Писателят Леко Славов представи „Лакърдии“ в Градска библиотека

Новата си книга „Лакърдии“ представи писателят Леко Славов пред гости и приятели в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Творческата среща-разговор с димитровградския автор и дългогодишен журналист се състоя в зала „Снежана Янева“ на 28 ноември. В книгата са събрани над 30 кратки истински истории, видяни и преживяни, разказани и преразказани от автора, с присъщ сарказъм и хумор. Хасковската поетеса Ели Видева представи литературните достойнства на книгата.

Това е деветата авторска книга на Леко Славов, който по образование е филолог и историк. Той е и запален краевед, изследовател на родния си град Меричлери, и бъдещите му творчески планове са свързани с историята на селището. Срещата премина вълнуващо и приятелски, в разговори по различни теми. Всеки присъстващ получи книгата като подарък с автограф от автора.

Ученици се запознаха с периодичния печат и вестници от Възраждането

Десетокласници от ПМГ „Иван Вазов“ с ръководител Анита Иванова се запознаха с възникването и развитието на периодичния печат в България. Водещи на образователната лекция бяха директорът на библиотеката г-жа Валентина Терзиева и библиотекарите от отдел „Читалня“. Гимназистите научиха за първите български вестници от Възраждането, разгледаха фототипните издания на д-р Иван Богоров „Български орел“ и „Цариградски вестник“, ботевите вестници „Дума“, „Будилник“, „Знаме“ и „Нова България“, и „Дунавски лебед“ на Г.С.Раковски. Вазовци научиха много любопитни факти, свързани с трудностите при издаването на български вестници под османска власт.

Лекцията продължи с представяне на следосвобожденския и социалистическия печат. Бяха показани вестник „Работническо дело“, първият комикс за деца „Дъга“ и полезния за учениците вестник „Гимназист“. Научиха и за периодичния печат в Димитровград от създаването му до последния издаван вестник.

В края на срещата се акцентира върху фалшивите новини и как и къде може да се провери дали една информация е достоверна. Учениците с интерес разгледаха старите заглавия, съхранявани във фонда на библиотеката.

Ученици се състезаваха в търсене на информация от справочна литература

На 21 ноември в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград учениците от 11.б клас на ПМГ „Иван Вазов“, ръководени от преподавателя си по български език и литература г-жа Цанка Колева, премериха сили в уменията си да намират информация в различни източници, без да ползват интернет. Състезанието протече по регламент на домакините в голямата читалня. Вазовци бяха разпределени в три отбора, като всеки тим трябваше да отговори на 10 въпроса. Библиотекарите, които бяха и жури в надпреварата, бяха подготвили нелесни въпроси от различни области на науката, спорта и изкуството. Те дадоха наставления на участниците как да ползват справочната литература. Учениците показаха бързина в ориентирането сред многобройните томове информация. Състезанието е част от дейностите по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“.

Приказната фея от библиотеката гостува на малчугани в Деня на четенето

Приказната фея от Детския отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ гостува на малчуганите от четвърта група на детска градина „Приказка“ в днешния Ден на четенето. Тя разказа на малките ни приятели за ползите от четенето и супер силите, които четящите деца притежават. Групата изслуша с интерес приказките „Патилата на метлата“ и „Коледната елха на зайчето Рики“, а забавните и истории породиха незабравими емоции у всеки малчуган. Приказната фея бе изпратена с музикален поздрав, който децата бяха подготвили по повод специалната гостенка.  

VIII Националeн форум „Библиотеките днес“: Партньорство за устойчивост“

На 13 ноември, директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Валентина Терзиева взе участие като панелист в сесията „Поглед в бъдещето“, в рамките на VIII Националeн форум „Библиотеките днес“: Партньорство за устойчивост. Събитието е организирано от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и тази година е посветено на 10-годишнината от нейното създаване. Форумът цели да бъдат потърсени нови възможности за бъдещо сътрудничество на трансгранично, транснационално и европейско ниво, с цел библиотеките да се развиват все повече като информационни посредници и центрове за устойчивото развитие на общностите. В събитието участваха представители на обществените библиотеки от цялата страна, академичните среди и бизнеса, изпълнителната, законодателната и местната власти, неправителствени организации, както и представители на International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), Stichting IFLA Global Libraries (SIGL), American Library and Information Association (ALA).

Марин Трошанов и ученици от ПМГ разговаряха за успеха в живота и блясъка на кариерата

Дванадесетокласници от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград разговаряха с писателя и ИТ специалист Марин Трошанов за успеха в живота и блясъка на кариерата. Вълнуващата среща се състоя на 15 ноември в голямата читалня на библиотеката и бе организирана с подкрепата на нейния директор г- жа Валентина Терзиева. В поредното си гостуване в Димитровград, талантливият разказвач на истории и успешен бизнес лидер, предизвика тийнейджърите да се запитат за своята житейска стратегия. Той спечели сърцата на младежката аудитория, споделяйки интересни случки от своя опит и свойственото си чувство за хумор.

„Четенето дава възможности!“

На 17 ноември 2023 г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград се включва в Националната инициатива „Ден на четенето“ в България. Това първо издание на кампанията се провежда под мотото „Четенето дава възможности!“ – убеждение, което екипът на библиотеката категорично споделя.

По този повод, през целия петъчен ден, всеки посетител, който има желание да дискутира ползите от четенето и възможностите, които дава то, може да го направи с библиотекар по избор. Всички колеги са подготвени да споделят и свои любими текстове и да разкрият себе си като читатели.

В празничния ден Приказна героиня ще изненада малките ни приятели от Детска градина „Приказка“ с невероятни истории от любими книжки.  

Изложба за живота и делото на Снежана Янева гостува в библиотеката

От 13 ноември 2023 г. в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ гостува изложба за живота и делото на Снежана Янева – вдъхновител и ръководител на библиотечното дело у нас. Снежана Янева бе дългогодишен председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, на Фондация „Глобални библиотеки – България” и директор на Информационния център в посолството на САЩ в България. Изложбата е под надслов „Традиции, иновации, лидерство с ум и сърце“ и е разположена в зала „Снежана Янева“ на библиотеката.  

Иван Стоилов представи романите си в Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Приятели, близки и почитатели на писателя Иван Стоилов препълниха зала „Снежана Янева“ на премиерата на неговите романи в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Литературната вечер със столичния съдия в родния му Димитровград бе чакана с нетърпение от ценителите на съвременната проза. Авторът бе сърдечно посрещнат от свои връстници и колеги-магистрати, дошли специално за представянето на третия му роман „По/стъпките му“. Литературният критик Недялко Бакалов изтъкна безспорните качества на книгата. „Тя е най-доброто четиво от Стоилов до момента, а самият той е сред изключително талантливите и грамотни автори, които се четат с удоволствие“, сподели той.

Романът е изпълнен с много хумор, философски разсъждения, исторически равносметки, политически заговор, любов, омраза, всякакъв вид алкохол… и едно шиле. Той проследява седем дни от живота на дванайсет зрели мъже  – адвокат, данъчен инспектор, художник, патоанатом, съдия, университетски преподавател, одитор, двама далавераджии и бивш депутат. Всички са участници в ежегодния пешеходен поход „По стъпките на Ботевата чета“, в който традиционно присъства и представителна войскова част.

Преди „По/стъпките му“, Иван Стоилов има издадени други два романа –  „Екстрийм“ и „Странната география на шкембе чорбата“. Пред аудиторията той сподели, че вече е готов с четвъртия и вече сериозно обмисля пети. „Седем е числото, с което сякаш съм свързан. То присъства, както в живота ми, така и в моите творби. В края на премиерата Иван Стоилов получи много поздравления, а книгите му бяха изкупени.