„Вечер на думите“

При пълна зала, много приятни емоции и добро настроение премина „Вечерта на думите“, организирана от Градска библиотека „Пеньо Пенев“, Съюзът на преводачите в България и Народно читалище „Култура-2002“. Бяха представени стихосбирките на поета Демир Демирев и преводачката от арабски език Мая Ценова, а сърдечни думи за творчеството им сподели Емил Басат, литературен критик. Поетите получиха поздравления и отговориха искрено на многобройните въпроси на публиката. Над два часа гостите се наслаждаваха на този поетичен празник.

Още за събитието можете да прочетете тук

Езиково кафене в библиотеката и на 17 декември

Източник: http://www.dgnews.eu/
Езиково кафене в библиотеката и на 17 декември
 

Поради големия интерес към „Езиковото кафене”, което димитровградската библиотека „Пеньо Пенев”, ще има и коледно издание. Желаещите да упражняват и подобряват говоримо английски език в свободен разговор, ще могат да го направят утре, 17 декември от 17:30 часа.

Инициативата по финландски модел стартира миналата седмица. В нея се включиха димитровградчани от различни възрасти и професии. В типична английска атмосфера на чай, кафе и сладки, участниците водеха разговори на английски по приятни и забавни теми. За правилното изразяване на езика им помагаше 22-годишната Сара Фюзар, която е преподавател в Профилираната езикова гимназия „Д-р Ив. Богоров”по програма „Фулбрайт”.

Последното за годината училище за родители ще е на 14 декември в димитровградската библиотека

Източник: https://izvestnik.info/

Последната за годината среща от инициативата Училище за родители ще се проведе утре, 14 декември, от 10:00 часа в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

Темата ще е за ранното детско развитие, с акцент върху психичното развитие на децата. Лектор, както и при предходни пъти, ще е педиатърът д-р Йорданка Богданова.

Всички бъдещи родители на малки деца могат да се присъединят и да участват в лекцията и дискусията. Те ще имат възможност да зададат своите въпроси на педиатъра по посочената или други теми, канят от димитровградската библиотека.

Училището за родители се провежда традиционно от началото на тази година. Градската библиотека осъществява инициативата съвместно със списание „9 месеца“ и читалище „Култура“.

За изминалия период се проведоха десетина срещи по различни теми. Една от предизвикалите голям интерес бе за ваксините, с лектор д-р Кокудева. Част от другите бяха за бременността, кърменето, първите грижи за новороденото и др.

Димитровградчани усъвършенстват говоримо английския си в „Езиково кафене”

Източник: http://www.dgnews.eu

Димитровградчани усъвършенстват говоримо английския си в „Езиково кафене”
 

Над десет димитровградчани се включиха в Езиковото кафене по финландски модел, което библиотека „Пеньо Пенев” откри за първи път вчера. Групата  се събра, за да упражнява и подобрява говоримо английски език в свободен разговор. Тя бе съставена от димитровградчани от различни възрасти и професии. Домакините се бяха подготвили  с чай, кафе и сладки, с които създадоха  приятна атмосфера за участниците.

Срещата символично откри главният библиотекар Валентина Терзиева, която сподели за целите на инициативата и как се е стигнало до нейното реализиране. „Добрите познания по граматика на чуждия език не са достатъчни в практиката. Много е важно да се отпуснеш и да говориш, без да изпитваш безпокойство дали е правилно. Целта на езиковото кафене е точно такава – да говорим на английски в непринудена атмосфера, за да преодолеем неувереността си и езиковата бариера”, сподели тя.

Първи се престраши 19-годишният Явор, който предложи на групата всички да представят себе си и разкажат за любимите си хобита. Ученикът сподели, че срещата е много полезна, защото дава възможност да учиш практически английски, който в ежедневието си не можеш да практикуваш често. След него в разговора се включиха и останалите участници в кафенето.

С практически съвети на групата помогна и Сара Фюзар, която е преподавател в Профилираната езикова гимназия „Д-р Ив. Богоров” в Димитровград. 22-годишната американка преподава в гимназията от началото на годината линия на програмата „Фулбрайт” на Фондация „Америка за България” за помощник-учители на английски език и образователен обмен. Тя ръководи и безплатния курс по езика за напреднали, който библиотеката организира тази година.