Конкурс за есе обяви димитровградската библиотека, сред наградите – таблет

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Желаещите да участват могат са сторят това до 28 февруари 2018 година. До тази дата на място в библиотеката ще се приемат готовите творби. Те могат да бъдат изплащани и на имейла на ГБ „П.Пенев“ – libdg@mail.bg

Наградите са таблет, външна батерия и геймърска мишка съответно за първо, второ и трето място. Организаторите уточняват, че предимство ще имат есетата, които представят иновативни идеи по темата.

Библиотеката обяви конкурс за ученици, дава атрактивни награди

Източник: dgnews.eu

Библиотеката обяви конкурс за ученици, дава атрактивни награди

Конкурс за есе на тема „Моята библиотека на бъдещето“ обяви димитровградската библиотека „Пеньо Пенев”. Той е част от стартиралата в началото на годината кампания за набиране на иновативни идеи за превръщането на библиотеката желано място за младите хора. В конкурсът могат да участват ученици на възраст между 13 и 19 години. За първите три най-добри творби са осигурени атрактивни награди. Първата е таблет, втората – външна батерия и третата – геймърска мишка.

Есетата ще се приемат в читалнята на библиотеката или на e-mail адрес: libdg@mail.bg. Те ще се оценяват от тричленно жури. Предимство при класирането ще имат творбите, в които има иновативни идеи за превръщането на библиотеката в притегателен център за младите хора. Отличените есета ще бъдат публикувани на сайта а на фейсбук страницата на просветната институция.

Припомняме, че преди дни библиотеката стартира проучване сред младите, в което те могат да споделят своята визия за модерна и съвременна библиотека, както и това какво им липсва, какви дейности и услуги, искат тя да реализират и др.

Набират идеи как библиотеката да стане любимо място за младите

Източник: dgnews.eu

Набират идеи как библиотеката да стане любимо място за младите
 

Иновативни идеи за превръщането й в притегателен център за младите хора, набира димитровградската библиотека „Пеньо Пенев”. Ръководството на просветната институция предприе допитване сред учениците между 14 и 19 години каква е тяхната визия за съвременна  библиотека, която да се превърне в интересно и желано място за подрастващите.

Проучването се осъществява чрез анкета, която се разпространява из училищата със съдействието на Общинския ученически парламент към Детския и младежки център в Димитровград. В анкетата тийнейджърите могат да посочат какво им липсва в библиотеката, конкретни дейности, които искат да реализират в нея, както и с кои  известни личности искат да се срещнат там.

Западните библиотеки отдавна не са само място, в което можеш да ползваш литература. Оборудвани с техника и инструменти, те вече се превръщат в места за осъществяване на различни творчески проекти. От няколко години библиотеката в Димитровград прави стъпки в тази насока. Институцията успя да реализира няколко подобни проекта свързани с оползотворяването на опаковки и в това как да се запазят и възстановят кориците на книгите. Преди Коледа пък детския отдел се превърна в семейна работилница, в която деца и родители изработваха коледни картички и сувенири.

Всеки, който иска Димитровград да има най-страхотната библиотека в България, може да сподели идеите си на фейсбук страницата на библиотеката или чрез официалния й e-mail адрес: libdg@mail.bg., апелираха от библиотеката.

Стотици книги дарения получи библиотеката през 2017 година

Източник: dgnews.eu

Стотици книги дарения получи библиотеката през 2017 година

Една трета от новите заглавия постъпили в Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград през 2017 година са от дарения. За последните 12 месеца общо 419 книги от дарители е завела във фонда си просветната институция Останалите нови заглавия са закупени със средства от бюджета на библиотеката. Литература са предоставяли както физически лица, така и организации. Дарената литературата е от различни жанрове.

За Рождество Христово библиотеката е получила 11 нови тома с православна литература от издателството „Благо слово”, които се очаква да предоставят и още. Детски книги са дарили ученици от ІVв клас детски книги класен Хубка Желева и от 11а клас от ПМГ „Иван Вазов” и фондация „Глобални библиотека”. Сред дарителите са още адвокат Христо Чолаков, тримата академици Васил Гюзелев, Васил Сгурев и Константин Косев, издателство „Захари Стоянов” на Иван Гранитски, Петър Шарков, Георги Константинов и др. Сред ценните дарения и това на доайена на димитровградските журналисти Димитър Беремски, който е дарил книги и 8 папки с материали за предприятията „Вулкан”, „Марбас”, Химкомбината и др.

Ръководството на библиотеката изказва благодарност на всичките си дарители. „Тенденцията е броят на дарените книги се увеличава. Все повече хората са отворени да даряват не сама стари книги, но и нови които са прочели. Често дарители оставят по цели лични библиотеки”, споделиха от културната институция..