Градска библиотека „Пеньо Пенев“ отчита още една изключително силна година в летописа си, отново изпълнена с много работа и успехи.

През 2019 година продължихме активната си дейност и  затвърдихме и надградихме постигнатото през предходните години. Щастливи сме, че оправдаваме доверието на нашите потребители, което личи и от повишаването на броя на регистрираните читатели. Радваме се на положителен отзвук от нашата работа не само в рамките на града ни, а и от страна на библиотечната колегия в страната и чужбина.

И през тази година проведохме над 100 прояви – представяне на книги и автори, изложби, работилници, инициативи за насърчаване на четенето, прожекции на филми и много други. Като знакови събития се откроиха „Клубът по ръкоделие“, „Училище за родители“, Поетичният форум „Добро утро, град“, закачливите витрини „Среща на сляпо с книга“ и „Не си спомням заглавието, но корицата беше червена“, обособяване на Православен кът, курсове по английски език за начинаещи и напреднали, „Езиково кафене“, като с радост отбелязваме, че по-голямата част от тях са първи по рода си в страната.

През летните месеци реализирахме силна ваканционна програма за деца, целогодишно предлагаме за тях обучения по програмиране с роботите Finch и Bee Bot.

Културният ни календар е изпълнен с още много други разнообразни прояви, насочени към различните възрастови групи.

В рамките на годината спечелихме седем проекта: „Библиотека за тийнейджъри-2“, финансиран от Общината по Програма „Димитровград на младите“ за надграждане на постигнатото по първия такъв проект; два проекта, финансирани от Министерство на културата, за закупуване на нови книги на стойност над 20 000 лева; проект, финансиран от Фондация „Глобални библиотеки-България“ чрез който се сдобихме с нов мултимедиен проектор; проект, финансиран по програма Еразъм+ за обмяна на опит в работата с възрастни хора, съвместно с колегите от библиотеката в гр. Морени, Румъния и др.

Гореизброеното е само част от дейността на Библиотеката за изминалата година. За 2020 година сме подготвили също толкова силна програма, с която да задържим високо летвата на нашите деятелности в служене на обществото.

На специална церемония днес в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ бяха връчени наградите „Читател на годината-2019“ и отличени „Посланици на библиотеката“. При читателите под 14 години първенството води Николета Николаева Коцева, петокласничка от ОУ „Алеко Константинов“ с прочетени над 120 книги, а при възрастните – Йорданка Николова Иванова със заети над 320 книги. За съпричастност с дейността на Библиотеката, като нейни посланици бяха отличени преподавателите Катя Атанасова и Румяна Лозева, Сара Хузар и Демир Демирев.

С финална работна среща на екипа по проект „Библиотека за тийнейджъри-2“ приключи работата ни по него. Отчитаме проекта като успешен, тъй като с дейностите си достигнахме пряко до повече от 50 млади хора, за които четенето, литературата, творчеството са поне с една идея по-близки. Подбраната литература, подходяща за тийнейджърите – хитовите заглавия на известните влогъри и другите тийн бестселъри, които са вече на разположение за заемане, ще способстват за насърчаване на четенето при още стотици потенциални потребители. Щастливи сме, че в Димитровград живеят, учат се и творят активни, търсещи, положителни млади хора и ние можем да бъдем част от техния път!

Поръчаните по проект „Библиотека за тийнейджъри – 2“ книги са вече при нас и съвсем скоро ще бъдат на разположение за заемане. Можете да изберете интересно четиво от над 20 нови заглавия!

Благодарни сме на Сдружение за градски читални, които в края на миналата година дариха 100 тома интересна художествена литература за обогатяване на фонда ни! Съвсем скоро книгите ще бъдат на разположение на нашите читатели.