Ученици се запознаха с периодичния печат и вестници от Възраждането

Социални мрежи

Десетокласници от ПМГ „Иван Вазов“ с ръководител Анита Иванова се запознаха с възникването и развитието на периодичния печат в България. Водещи на образователната лекция бяха директорът на библиотеката г-жа Валентина Терзиева и библиотекарите от отдел „Читалня“. Гимназистите научиха за първите български вестници от Възраждането, разгледаха фототипните издания на д-р Иван Богоров „Български орел“ и „Цариградски вестник“, ботевите вестници „Дума“, „Будилник“, „Знаме“ и „Нова България“, и „Дунавски лебед“ на Г.С.Раковски. Вазовци научиха много любопитни факти, свързани с трудностите при издаването на български вестници под османска власт.

Лекцията продължи с представяне на следосвобожденския и социалистическия печат. Бяха показани вестник „Работническо дело“, първият комикс за деца „Дъга“ и полезния за учениците вестник „Гимназист“. Научиха и за периодичния печат в Димитровград от създаването му до последния издаван вестник.

В края на срещата се акцентира върху фалшивите новини и как и къде може да се провери дали една информация е достоверна. Учениците с интерес разгледаха старите заглавия, съхранявани във фонда на библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.