Димитровградската библиотека с нововъведение, ориентиращо по-добре читателите

Източник: http://www.dgnews.eu/
Димитровградската библиотека с нововъведение, ориентиращо по-добре читателите

Нови стикери, които да ориентират по-добре читателите за жанра на избраната от тях художествена литература, въвежда от днес в заемната за възрастни Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. Нововъведението е по примера на световните библиотеки, които се стремят да улеснят читателите в избора на литература. Необходимостта произтича от това, че не винаги заглавието или илюстрацията на корицата, са адекватни на съдържанието. Случва в резултат на това разминаване, взелите определени книги впоследствие да останат разочаровани.

За да избегне подобно неудобство, димитровградската библиотека вече ще отбелязва със стикери жанра на художествените книги. В заемната за възрастни са поставени табели с легенда на всеки стикер. Той ориентира читателя дали книгата е исторически или любовен роман, криминале и трилър, или подходяща за тийнеджйри или за дами, предпочитащи развлекателни четива.

В унисон с отпускарския и ваканционен сезон, от днес библиотеката обособи нова витринау, озаглавена „Компания на плажа”. Тя е разположена във фоайето, в нея читателите могат да намерят  развлекателни, приятни и леки четива, подходящи за отмора и почивка. Освен тях читателите могат да намерят и всичко от световната класика и разнообразие от жанрове в богатия фонд на библиотеката.

 

 

Памет

Дългогодишният директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Георги Василевски беше и много ерудиран литератор и достолепен общественик. Д-р Валентин Палашев, определено финяга, любезно ни предостави от личния си архив едно брилянтно есе-изповед на Георги Василевски (писано преди повече от двадесет години, в началото на т.н. преход …), разкриващо дълбоко хуманната мисия на медицинските работници от МБАЛ „Св. Екатерина“ и в конкретност – Отделението за активна реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ). Защото достойнството на истинския български медик е неподвластно на здравната реформа и парите, а най-паче – на професионализма, морала и високото  (нечиновническо!) мислене на Хипократовите воини …

Петко Каневски

 

             ДЕЛНИК В ОАРИЛ

И днес леглата не достигат. Тази нощ приеха още. Възрастен мъж с тежък дихателен шок. Студент, посегнал на живота си. Родилка след тежко раждане. Млад човек с неизяснена и сложна симптоматика. За да се поберат са направени всички възможни размествания.

Останалото си е, както трябва и както винаги. И в картина и в звук. Системи, подлоги, кислородни маски, аспиратор, катетри. В определените часове следват спринцовки и термометри. Лек параван символично прикрива родилката от мъжете, клечащия върху подлогата, от другия, който се храни.

„Сестро, студено ми е!“ – „От упойката е, ще мине“.

„Сестро, главата ми е ниско“ – „Потрай, идвам“.

„Сестро, повръща ми се …!“ – „Стискай, ще ти дам нещо“.

„Сестро, ще се напикая“ – „Няма, ти си с катетър. Пикай свободно!“

Санитарките изпреварват сестрите. Правят каквото трябва. Обясняват, скарват се. Осъзнаваш, че без санитарките ще си съвсем безпомощен и уязвим. Знаят най-важното – какво е болка, състрадание и кураж.

Сестри подготвят инструменти. Лекари доуточняват назначения и търсят колеги от „Хирургия“-та за взаимодействие. Близки на болните предпазливо влизат, за да видят, нахранят и успокоят своите болни.

Неочаквано наднича и влиза д-р Боспатчиева. Прави бележки, сърди се, че има „външни“ хора. Че не е както трябва едно или друго. Смутено се засуетяват сестри и санитарки. След минути всичко продължава, както го налагат условията, ежедневието, навиците. На съседното легло се прави поредната кардиограма, на другото подготвят болния за рентгенова снимка, за крайното ще искат от лабораторията пълна кръвна картина.

Консултантът от Пловдив за младия човек със странна и сложна симптоматика се бави. Студентът се е събудил, иска да стане и да ходи. Не разбира защо е тук, гол и с катетър. Старецът най-после се е успокоил. Свалят родилката в АГ при мъжката си рожба. Приемат следващият – пребит и неизтрезнял.

ОАРИЛ – отделение за активна реанимация и интензивно лечение. Като всички отделения. И не съвсем.

Лежиш и чакаш нетърпеливо следващия ден, когато поредната снимка ще покаже добре ли е всичко или изписването ще се проточи. Лежиш и признателно осъзнаваш, че всъщност болестта, лекарят, професионализмът, моралът на тези, които те лекуват са, слава богу, неподвластни на здравната реформа. Тя, реформата, е административно, чиновническо, спорно явление. А горните категории са истинските и вечните.

Реформата напомня за себе си накрая, когато трябва да се плати на касиерката за това, за което е предвидено да се плати.

След ден забравяш за реформа и плащане. Помниш само болката, лекарите, сестрите и санитарките. Които отново са те изправили на крака. На които ще си признателен винаги. И виждаш колко нелепа и безкрайно малка е кутията с бонбони, която оставяш …

Георги Василевски

 

Това стихотворение поместваме в чест на Апостола на България – дякон Игнатий – Васил Левски. Автор – Петко Каневски

Над 50 читатели с безплатен абонамент за два часа в библиотеката

Източник: http://www.dgnews.eu/  
Над 50 читатели с безплатен абонамент за два часа в библиотеката
 

Наплив от читатели регистрира Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Деня на отворени врати. Инициативата се организира днес навръх рождения ден на книжовното средище. За два часа над 50 четящи димитровградчани дойдоха да получат едногодишен безплатен абонамент за услугите на библиотеката. Преди обед в заемната за възрастни се регистрираха 36 души, а в детския отдел 16 читатели. Част от тях дойдоха вече информирани за промоцията, а други бяха приятно изненадани на място. До края на работния ден се очаква броят на желаещите да се увеличи двойно, коментираха дългогодишни библиотекари.

С получаването на годишния абонамент читателите ще могат да ползват всички услуги на просветната институция – заемане на книги, CD, грамофонни плочи, партитури с ноти, ползване на компютри и различните организирани курсове. Димитровградската библиотека посреща рождения си ден с богат фонд, наброяващ над 210 000 тома литература. От началото на годината постъпилите във фонда на библиотеката нови заглавия са над 300 тома.

Библиотеката в Димитровград дава безплатен абонамент за рождения си ден

Източник: http://dgnews.eu/
Библиотеката в Димитровград дава безплатен абонамент за рождения си ден

Безплатен едногодишен читателски абонамент за всички свои услуги и ресурси по случай рождения си ден ще дава Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. От тази възможност ще могат да се възползват всички, които посетят Деня на отворените врати на 12 юли (петък), съобщават от книжовното средище.

Междувременно в момента библиотеката провежда инициативата си „Забавно лято” за децата от община Димитровград. В нея малките димитровградчани могат да четат и слушат приказки, да рисуват, да творят и да се учат на програмиране с роботи Финч. Лятната програма приключва на 30 август.

 

По случай рождения си ден, на 12 юли (петък), Градска библиотека „Пеньо Пенев“ обявява ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ, когато можете БЕЗПЛАТНО да получите едногодишен читателски абонамент за всички отдели, услуги и ресурси на Библиотеката. Очакваме Ви!