Второто творческо ателие по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“, финансиран от общинската програма „Димитровград на младите“, проведе Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на 28 февруари 2024 г. Изработени бяха изделия с техниката „Скрапбукинг“.    

Дачо Господинов представи нова книга в Димитровград

Новата си книга „Очила с тъмни стъкла“ представи Дачо Господинов в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ снощи. Авторът и сборника му със стихове и импресии представиха поетесите Димитрина Тончева и Иванка Данева. Книгата съдържа и 16 превода на стихове на чужди езици, които авторът е подбрал специално за изданието, и които са дело на негови приятели. В залата прозвучаха част от „белите“ стихове на Дачо Господинов, прочетени от водещите на творческата вечер. Топли думи за госта споделиха още поетите Демир Демирев и Вили Ро.

Авторът е основател и главен редактор на литературния сайт e-Lit.info, който се поддържа на възрожденски начала с помощта на дарения. По време на събитието, Дачо изказа благодарности към всички, които са спомогнали за редакцията и отпечатването на новата му книга, и за поддържането на сайта му. Той е автор на два сборника със стихове и импресии „Понесен от светлината“ (2004 г.) и „Аз, кавалерът на музата“ (2018 г.), както и на книгите с лирика „Стихобитие“ (2006 г.), „Пред автогарата“ (2008 г.) и „Все по-нататък…“ (2013 г.). Дачо Господинов е роден в Разград. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Носител е на редица награди и е член на Лигата на писателите в САЩ.

100 години от рождението на Анто Горанов

Специална витрина е подредена в читалнята на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ по повод 100 години от рождението на една от знаковите димитровградски личности. Анто Горанов (28.02.1924-22.09.2019) е адвокат, белетрист, участник във Втората световна война. Роден е на 28 февруари 1924 г. в село Черно поле, Белоградчишко. Завършва средно образование във Видин, след което юридическия факултет на Софийския университет. От 1954 г. живее и работи в Димитровград. Бил е юрисконсулт в предприятията „Маришки басейн“ и „Минстрой“, както и адвокат. Негови разкази и очерци са публикувани в местния и централен печат. Автор е на книгите: „Ако ви забравя…дневник на една рота“ (2000), „Смъртта на куклата“ (2000), „Стъпките заглъхват завинаги“ (2009), „Минстрой-Димитровград“  (2010), „Вик в пустиня“ и „Разкази и очерци“ (2012).   

Деца изработиха мартенички за благородна кауза в библиотеката  

Първокласници от ОУ „Алеко Константинов“ участваха в работилница за мартенички, организирана от Детски отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Децата научиха интересни факти за българската мартеница и свързаните с нея традиции и обичаи.

След образователната част, с помощта на библиотекарите, те сътвориха красиви украшения от вълнена прежда и декорации. Малките сръчковци изработиха червено-бели първомартенски украси, които ще предложат на благотворителен търг за благородна кауза.

Творческото ателие бе първото от поредицата работилници за мартенички, които ще се проведат в Детски отдел, в очакване на Баба Марта и 1 март.

Дискусия на тема „Агресия и училищен тормоз“ проведоха ученици в библиотеката

За опасностите, които крие агресията и начините за справяне с тормоза в училище, дискутираха четвъртокласинци в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Лектор на образователния час бе Борислав Борисов, психолог към Местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в Община Димитровград.

Децата изгледаха презентация за различните видове агресия и тормоз в училище, след което дискутираха какви са рисковете, позовавайки се на реални случки. Те получиха съвети как трябва да реагират  и към кого да се обърнат за помощ и подкрепа, ако станат свидетели на агресивно поведение в училище.

Основателят и главен редактор на литературния сайт e-lit.info Дачо Господинов ще гостува в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на 27 февруари 2024 г. от 17:30 ч. Онлайн изданието представя актуална информация за литературни събития и творчеството на български и чужди автори. Сайтът се поддържа на възрожденски начала с помощта на дарения.

Дачо Господинов е роден в Разград и работи в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в родния си град. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той е литератор и активно пише поезия. Автор е на поетични книги, една от които в електронен формат. Член е на Лигата на писателите в САЩ.

Заповядайте!

Четири класа от ОУ „П. Славейков“ се впуснаха в „Книжно пътешествие“

В инициативата „Книжно пътешествие“ на Детски отдел на библиотеката се включиха второкласниците от димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“. Библиотекарите ги зарадваха с пъстри раници с интересни и забавни книжки, които децата ще могат да четат в рамките на месец в училищна среда. Приключения, загадки и интересни факти очакват малките читатели, които с нетърпение пожелаха да се потопят в приказния свят на книжките.

Изложба за Васил Левски подредиха ученици в Детски отдел на библиотеката

Учениците от II „б“ клас от ОУ „Пенчо Славейков“ подредиха своя изложба за Васил Левски в Детски отдел на библиотеката. Плакатите, рисунките и посланията са изготвени от второкласниците по училищен проект, посветен на Апостола на свободата и 151 години от трагичната му гибел. Изложбата ще гостува в Детски отдел и за националния празник на Република България – 3 март. Творбите могат да бъдат разгледани в рамките на работното време на библиотеката.

Четвъртокласници учиха как да ползват безопасно и сигурно Интернет

Дискусия на тема „Безопасен интернет“ проведоха четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Лектор на образователния урок бе Борислав Борисов, психолог към Местната комисия за противодействие на обществените прояви на малолетни и непълнолетни. Той обясни на децата какви рискове има при използване на глобалната мрежа, безразборното сърфиране из социални мрежи или съмнителни сайтове. Учениците изгледаха подходяща за тяхната възрастова група презентация, изготвена от ГДБОП, след което коментираха различни казуси за справяне с възникнали опасности в дигитална среда. В края на лекцията всяко дете получи брошура с правила за безопасно използване на Интернет и сърфиране в социалните мрежи.