Национална седмица на четенето

През изминалата Национална седмица на четенето показахме любовта си към книгите в срещите ни с повече от 450 деца. При нас, в храма на духовността, дойдоха: III-та и  IV-та група от ОДЗ „Радост”;  III-та и  IV-та група от ОДЗ „Приказка”; ДГ ”Звездица”; ДГ ”Синчец”; учениците от I”а”, I”б” и I”в”, III”а”, III”б” и  III”в” класове от СУ ”Любен Каравелов”; V-ти клас от ОУ ”Васил Левски” с. Ябълково; VI клас СИП по Български език от ОУ ”Алеко Константинов”. IX-те класове на ПЕГ ”Д-р Иван Богоров” срещнаха в Библиотеката поетите Иванка Данева и Петко Каневски, а изкушените от словото ученици прочетоха свои творби. Светла Билярска и Невена Тенева гостуваха на ДГ в с. Радиево, СИП по Религия в ОУ”Ал. Константинов” и IV–та група на ОДЗ ”Райна Княгиня”, а директора Петко Каневски проведе дискусия с  ученици по специална програма в ОУ ”Ал. Константинов”.

Прочетохме весели и поучителни истории, притчи и стихове. Играхме театър на маса. Разгърнахме вълшебни, водоустойчиви, триизмерни, музикални, гумирани книги, както и книги-пъзели. Отговаряхме на въпроси, задавани от самите приказни герои, пяхме, рецитирахме и се докоснахме до богатството и мъдростта на словото.

Училище за родители

На 20 октомври в Читалня „Изкуство“ в Библиотеката се проведе първата среща на Училището за родители. Акушерката Катя Милкова обясни какви са първите грижи за новороденото и отговори на многобройните въпроси, които бъдещите родители си задават. Участниците получиха подаръци, а печелившите в томболата – и награди.

Следващата среща ще се проведе на 10 ноември на същото място, когато г-жа Милкова ще говори за кърменето. Очакваме ви!

Европейска седмица на програмирането 6-21 октомври 2018

В Европейската седмица на програмирането, роботите Финч, предоставени ни от Посолството на САЩ в България, достигнаха до над 320 деца от Димитровград и общината. За да се запознаят с тях, при нас гостуваха деца от всички училища в града, а колегата Ирина Ангелова посети учениците от училищата в селата Крепост и Ябълково.

Третия си роман представя в Димитровград журналистът Екатерина Костова

Източник: http://www.dgpazar.eu/

С третия си роман „Свети Никола от Залива на подковата“ в Димитровград ще гостува журналистът Екатерина Костова. Срещата с публиката ще е в голямата читалня на Градска Библиотека „Пеньо Пенев“ на 19 октомври, петък, от 17:30 часа. Част от приходите по продажба на двете последни белетристични книги на авторката ще са в полза на Асоциация Муковсцидоза.
„За първи път ще се срещна с читатели в Димитровград, където имам две ценни приятелства. Едното виртуално, с двойната ми съименичка Екатерина Костова, която е сред най-ревностните ми читатели, има всички мои книги, без първата, издадена през 1994-а. Другото е реално, лице в лице, със Светлана Атанасова, майка на две прекрасни момичета. Запознахме се през 2013-та в Пловдив. Тя беше председател на Асоциация „Муковсицидоза“. Инициирахме кампания за създаване на европейски стандарт за грижа за хората с рядката болест. За две години успяхме да поставим във фокуса на здравните експерти нуждата от такъв стандарт, постигна се не малко, но за съжаление не достатъчно. Това, че част от приходите от продажба на моите книжки тук, ще даря на Асоциация „Муковсцидоза“ е ясно, че няма да промени нищо за тях – моите книги не са касов филм или благотворителен концерт на звезди, от които да се спечели сума за животоподдържащи инхалатори, например. Но са начин да разкажа на читателите си за тази болест и с покупката на моя книга да ги провокирам да съпреживеят жеста на солидарността към хора, които имат нужда от отношение и разбиране на проблемите им.
„Свети Никола от Залива на подковата“ е третият роман на Костова след „Платното на Пенелопа“ и „Писма под възглавницата“. Четвъртата книга на авторката е с поезия – “Думите ме носят”. Тя излиза след спечелване на  първа награда в Националния поетичен конкурс „По стъпките на лятото“ същата година. През 2018-а, в Международния ден на поезията 1 октомври, със стихотворението си “Малекон” Екатерина Костова е отличена с трето място в Международния литературен конкурс “Пътят към Итака” на КДК “Нов живец” Атина, Гърция.
Екатерина Костова е дългогодишен тв журналист – работила е в БНТ и за частните канали БТВ, Ре ТВ, Нова и BItelevision. От есента на 2016-а до лятото на 2018-а живее в Испания, а от август е в родния си Пловдив, от където поддържа личен блог и подготвя следващите си проекти.

Екатерина Костова среща димитровградчани със „Свети Никола от Залива на подковата“

Източник: http://www.dimitrovgrad.bgvesti.net

 Снимка: http://f2ftv.net/

 

 

Журналистът Екатерина Костова ще гостува на Димитровград с третия си роман – „Свети Никола от Залива на подковата“ (Издателство Fast Print Books). Срещата с четящата публика ще е в голямата читалня на Градска Библиотека „Пеньо Пенев“ на 19 октомври, петък, от 17:30 часа. Част от приходите по продажба на двете последни белетристични книги на авторката ще са в полза на Асоциация Муковсцидоза.

„За първи път ще се срещна с читатели в Димитровград, където имам две ценни приятелства. Едното виртуално, с двойната ми съименичка Екатерина Костова, която е сред най-ревностните ми читатели, има всички мои книги без първата, издадена през 1994-та. Другото е реално, лице в лице, със Светлана Атанасова, майка на две прекрасни момичета. Запознахме се през 2013-та в Пловдив. Тя беше председател на Асоциация „Муковсицидоза“. Инициирахме кампания за създаване на европейски стандарт за грижа за хората с рядката болест. За две години успяхме да поставим във фокуса на здравните експерти нуждата от такъв стандарт, постигна се не малко, но за съжаление не достатъчно. Това, че част от приходите от продажба на моите книжки тук, ще даря на Асоциация „Муковсцидоза“ е ясно, че няма да промени нищо за тях – моите книги не са касов филм или благотворителен концерт на звезди, от които да се спечели сума за животоподдържащи инхалатори, например. Но са начин да разкажа на читателите си за тази болест и с покупката на моя книга да ги провокирам да съпреживеят жеста на солидарността към хора, които имат нужда от отношение и разбиране на проблемите им.

Впрочем, струва ми се, че в наши дни основното, от което страдаме, не са толкова парите, колкото емпатията. И този дефицит, който сме трупали години наред, вече се вижда как е изсмукал силите ни. Опитваме се да му се противпоставим с усърдна активност в социалните мрежи, но колкото по-динамично „лайкваме“ или „споделяме“ каузи, съдби, призиви за помощ или пък обратно – се възмущаваме от нередности – толкова по-опостушени вътрешно оставаме, защото… дълбоко в себе си съзнаваме, че виртуалната активност може да спаси единствено нас самите от самообвинението в какво сме си позволили да се превърнем, но не и реално да промени това, което подкрепяме или срещу което сме недоволни.

Точно това омаломощаване на човешкия дух съм се опитала да уловя в героите си от романа „Свети Никола от залива на подковата“. Никола от сюжета ми не е светец, той е мъж, довел бременната си съпруга в Черноморец през 1970-та, с надежди да намери своя залив на щастието. Как се стича животът му през всички тези години до наши дни – оглеждайки се в историческите промени в страната ни и там, на място, в селото при залива, приличащ на подкова? Как се променят взаимоотношенията с жена му, с децата, с приятелите му, с работата, с всички, които влизат и излизат в личния му живот? Защо? И всички тези въпроси на фона на къщата, която все се строи и все остава с нещо недовършено. Нищо повече и нищо по-малко от една история за промяната вътре във всеки от нас“.

 „Свети Никола от Залива на подковата“ е третият роман на Екатерина Костова след „Платното на Пенелопа“ (Издателство „Хр. Г. Данов“ 1994 г.) и „Писма под възглавницата“ (ИК „Хермес“, 2014 г.). Четвъртата книга на авторката е с поезия – “Думите ме носят” (Издателство “Буквите”, 2017 г.). Тя излиза след спечелване на първа награда в Националния поетичен конкурс „По стъпките на лятото“ същата година. През 2018-та, в Международния ден на поезията 1 октомври, със стихотворението си “Малекон” Екатерина Костова е отличена с трето място в Международния литературен конкурс “Пътят към Итака” на КДК “Нов живец” Атина, Гърция.

Екатерина Костова е дългогодишен ТВ журналист – работила е в БНТ и за частните ТВ канали БТВ, Ре ТВ, Нова и BItelevision. От есента на 2016-та до лятото на 2018-та живее в Испания, а от август е в родния си Пловдив, от където поддържа личен блог и подготвя следващите си проекти.

Екатерина Костова представя новия си роман в Димитровград

Източник: http://dgnews.eu/

Екатерина Костова представя новия си роман в Димитровград

Журналистът Екатерина Костова ще гостува на Димитровград с третия си роман – „Свети Никола от Залива на подковата“. Срещата й с публиката ще е в голямата читалня на Градска Библиотека „Пеньо Пенев“ на 19 октомври, петък, от 17:30 часа. Част от приходите по продажба на двете последни белетристични книги на авторката ще са в полза на Асоциация Муковсцидоза.

„За първи път ще се срещна с читатели в Димитровград, където имам две ценни приятелства. Едното виртуално, с двойната ми съименичка Екатерина Костова, която е сред най-ревностните ми читатели, има всички мои книги без първата, издадена през 1994-та. Другото е реално, лице в лице, със Светлана Атанасова, майка на две прекрасни момичета. Запознахме се през 2013-та в Пловдив. Тя беше председател на Асоциация „Муковсицидоза“. Инициирахме кампания за създаване на европейски стандарт за грижа за хората с рядката болест. За две години успяхме да поставим във фокуса на здравните експерти нуждата от такъв стандарт, постигна се не малко, но за съжаление не достатъчно. Това, че част от приходите от продажба на моите книжки тук, ще даря на Асоциация „Муковсцидоза“ е ясно, че няма да промени нищо за тях – моите книги не са касов филм или благотворителен концерт на звезди, от които да се спечели сума за животоподдържащи инхалатори, например. Но са начин да разкажа на читателите си за тази болест и с покупката на моя книга да ги провокирам да съпреживеят жеста на солидарността към хора, които имат нужда от отношение и разбиране на проблемите им.

Впрочем, струва ми се, че в наши дни основното, от което страдаме, не са толкова парите, колкото емпатията. И този дефицит, който сме трупали години наред, вече се вижда как е изсмукал силите ни. Опитваме се да му се противпоставим с усърдна активност в социалните мрежи, но колкото по-динамично „лайкваме“ или „споделяме“ каузи, съдби, призиви за помощ или пък обратно – се възмущаваме от нередности – толкова по-опостушени вътрешно оставаме, защото… дълбоко в себе си съзнаваме, че виртуалната активност може да спаси единствено нас самите от самообвинението в какво сме си позволили да се превърнем, но не и реално да промени това, което  подкрепяме или срещу което сме недоволни.

Точно това омаломощаване на човешкия дух съм се опитала да уловя в героите си от романа „Свети Никола от залива на подковата“. Никола от сюжета ми не е светец, той е мъж, довел бременната си съпруга в Черноморец през 1970-та, с надежди да намери своя залив на щастието. Как се стича животът му през всички тези години до наши дни – оглеждайки се в историческите промени в страната ни и там, на място, в селото при залива, приличащ на подкова? Как се променят взаимоотношенията с жена му, с децата, с приятелите му, с работата, с всички, които влизат и излизат в личния му живот? Защо? И всички тези въпроси на фона на къщата, която все се строи и все остава с нещо недовършено. Нищо повече и нищо по-малко от една история за промяната вътре във всеки от нас“.

„Свети Никола от Залива на подковата“ е третият роман на Екатерина Костова след „Платното на Пенелопа“ (1994 г.) и „Писма под възглавницата“ (2014 г.). Четвъртата книга на авторката е с поезия – “Думите ме носят” (2017 г.). Тя излиза след спечелване на първа награда в Националния поетичен конкурс „По стъпките на лятото“ същата година. През 2018-та, в Международния ден на поезията 1 октомври, със стихотворението си “Малекон” Екатерина Костова е отличена с трето място в Международния литературен конкурс “Пътят към Итака” на КДК “Нов живец” Атина, Гърция.

Екатерина Костова е дългогодишен ТВ журналист – работила е в БНТ и за частните ТВ канали БТВ, Ре ТВ, Нова и BItelevision. От есента на 2016-та до лятото на 2018-та живее в Испания, а от август е в родния си Пловдив, от където поддържа личен блог и подготвя следващите си проекти.

Безплатно училище за родители стартира в Димитровград

Източник: haskovo.live

Снимката е илюстративна
  Безплатно училище за бъдещи и настоящи родители стартира в Димитровград от 20 октомври. Инициативата е на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и читалище „Култура-2002“, съвместно със списание „9 месеца“. Началото ще бъде поставено идната събота в 10:00 часа в димитровградската библиотека. Темата на първото занимание ще бъде „Първи грижи за новороденото“. След презентационната част всички присъстващи ще имат възможност да зададат своите въпроси към специалистите, поясняват организаторите.

Димитровград е 11-ия град, в който списанието ще провежда всеки месец безплатни лекции за бъдещи и настоящи родители. С „9 месеца” на училище е първият социален проект в България, който напълно безплатно организира лекции за бременни жени и майки на деца до 3-годишна възраст. За повече информация и записване – 0876 181 114 или на e-mail school@9meseca.bg.

Първокласници направиха първи стъпки в програмирането

Източник:  haskovo.live

 

Пълвокласници посетиха димитровградската библиотека, за да се запознаят с работата на финч роботите
 Европейската седмица на програмирането тече с пълна сила в димитровградската библиотека “П.Пенев”. Във времето от 6 до 21 октомври деца и ученици имат възможност да работят с т.нар. финч роботи. Първокласниците от СУ “Любен Каравелов”- Димитровград бяха едни от първите, които се запознаха с работата на роботите финч. Малките ученици посетиха библиотеката и получиха представа за първите стъпки в програмирането.

Над 20 групи от местните училища са заявили участие в Европейската седмица на програмирането. От библиотеката обясниха, че поради големия интерес срещите с роботите финч ще продължат и след 21 октомври.

Димитровградската библиотека получи пет броя роботи през 2016 г. след участие в съвместен проект с фондация „Глобални библиотеки“. Роботите са с формата на птичка са закупени от посолството на САЩ у нас. Те се използват за научаване на първи стъпки в програмирането и компютърните науки.

Европейската седмица на програмирането при нас тече с пълна сила! Роботът Финч ще зарадва над двадесет групи деца, а и още много са се записали за лична среща с него.