част от нейните музикални произведения.

Татяна Йотова е  родена в Айтос през 1961 г. Завършила е „Българска филология“ и „Педагогическа психология“ в СУ „Климент Охридски”. Автор е на 15 поетични книги, 6 от които за деца, както и на сценарии за детски театрални постановки. Има издадени два диска с изпята поезия, а нейни творби са включени в репертоарите на наши поп изпълнители. Носител е на много награди от участия в бардовски фестивали, поетични конкурси, в международни и национални форуми на изкуствата и др. Чрез таланта си поетесата отправя своите послания за красота, добротворство, любов, хармония, с които печели признанието и любовта на публиката.

Творческата среща се проведе в рамките на съвместната инициатива на Библиотеката и СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград по Национална програма “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.  

Милена Славова с второ дарение нови книги за Библиотеката

Милена Славова връчи дарението на директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева

Втори щедър жест към читателите на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ направи нашата съгражданка Милена Славова. Димитровградчанката дари 18 нови, търсени заглавия, художествена и отраслова литература, по списък, предоставен от библиотеката. Дарението е по повод празниците 24 май, 1 юни и 70-годишнината на културната институция.  Дарителката и този път не измени на своя творчески дух. Тя бе опаковала дарението в цветна хартия с усмихнати емотикони, което разкрива специалното ѝ отношение към книгите и нашия екип.

Сърдечно благодарим!   

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България – 2 юни, Ви представяме подбрана литература с документи и творчество на големия български поет и революционер.

„Само онзи, който е свободен,

само той може да се нарече човек

в пълния смисъл на думата!“