Книжните пътешествия на библиотекарите от Детския отдел с нова дестинация

Книжните пътешествия на библиотекарите от Детския отдел на Библиотеката имаха нова дестинация днес. Първокласници от СУ „Любен Каравелов“ бяха зарадвани с пъстри раници с книжки, които малките ученици очакваха с нетърпение. Срещата с милата Приказна фея предизвика много радостни емоции сред децата, които демонстрираха своите умения да четат и да влизат в ролята на герои от любимите си приказки. 

Поетична вечер с Ники Комедвенска в Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Ники Комедвенска е родена през 1971 г. в Сливен, където живее. Учи в ПМГ „Добри Чинтулов” в родния си град, след което завършва „Българска филология“ във Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Пише поезия и проза. Автор е на редица книги.

Носител е на и няколко национални литературни награди, сред които „Дамян Дамянов” (2014) и др.

Член е на Съюза на българските писатели.

Ники Комедвенска: „Обичам града си, земята си, но най-много обичам езика си. Думите, с цялата им красота и многозначност, ме опияняват. Вярвам, че на този свят няма оръжие, което да притежава тяхната мощ. Думите са това вълшебно нещо, което ни прави хора“.

„Книжно предизвикателство“ до края на 2024 г. отправя Библиотеката

Скъпи приятели на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград, от днес стартираме ново „Книжно предизвикателство”. Каним ви до края на 2024 г. да прочетете книги, по подбрани от нас критерии.

Заредете се с приятни емоции с книгите, впуснете се в истории из живота на известни личности, потопете се в исторически и класически сюжети, подарете си лирични мигове, научете интересни дестинации, отдайте се на гастрономически изкушения и се докоснете до детското и хумористичното.

Първите десет читатели, справили се най-бързо, ще получат награди.

Условията на предизвикателствата и повече информация, ще можете да получите от библиотекарите в отдел „Заемане за дома“ и Детски отдел.

Приятно четене!

„Зелени Балкани“ обучаваха ученици в библиотеката

Екип на „Зелени балкани“ – Стара Загора гостува в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, за да се срещне с четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков“. Сред гостите бе и мишелова Хари, за който се грижат специалистите от Спасителния център за диви животни към сдружението.

Екозащитниците запознаха децата с дейността на „Зелени Балкани“, как да се помага на птици в беда, с какво се хранят и как да се полагат грижи за тях. По време на обучението бяха представени любопитни факти, а специалистите отговаряха на интересни въпроси зададени от четвъртокласниците. В края на занятието учениците с помощта на специалистите, поставиха хранилка за птици в лятната читалня на библиотеката.

Ако сте съпричастни към дейността на Сдружение „Зелени Балкани“ – Стара Загора може да го направите на DMS OREL с дарение чрез SMS на номер 17777.

Библиотеката връчи традиционните си награди „Читател на годината“ и „Посланик на библиотеката“

Традиционните си награди „Читател на годината” и „Посланик на библиотеката“ за 2023 година връчи Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград на официална церемония снощи. Тържеството уважиха много гости и приятели на библиотеката, сред които бяха Венета Колева, Секретар на Община Димитровград и Диана Дончева, Директор на Дирекция „Европейски национални програми и проекти, хуманитарни дейности“.

В началото, директорът на библиотеката Валентина Терзиева приветства всички гости и изказа благодарности към своя екип за неуморната работа и инициативи, насочени към привличане на все повече читатели. Резултатите за изминалата година показват нарастване на броя на регистрираните читатели, посещенията и раздадената литература. 

Първите отличени с приза „Читател на годината” за 2023 година, бяха най-активните читатели на Детски отдел. Тази година наградите се присъждат в четири отделни категории. При най-малките до 1 клас със заети 124 книги е Изабел Димитрова. В категория 1-2 клас със заети 192 книги е Дария Христонова. В категория 3-4 клас, призът отиде при Златомир Желязов със 170 книги, а в категория 5-6 клас с най-много заети книги е Микаела Влашева. При възрастните, с най-много заети книги през 2023 година е редовната ни читателка Живка Стоилова.

Отличията „Посланик на библиотеката“ бяха присъдени на началните учители от СУ „Любен Каравелов“ – Жулиета Ангелова и Нели Станева и на тяхната колежка Мариела Николова от ОУ „Пенчо Славейков“. През миналата година заедно с тях Библиотеката реализира редица дейности за повишаване интереса на децата към четенето, проправяйки път в сърцата им към книгите, знанието и науката. С приза „Посланик на библиотеката“ е отличен и писателят Марин Трошанов, който през 2023 г. гостува два пъти и предизвика истински фурор сред големите ученици при срещите си с тях.      

Екипът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ благодари и на всички останали читатели, партньори и съмишленици, с които осъществихме множество проекти през 2023 година.

Видео от награждаването: https://www.facebook.com/DGPAZAR.eu/videos/817368666860510

Библиотеката представя книги и репродукции на Салвадор Дали

На 23 януари се навършват 35 години от смъртта на Салвадор Дали – испански каталунски художник сюрреалист, автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. На 11 май 2024 г. светът ще отбележи и 120 години от рождението на един от най-провокативните творци в съвременното изкуство.

По този повод Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Ви представя отбрана литература – книги, репродукции от графични издания, статии от списания и вестници и др., които да ви разкрият повече за Салвадор Дали.

Ученици и баби празнуваха Бабинден в библиотеката

Специален час, посветен на Бабинден и Ден на родилната помощ – 21 януари,  проведоха в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ третокласниците от СУ „Любен Каравелов“ с преподаватели Нели Станева и Емилия Гочева. Събитието откри директорът на библиотеката Валентина Терзиева, която поздрави всички гости.

Пъстри раници с книжки зарадваха децата от градини „Пролет“ и „Радост“

Децата от трета и четвърта групи на детски градини „Пролет“ и „Радост“ се впуснаха в „Книжно пътешествие”, инициатива за насърчаване на четенето на Детски отдел на библиотеката. Приказна фея зарадва малчуганите с пълни раници с книжки, от които учителите ще им четат любими приказки цял месец. Изненадата зарадва децата, а те с нетърпение очакват срещите си с новите приказни герои. Те показаха на приказната фея как се играят българско хоро и ръченица.

18 януари – Национален ден на Мечо Пух

На този ден преди 142 години е роден английският писател Алън Александър Милн, известен с книгите си за говорещото плюшено мече Мечо Пух и неговите приятели. Мъдрите им мисли, с които са израснали поколения, продължават да вдъхновяват деца и възрастни.

 „Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!“

„Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях.“

„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.“

„Колкото повече, толкова повече!“

„С каквито се събереш – с такива се събираш.“

„Понякога седя и си мисля…, а понякога просто си седя.“

„Името ми да не е Пух, ако не съм прав. А то е, значи съм прав.“

Годишен абонамент за 2024 година 

Скъпи приятели, през 2024 година предлагаме на Вашето внимание, следните периодични издания. Те могат да се четат на място в уютната обстановка на библиотеката. Заповядайте!

Вестници

24 часа

Доктор

Дума

Държавен вестник

Нова Зора

Литературен вестник

Марица

Мач телеграф

Над 55

Словото днес

Стандарт

Строго секретно

Стършел

Тракия

Църковен вестник

Списания

Anna

Biograph

Burda Style

Hot Wheels

National Geographic + NG Kids

Verena

ББИА – книжно изд.

Библиотека

Български език и литература

Български фолклор

Везни

Детска градина

Икономическа мисъл

История

Космос

Култура

Къща и градина

Международни отношения

Педагогика

Предучилищно&Училищно образование

Психология – теория и практика

Социологически проблеми

Статистически годишник

Статистически справочник

Съвременник

Философия

Християнство и култура