Градска библиотека „Пеньо Пенев“ е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар

От 27 до 29 септември 2023г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар „АБ – днес и утре“. Участие във форума са заявили над 85 библиотечни специалисти от цялата страна. В тридневния семинар те ще дискутират важни теми, свързани с професионалната дейност и специализирания софтуер на българските библиотеки. Ще бъдат споделени добри практики за достъпност и привличане на повече потребители в книжовните институции. По време на форума за гостите е подготвена специална програма, в рамките на която те ще посетят културни институции и ще разгледат археологически забележителности в община Димитровград.

Библиотеката спечели пореден проект за нови книги

Щастливи сме да обявим, че Градска библиотека „Пеньо Пенев” спечели пореден проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерство на културата на стойност 5 759.01 лв. Със средствата предстои да бъде закупена нова художествена и отраслова литература, която ще обогати фонда на библиотеката и ще радва нашите потребители.

Директорът на ГБ „Пеньо Пенев“ участва в международния проект ADELE

От 3 до 10 юли 2023 г., в рамките на седмото издание на Social Hackathon Umbria, в Ночера Умбра, Италия, се проведе първата международна мобилност с учебна цел по проект „ADELE“ (Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe). Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейската комисия и e съфинансиран по Програма „Еразъм+“.

В обучението се включиха десет библиотекари от България, сред които бе и директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ г-жа Валентина Терзиева. Участниците имаха възможност да споделят идеи и да се докоснат до добри практики за социални и дигитални иновации в обществените библиотеки. Бяха създадени малки международни групи, които да работят върху първи идеен проект, отчитайки неговите нужди, цели, дейности и конкретни резултати, които трябва да бъдат постигнати. Задачата беше съобразена с хоризонталния приоритет на „Еразъм+“ за цифрова готовност, като участниците разсъждаваха заедно по темите за привличане на младежите в библиотеките и как да направят колекциите си по-достъпни за всички.

Лятната програма на Библиотеката привлече над 800 деца

За поредна година, Градска библиотека „Пеньо Пенев“, проведе занимателна, образователна и наситена с творчески инициативи, лятна програма с деца. Тази година проявите на Детски отдел бяха именувани „Летни приключения в Библиотеката“ и се проведоха на два етапа. От 20 юни до 31 юли, малките ни приятели твориха в клуба „Магия от хартия с Мони и Мони“. С помощта на нашите доброволки, шестокласничките Симона и Моника, децата изработиха от хартия шапки, корони, картички, хвърчила, цветя, животинки и много други интересни неща. Участниците в първата част на лятната програма се запознаха с нови приказни герои от лятното кино, което библиотекарите подбраха специално за тях.

Разнообразните и полезни занимания продължиха и през месец август, който бе още по-наситен с прояви. Всеки ден малчуганите се впускаха в нови приключения, в които четяха любими приказки; опознаваха България и Димитровград с книги, моливи и бои; твориха с глина и 3D писалки; учиха за пожарната безопасност и за правилата на движението от истински професионалисти – димитровградските огнеборци и полицаи; разбраха как да търсят бързо и лесно информация в книги; играха любими настолни игри и имаха неповторими преживявания с очила за виртуална реалност. В „Приказният час на джаза“ приятелят на библиотеката – китаристът Димитър Русев ги запозна отблизо с различни музикални инструменти, на които децата успяха да посвирят.

Лятната програма на Библиотеката премина при голям интерес. В нея се включиха над 800 деца от Димитровград, страната и чужбина.

Деца твориха ръчно съдове от глина като в праисторията

Моделиране с глина бе едно от специалните занимания от лятната програма на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, очаквана с нетърпение от най-малките ни читатели. Над 20 деца изработваха ръчно съдове под наставничеството на графичния дизайнер Дилян Бакалски от старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Той им показа различни техники за изработка и украса на глинени съдове, датиращи още от праисторията. Завладени от силни емоции, децата вложиха много усърдие и творчество в създаването на чаши, вази и чинии. След това, с помощта на специални инструменти те украсиха своите изделия с показаните им техники. Творческият час приключи неусетно, а всеки малчуган отнесе вкъщи глинените си съдове.

Пожарникари с образователен урок пред деца в библиотеката

Образователен урок по противопожарна безопасност проведоха днес децата, посещаващи летните занимания в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Занятието бе проведено от екип огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Димитровград. Пожарникарят Владимир Дамянов и неговите колеги разказаха на децата за своята професия и ги запознаха с основното оборудване, което използват при гасене на пожари и спасяване на хора.

Всеки малчуган имаше възможност да пробва колко тежи пожарникарското облекло и каска. Забавният час продължи със запознаване с апаратурата, с която огнеборците работят в силно задимена среда. Малките читатели успяха да разгледат отблизо пожарният автомобил и да тестват как се гаси пожар с противопожарен маркуч.

В края на гостуването всички благодарихме за отделеното време и интересния урок на смелите мъже от димитровградската противопожарна служба.

Библиотеката с още по-забавна и образователна програма за децата през август

Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград продължава с втора част от лятната си програма за деца през месец август. Тя е наситена със забавни, образователни и творчески инициативи, подготвени от библиотекарите на Детски отдел. Всеки ден занятията са различни и ще бъдат изненада за малчуганите.

Днес, 1 август, децата се забавляваха с настолни игри в лятната читалня от 10 часа. В рамките на час и половина те се състезаваха да съставят думи, да играят шах, „Не се сърди, човече“, „Дженга“. С популярната игра „Монополи“, използвайки математиката, децата получиха финансови знания и придобиха първи брокерски умения. Детското настроение завладя и по-възрастните ни читатели, които със своя опит напътстваха учениците в игрите и състезанията.      

95 години от рождението на Христо Шишков

Витрина, посветена на 95 години от рождението на Христо Шишков – дългогодишен кмет и Почетен гражданин на Димитровград, е подредена в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Материали от периодичния печат – интервюта, очерци, спомени, разказват за личния му и професионален път.

Летните приключения в Детски отдел на библиотеката са в разгара си

Клуб „Магия от хартия“, воден от нашите доброволки Мони и Мони, заплени децата с творчество, сръчност и креативност. Програмата ни през юни и юли се допълва от лятно кино, в което малките ни читатели изживяват забавни емоции, приключения и вълшебства с любими приказни герои. Нови изненади и интересни занимания, очакват децата и през месец август.