Основателят и главен редактор на литературния сайт e-lit.info Дачо Господинов ще гостува в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на 27 февруари 2024 г. от 17:30 ч. Онлайн изданието представя актуална информация за литературни събития и творчеството на български и чужди автори. Сайтът се поддържа на възрожденски начала с помощта на дарения.

Дачо Господинов е роден в Разград и работи в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в родния си град. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той е литератор и активно пише поезия. Автор е на поетични книги, една от които в електронен формат. Член е на Лигата на писателите в САЩ.

Заповядайте!

Четири класа от ОУ „П. Славейков“ се впуснаха в „Книжно пътешествие“

В инициативата „Книжно пътешествие“ на Детски отдел на библиотеката се включиха второкласниците от димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“. Библиотекарите ги зарадваха с пъстри раници с интересни и забавни книжки, които децата ще могат да четат в рамките на месец в училищна среда. Приключения, загадки и интересни факти очакват малките читатели, които с нетърпение пожелаха да се потопят в приказния свят на книжките.

Изложба за Васил Левски подредиха ученици в Детски отдел на библиотеката

Учениците от II „б“ клас от ОУ „Пенчо Славейков“ подредиха своя изложба за Васил Левски в Детски отдел на библиотеката. Плакатите, рисунките и посланията са изготвени от второкласниците по училищен проект, посветен на Апостола на свободата и 151 години от трагичната му гибел. Изложбата ще гостува в Детски отдел и за националния празник на Република България – 3 март. Творбите могат да бъдат разгледани в рамките на работното време на библиотеката.

Четвъртокласници учиха как да ползват безопасно и сигурно Интернет

Дискусия на тема „Безопасен интернет“ проведоха четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Лектор на образователния урок бе Борислав Борисов, психолог към Местната комисия за противодействие на обществените прояви на малолетни и непълнолетни. Той обясни на децата какви рискове има при използване на глобалната мрежа, безразборното сърфиране из социални мрежи или съмнителни сайтове. Учениците изгледаха подходяща за тяхната възрастова група презентация, изготвена от ГДБОП, след което коментираха различни казуси за справяне с възникнали опасности в дигитална среда. В края на лекцията всяко дете получи брошура с правила за безопасно използване на Интернет и сърфиране в социалните мрежи.

460 години от смъртта на Микеланджело Буонароти

В читалнята на библиотеката е подредена витрина, посветена на Микеланджело Буонароти – гениален скулптор, живописец, архитект, поет. Творил през епохата на Ренесанса, представител на Флорентинската школа.

Микеланджело е известен с гениалните си скулптури „Пиета“, „Мойсей“ и „Давид“. Едни от най-великите негови произведения са стенописите и грандиозната фреска „Страшният съд“ на Сикстинската капела във Ватикана.

Италианският творец е роден на 6 март 1475 г. в град Капрезе. Умира на 89 години в Рим на 18 февруари 1564 г.

Ученици учиха за дигитализацията в библиотеката

Десетокласници от ПМГ „Иван Вазов“ с ръководител Анита Иванова гостуваха в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Те научиха какво е дигитализация и как практически се извършва тя. Гимназистите се запознаха отблизо със стъпките при предприемане на дигитализация на културно наследство и резултатите от изпълнения проект на библиотеката, финансиран от Национален фонд „Култура“. Учениците видяха и същинската методология на процеса по дигитализация на печатни издания, демонстрирана им в Дигиталния център на библиотеката.

Ники Комедвенска зарадва свои почитатели от Димитровград и Хасково

Поетичната вечер с Ники Комедвенска в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ предизвика голям интерес сред ценителите на словото. Нейни почитатели от Димитровград и Хасково изпълниха зала „Снежана Янева“, за да чуят най-новите ѝ творби и да се насладят на добре познати произведения.

Писателката почете свои стихове и разкази, част от които прозвучаха по желание на публиката. Прочит на любими лирични творби изпълниха и присъстващи от залата. Така те засвидетелстваха уважение към таланта й да докосва душите и сърцата на читателите.

Последва сърдечен разговор с аудиторията, в който Ники Комедвенска сподели колко е важно младите да познават богатството на българския език и да четат не само поезия, а и всичко, което им харесва. В края на вечерта авторката зарадва почитателите си с много автографи и свои книги.    

Първо творческо ателие по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“

На 31 януари 2024 г. се проведе първото творческо ателие по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“, финансиран от общинската програма „Димитровград на младите“. Участниците се запознаха с избрани поетични антологии, от които подбраха съдържание за своите лексикони. Демонстрирани бяха възможности за творчество при работа с техниката „Скрапбукинг“.