Служители на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Исторически музей преминаха обучение по проект, финансиран от НФК

Трима служители на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и един на Исторически музей в Димитровград преминаха обучение за работа с професионален скенер Copibook Open System A3+ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково. Обучението е част от дейностите по проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, изпълняван с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Специалисти на регионалната библиотека обучиха екипа как да работи със специализиран софтуер, с който ще се извършват процесите по дигитализация и по снемането на метаданните на над 306 страници голям формат от вестник „Строим Димитровград“ от 1949 – 1952 г. и 300 страници документи от фонда на Музея. Професионалният скенер Copibook Open System A3+ бе закупен по проекта от димитровградската библиотека. В момента се разработва специален сайт, където ще се поместят дигитализираните документи с цел достъпност до широката общественост.

Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев“ с нов професионален скенер по проект, финансиран от НФК

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград получи дългоочакваният професионален скенер Copibook Open System A3+ по проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. Водеща организация по проекта е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград с партньори Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

Новият скенер бе монтиран от специалисти в Дигиталния ни център, където ще се извършва предвиденото по проекта дигитализиране на над 306 страници голям формат от вестник „Строим Димитровград“ от 1949 – 1952 г. и 300 страници документи от фонда на Исторически музей – Димитровград. Библиотекарите с нетърпение започнаха тествания и настройки на професионалния скенер, с който ще се съхранят за поколенията уникални печатни издания от фонда на Библиотеката и ценни оригинални документи на Музея.

Продължава изпълнението и на останалите дейности по проекта. В момента се разработва специален сайт на проекта, където ще се поместят дигитализираните документи с цел достъпност до широката общественост. Предстои обучение за работа с иновативната технология.

Коледният дух завладя Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград грейна в красива коледна и новогодишна украса. Отбрана художествена литература и книги, свързани с празничния календар и трапеза за Рождество Христово и Нова година, очакват читателите в тематично подредени витрини в Заемната за възрастни. Книжки за Дядо Коледа са подготвени в Детския отдел за най-малките ни читатели. Там пъстроцветно коледно селце, новогодишна елха и украса внасят допълнителен коледен дух и уют, които зареждат с топлина, в очакване на коледното вълшебство.         

Стартираха обученията на библиотекари по проект „В света на 3D – моделирай, играй, твори“

В Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград стартираха обученията по проект „В света на 3D – моделирай, играй, твори“, финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“. Обучител за придобиване на новите дигитални умения за работа с 3D принтер, 3D писалки и очила за виртуална реалност, е доц. Весела Статкова от АМТИИ – Пловдив.  В следващите седмици екипа по проекта ще премине през поредица теоретични и практически занятия, които ще позволят създаването на програми с игрови подходи за демонстрации пред ученици от втори до шести клас.

Тильо Тилев и приятели празнуваха с премиера на книга и изложба в библиотеката

Премиерата на книгата „Човешки импресии“ на инж. Тильо Тилев и уредената изложба с авторски картини и такива от личната му колекция, се превърна в истински празник. Събитието под надслов „Духът плътта да побеждава“ се организира от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Народно читалище „Култура-2002“ по повод 80-годишнината на автора.

Бивши ученици, колеги и приятели на физика, електроинженера, учителя, изобретателя, бивш миньор, последовател на паневритмията, изпълниха снощи зала „Снежана Янева“. Всички се потопиха в една атмосфера на творчество, размисъл и позитивна нагласа, след като Тильо Тилев сподели свои житейски мъдрости и философски възгледи за живота, щастието, успеха, професионалната реализация, човечността, разумният избор и благополучието.  

Директорът на библиотеката Валентина Терзиева откри творческата среща с поздрави към юбиляра и всички гости. За негово художествено майсторство в графиката и иконописта говори скулпторът и председател на комисията по култура в местния парламент Гроздан Грозев, а дебютната му книга представи поетът Петко Каневски. Топли думи за човека Тильо Тилев изказаха негови приятели и творци като Иванка Данева, Милко Милков, Иван Евлогиев, Антон Иванов, Величка Петрова и др. В залата прозвучаха драматични и хумористични разкази, които авторът е публикувал в дебютните си „Човешки  импресии“. Всички истории са почерпени от действителността, а героите в тях са събирателни образи и реални хора, с които животът го е срещнал. Книгата се предлагаше на символична цена, като по желание на автора събраните средства ще отидат за благотворителна цел.  

„Грандиозно усещане за взаимна любов и уважение. Безкрайна благодарност и желание за щастие, приятели мои!“, сподели юбилярът, който получи много подаръци и истинско признание. В края на вечерта Тильо Тилев обяви, че предоставя картините от изложбата си за откупки до края на януари. С този жест той дава възможност на всеки ценител на изобразителното изкуство да си направи красив подарък за коледните и новогодишни празници.

Видео на събитието – https://youtu.be/MYZhVzumsBU

Второкласници от СУ „Любен Каравелов“ твориха в библиотеката

Коледната работилница от Детския отдел се пренесе днес в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Там второкласници от СУ „Любен Каравелов“ и техните учители Даниела Еремийска и Нели Станева изработиха коледни свещници от екоматериали. С помощта на библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова децата с усърдие и талант вдъхнаха красота на обикновени бурканчета, превръщайки ги в бухалчета-сувенири. Часът по творчество премина весело и забавно.    

Дядо Коледа изненадващо гостува в Градска библиотека „Пеньо Пенев“

При посещението си в Димитровград, Дядо Коледа изненадващо гостува в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Той отдели време от натоварения си график, за да похвали библиотекарите за усърдието, любовта и всеотдайността, с която са работили през цялата година. За да запазим вълшебството и вдъхновението си, скъпият гост ни обеща купища нови книги и вълнуващи срещи с читателите през 2023 година.

Възпитаници на Дневния център за деца с увреждания твориха в Коледната работилница

Възпитаници на Дневния център за деца с увреждания се включиха в Коледната работилница, организирана от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Децата твориха коледни къщички с подкрепата на главния библиотекар Светла Билярска и техните възпитатели в Детския отдел. Забавният час по творчество, в който те оцветяваха, изрязваха и лепиха изработените творби, премина неусетно. Децата подариха за коледната елха в отдела изработени по-рано в центъра коледни джуджета.