В света на класиката

Потопете се в света на класиката с отбрани романи и произведения от специалната ни витрина, открита в Заемна за възрастни на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Съпреживейте драматичните истории от литературните шедьоври на български и чужди автори.

Приятно четене!

Среща с Николай Илчевски и премиера на най-новата му книга

Заповядайте на една вълнуваща среща с писателя и журналиста Николай Илчевски и премиера на най-новата му книга „ПИВНИЦА ЩУРО СЕЛО“. Очакваме Ви в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград на 31 януари (вторник) от 15:30 ч. в зала „Снежана Янева“. Авторът и неговото творчество ще представи рекламния експерт, продуцент и пътешественик Владина Цекова.

Николай Илчевски е писател, журналист и рекламен експерт. Роден е в планинското селце Върбово, между Чепеларе и Широка лъка. Дългогодишен главен редактор, мениджър и съсобственик на медии в Пловдив. През 1992 г. излиза първата му книга „Десет приказки, които разтърсиха света“, която има огромен успех. Следват книгите „Ръководство за полово зрели безделници“, „Коляното на стоножката“, сборникът „500 патагонизма“, „Хубавата Иванка“, „Записки от селската кръчма“ и „Крадецът на слама“, „Наръчник на щастливия землянин“,  някои от които се превръщат в хит.

„Един живот в два века“ на Леко Славов свидетелства за драматични събития от соца

Премиерата на книгата „Един живот в два века“ на дългогодишния журналист Леко Славов премина при голям интерес в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Читатели, колеги и приятели на писателя изпълниха зала „Снежана Янева“, за да чуят от първо лице, непубликувани любопитни факти от социалистическото ни минало, за които авторът свидетелства в осмата си книга.

Журналистът Леко Славов е единствен свидетел на драматични събития в последните години преди окончателния разпад на социализма в България. Добре пазени тайни и дълго прикривани истини започват да се разкриват при срещите му с български и чуждестранни личности. В книгата си, той умело разказва как една лъжа за връщане на земята на селяните бива осребрена с 4 млрд. долара, за срещата на европейски посланици в Хасково, породена от процеса за насилствена смяна на имената на българските мюсюлмани и др. Повече за тези и други истории, изпълнени с превратности, с радости и приятелството, с подлости и клевети, с радости и тревоги, са поместени в книгата „Един живот в два века“.

Гости, колеги и приятели на Леко Славов дадоха в края на срещата-разговор, ласкави отзиви за новата книга и майсторството му на разказвач, познато от предходните му книги: „Хроника на една младост” (1987 г.), „Върхове в низината” (1990 г.), Бохема и неговите архангели” (1993 г.), „Времето на восъчните човечета”(1998 г.) „Изповеди в „ДАНС” (2013 г.), „Личности и събития на ХХ век” (2015 г.), „Зад идеалният образ” (2019 г.).

Творческата среща с димитровградския автор бе първото от поредицата събития, свързани с 70-ата годишнина на библиотеката, която отбелязваме през 2023 година.

25 години от смъртта на поета Атанас Цветков

Атанас Цветков, български поет, е роден на 2 декември 1937 г. в гр. Брезово, Пловдивска област, но целият му смислен живот, до кончината, преминава в Димитровград. Завършил е техникум по селскостопанска техника. Пише поезия от ученическите си години. Работил е като журналист във вестниците “Родопски устрем” – Смолян и “Заводски строител” – Димитровград, а след 1990 г. и в мините. Приживе не успява да издаде самостоятелна книга, но негови стихове са публикувани в поредица от общи сборници на поетите от Димитровград и Хасково, в местния и националния печат. Пише с изключителна отговорност към словото – публицистика или поезия, с убеждението, че то е неговото семейство и обител. Недооценяван някога, заради “недостатъчната идейност” на поезията му, тя и днес звучи актуално и по човешки топло.

Среща-разговор с писателя Леко Славов и премиера на новата му книга „Един живот в два века”

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Ви кани на среща-разговор с писателя Леко Славов и премиера на новата му книга „Един живот в два века”. Творческата вечер ще се състои на 19 януари 2023 г. от 17:30 ч. в зала „Снежана Янева“ на Библиотеката.

Леко Славов е роден през 1952 година в град Меричлери. Завършил е българска филология и история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като журналист – от репортер до зам.-главен редактор на всекидневник. Бил е учител по български език и история, директор на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности” в Община Димитровград и за кратко директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Автор е на книгите: „Хроника на една младост” (1987 г.), „Върхове в низината” (1990 г.), Бохема и неговите архангели” (1993 г.), „Времето на восъчните човечета”(1998 г.) „Изповеди в „ДАНС” (2013 г.), „Личности и събития на ХХ век” (2015 г.), „Зад идеалният образ” (2019 г.).

Леко Славов споделя в аванс с читателите за творбата си „Един живот в два века”: „Книгата е равносметка на житейския ми път – на видяното и преживяното, на щастието и нещастието, на радостите и тревогите, на приятелството и подлостите, на клеветите .. Изводът е оптимистичен – вървял съм по правилния път в компанията на „неуспешните“…”.

Повече за интересните истории ще научите от самия автор на предстоящата премиера. Очакваме Ви!