Ученици празнуваха в библиотеката с дядо Коледа и неговите помощници

Коледно тържество вдигнаха третокласници от ОУ „Ал. Константинов“ в библиотеката. Гост на празника на малките възпитаници на Боряна Петрова бе лично дядо Коледа. Алековци пристигнаха заредени с много настроение и знания, свързани с предстоящия празник Рождество Христово. Те се справиха отлично с всички въпроси от викторината, с която ги изненадаха библиотечните елфи. Тържеството продължи с търсене на съкровища в библиотеката, подреждане на пъзели и изработка на коледна елхичка, с която да украсят класната си стая. Дядо Коледа също се погрижи четящите деца да получат интересни книжки, които да четат през зимната ваканция.   

Третокласници получиха подаръци от дядо Коледа в Библиотеката

Дядо Коледа посети Градска библиотека „Пеньо Пенев“, за да раздаде подаръци на третокласници от СУ „Любен Каравелов“. Той пристигна специално за коледното тържество на учениците с класен ръководител Жулиета Ангелова. Децата посрещнаха скъпия гост с прегръдка и го зарадваха с празнични песни и стихчета. Тържеството продължи с приказка за доброто, което даряваме по Коледа, забавни игри и викторина, специално подготвени от библиотечните елфи на добрия старец. Накрая имаше почерпка от лакомства,  осигурени от родителите на малките каравеловци. Всички си тръгнаха заредени с коледен дух и празнично настроение.

Третокласници твориха коледни украси в библиотеката

Детският отдел на библиотеката се превърна в творческа работилница за малките ученици от СУ „Любен Каравелов“ заедно с библиотекарите и учителите си Нели Станева и Емилия Гочева. Сръчковците изработиха коледно-новогодишни картички и сувенири с много старание и любов. Празничните украси ще бъдат изложени на коледен базар, който е традиционен и ще се състои на 22 декември в училището.

Ученици участваха във възстановка на Бъдни вечер в Библиотеката

Второкласници от четири паралелки на ОУ „Пенчо Славейков“ взеха участие във възстановка как се празнува Бъдни вечер. В два поредни дни старите български традиции, обичаи и ритуали в навечерието на Рождество Христово представиха самодейците от Народно читалище „Пробуда 1908“ в село Воден. На импровизираната сцена в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, децата научиха какво е бъдник, как се прави обреден хляб, какви и колко постни ястия се слагат на масата, каква молитва се казва пред и иконата и други интересни факти за Бъдни вечер. Гостите почерпиха всички участници с традиционна содена питка и бонбони, а децата им изпълниха коледарски песни и стихчета. В края на интересното представление класовете си направиха апликация на коледна елха с пожелания и украса като подарък от библиотеката.     

Първокласници честваха Празник на цифрите в Библиотеката

Специален Празник на цифрите проведоха първокласниците от СУ „Любен Каравелов“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на 15 декември. Подготвени от учителя Мария Лазарова и с помощта на библиотечните елфи, малките ученици показаха, че отлично познават цифрите до десет и уверено решават задачи с тях. В забавни игри и песни те споделиха отличните си знания по математиката с присъстващите на тържеството родители и гости. Празникът премина в забавна бърканица от цифри, в подреждане на пъзели, щафетно пресмятане и в изпълнение на песни и стихчета. В края на забавния час всяко дете бе удостоено от г-жа Лазарова с грамота и лакомство като награда за отличните резултати.

Коледа по немски представиха ученици от ПМГ в библиотеката

Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ представиха как празнуват Коледа германците пред свои съученици, учители и приятели. Специалната вечер се проведе в препълнена зала в Библиотеката, а атмосферата допълваха запалени свещички и аромат на канела.

Възпитаниците на учителя по немски език Христина Михайлова представиха в презентации немските коледни традиции, обичаи, празничната кухня, традиционните ястия и празнични пожелания, които си отправят немските семейства за Рождество Христово.

Вазовци разказаха по интересен начин за коледните ритуали в Германия, като в залата прозвучаха специални немски коледни песни, изпълнени на акустични китари от ученици. В края на тържеството, гости и участници можеха да опитат от коледен щолен и греяно вино, които по традиция присъстват на немската коледна трапеза.

Третокласници мериха сили в Коледно математическо състезание

Третокласници от СУ „Любен Каравелов“ проведоха  Коледно математическо състезание в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Учениците бяха посрещнати от Феята на математиката, която им разказа колко е важна и полезна, защото е навсякъде около нас. Отборите „еленчета“ и „джуджета“ решаваха интересни и забавни задачи, подготвени специално за празника от класния им ръководител Жулиета Ангелова.

Децата попълваха коледни книги и дневници, използвайки умножение, деление, събиране и изваждане. За всеки имаше коледно късметче, в което се криеше забавна текстова задача, а с геометрични фигури, те изработиха коледна картина. Специално жури проверяваше верните отговори. За отличното си представяне и двата отбора получиха награди и специални грамоти за участие в състезанието от  Феята на математиката.

Библиотеката стартира нов проект, насочен към младите

На 8 декември 2023 г. се проведе първата среща на екипа по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“, финансиран от общинската програма „Димитровград на младите“. Дискутирани бяха целите и предвидените дейности и бяха разпределени конкретните задачи. Проектът не на стойност 2 793,10 лв. и ще се изпълнява в срок от една година.