„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В рубриката „Миналото говори” ви представяме  брой 14 – https://youtu.be/uAsRmW3XGCY на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец август те са 3, 9, 16 и 31-и.

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ стартира проект, финансиран от НФК

На 30 август 2022 г.  в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград се проведе начална пресконференция по проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. Водеща организация по проекта е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград с партньори Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

На пресконференцията присъстваха Валентина Терзиева – директор на ГБ „Пеньо Пенев“; Анна Щилянова – директор на РБ „Хр. Смирненски“-Хасково, Николина Умурска – главен уредник в Исторически музей – Димитровград, Лиляна Стоянова – координатор на проекта, Мадлен Грозева – счетоводител, представители на медии и други организации.

В началото на срещата г-жа Валентина Терзиева изказа благодарности към НФК за осигурената финансова подкрепа по проекта, който е иновативен за библиотеката и цели дигитализация на книжни носители и културни обекти, създаване и публикуване на дигитално съдържание, изграждане на капацитет за работа в онлайн среда и др. „Този проект е реална възможност за димитровградската библиотека да съхрани за поколенията уникални печатни издания от нейния фонд и ценни оригинални документи на Исторически музей – Димитровград“, заяви Валентина Терзиева. Тя обстойно представи основните цели и дейности, заложени в проекта, както и сроковете за тяхното изпълнение.

Проектът е с продължителност 10 месеца и има за цел въвеждане и работа с високи технологии. В него са предвидени дейности по дигитализиране на културно наследство, създаване и публикуване на дигитално съдържание, изграждане на капацитет за работа в онлайн среда, което ще подобри възможностите на библиотеката да реагира на кризисни предизвикателства в бъдеще.

Общата стойност на проекта е 25 160 лв., от които 20 910 лв. е отпуснатото  финансиране от НФК. Със средствата ще бъде закупен професионален скенер, с който ще се дигитализират над 306 страници от вестник „Строим Димитровград“, излизал в голям формат през периода 1949 – 1952 г. и 300 страници документи от фонда на музея. Дигитализацията е крайно необходима, за да се опази и съхрани за идните поколения тази ценна книжнина, чието състояние е влошено предвид датирането й. От друга страна дигитализацията ще позволи ползването й от разстояние от студенти, изследователи, краеведи, историци и др.

Предвижда се изработването на сайт на проекта, където ще се поместят дигитализираните документи и ще бъдат достъпни за широката общественост. След закупуването на скенера, екип от ГБ „Пеньо Пенев“ и Исторически музей ще бъде обучен за извършване на процеса по дигитализация от специалисти на РБ „Хр. Смирненски“-Хасково.

„Въвеждането на високи иновативни технологии и придобиването на нови компетенции за работа с тях е добра среда за устойчивост на проекта, развитие и надграждане на дейностите в библиотеката. Това ще ни позволи да бъдем съвременни и да можем реагираме на бъдещи кризисни предизвикателства. Димитровградската библиотека разполага с уникални издания и богат фонд, който с проекта ще можем да покажем на по широката общественост, като същевременно го съхраним за бъдещето“, коментира директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“

Видео от началната пресконференция по проекта може да гледате в YouTube канала на библиотеката – https://youtu.be/OvG651PT6ww.

Хумор и сатира с „Бригадирски стършел“ в Библиотеката

Третата интересна изложба, която Градска библиотека „Пеньо Пенев“ представя за 75 годишнината на Димитровград, е „Бригадирски стършел“ – хумор и сатира от първите години, в които се е изграждал града. Експозицията се състои от 11 пана и дава възможност на димитровградчани и гостите на града да погледнат на бригадирския живот от веселата и забавна страна, с неподправените хумор и сатира, писана от самите бригадири.

В изложбата са представени карикатури, рисунки, епиграми и материали, публикувани в първия вестник на Димитровград – бригадирския бюлетин „Млада гвардия“ през периода 1948 – 1949 г. Рубриката „Бригадирски стършел“ започва да излиза от втори брой на вестника (16 май 1948 г.) и става постоянна. По-голямата част от карикатурите и рисунките са дело на художниците Тодор Кузмов и Александър Стаменов. Текстовете са редакционни, без автор и застъпват злободневни теми от трудовия делник на различните бригади, които изграждат младия град. Главен герой в рубриката е Кръшкачев, който е събирателен образ на всички, които са се отнасяли недобросъвестно към поставените им задачи, скатавали са се и са кръшкали от работа.   

Рубриката дава гласност на комунално-битовите и строително-монтажни проблеми. В карикатурите и текстовете има както похвали към всеотдайните бригадири, така и другарска критика към онези, които бягат от неотложната и тежка работа. Жилото на Бригадирския стършел опитват както редовите бригадири, така и технически специалисти и дори командири на различни отряди в бригадата.

Изложбата има и своя емблема кукла Стършел, изработена от главния библиотекар Светла Билярска в бригадирски дух – с потник, барета, лопата.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 септември 2021 г.

Юбилейна документална изложба „100 години проф. Панчо Русев“

В чест на 75 годишнината на Димитровград, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ откри юбилейна документална изложба за проф. д.ф.н. Панчо Русев, Почетен гражданин на Димитровград за изключителни постижения в областта на българската наука и култура. Изложбата, съставена от негови научни трудове, бележи 100 години от рождението на именития димитровградчанин, оставил след себе си множество философски изследвания, произведения и статии. Част от тях са публикувани в Австрия, Белгия, Испания , Индия, Русия, Турция и др. Издал е близо 20 книги, сред които избрани произведения в 10 тома през 2008 г.

Панчо Русев е учен, професор по философия. Роден е в село Раковски, днешен Димитровград през 1922 г. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“. Като научен сътрудник в Института по философия към БАН през 1963 и 1964 г. е специализирал в Хумболтовия университет в Берлин. През 1973 г. е стипендиант на фондация „Фридрих Еберт“ в университета „Албертина“ и в Хайделбергския университет – 1975 г. и 1980 г.

Научните му интереси са в областта на западноевропейската философия и философската мисъл в България. Ръководел е секцията по западноевропейската философия в Институт по философия. Изнасял е лекции в БАН, Технически университет – София, Благоевградския университет и университет „Дж. Неру“, Делхи, Индия. Член на Интернационалното Хегелово общество и на това за Диалектическа философия. Участвал е с доклади на световни философски конгреси и балкански форуми във Виена, Варна, Дюселдорф, Берлин, Москва, Брюксел, Лисабон, Хелзинки, Бремен, Анкара, Солун и др.

Проф. д.ф.н. Панчо Русев е първият уредник в Историческия музей в Димитровград, в периода от 1951 до 1959 г. Работил е и като учител в димитровградската гимназия. През 2012 г., по повод на своята 90 годишнина, той дари на родния си Димитровград личната си сбирка с академична литература от над 2000 тома, която се съхранява в Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 септември 2021 г.

Книги

1968 – Теория на отражението в домарксовата философия.

1972 – Философия на разрухата.

1972 – Ницшеанството в България.

1979 – Човекът във философската антропология.

1984 – Философски схващания за човека в античността.

1988 – Антропологизмът в съвременната немска буржоазна философия.

1997 – Размисли на философско-политически теми.

1997 – Критика на нерасумната дейност.

1998 – Философски възгледи за човека през Новото време.

2002 – Криза на рационалността. Новаторстване във философията.

2002 – Човекът. Философско-психологически поглед.

2002 – Предателството.

2005 – По стръмнините на годините.

2005 – Мисли и творци.

2008 – Илюзорността.

2008 – Избрани произведения в 10 тома.

2011 – Философски произведения, публикувани на чужди езици.

Библиотеката откри изложба „Димитровград в художествената литература“

Градска библиотека „Пеньо Пенев” откри днес три тематични изложби посветени на 75 годишнината от създаването на Димитровград. Акцент е експозицията „Димитровград в художествената литература“, в която са представени над 60 произведения от фонда на библиотеката, датиращи от 40-те години на ХХ век до първото десетилетие на ХХI век. Събитието уважи кметът на община Димитровград г-н Иво Димов. 

Експозицията съдържа ценни издания с поезия и проза, вдъхновени от бригадирския ентусиазъм още в първите години на строителството на града. Издигането на новия град вдъхновява именити български писатели и поети да пишат стихове, разкази, очерци и романи, посветени на този уникален бригадирски младежки дух, вплетен в темелите и основите на града от хиляди млади хора. Автори на тези творби са Пеньо Пенев, Елисавета Багряна, Божидар Божилов, Мария Грубешлиева, Ламар, Лада Галина, Николай Зидаров, Камен Калчев, Иван Радоев, Павел Матев, Диньо Добрев, Ангел Стоилов, Иван Мартинов, Климент Цачев, Вътьо Раковски и много други.

Благодарение на тяхното слово Димитровград завинаги остава в литературата като Градът на младежта и Градът на мечтите. Из под тяхното перо се появяват множество стихосбирки, сборници с разкази и романите „Двама в новия град“, „Град се гради“, „Малките димитровградци“, „Отражение в Марица“, „Новият град“ и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 септември 2021 г.

ПОКАНА ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

Начална пресконференция по проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще се проведе на 30 август 2022 г., от 10:30 часа на адреса на Библиотеката: Димитровград, ул. „Св. Климент Охридски“ № 7. Проектът се реализира по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Ще бъде представена подробна информация за целите и дейностите, които ще се изпълняват по проекта, който е с продължителност 10 месеца. 

Проектът има за цел въвеждане и работа с високи технологии, предвижда изпълнение на дейности по дигитализиране на културни обекти, създаване и публикуване на дигитално съдържание, изграждане на капацитет за работа в онлайн среда, което ще подобри възможностите на библиотеката да реагира на кризисни предизвикателства.

Резултати от конкурса за слоган на Библиотеката и на Детския отдел

Скъпи приятели, дойде време да обявим резултатите от конкурса за слоган* на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград и на детския ѝ отдел, който организирахме за предстоящата ни 70 годишнина догодина. Благодарим за страхотните ви идеи и предложения, и най-вече за позитивното ви отношение към библиотеката, книгата, четенето, знанието и грамотността.

В рамките на кампанията получихме 103 предложения за слогани, които публикувахме в албуми на Фейсбук страниците ни и за които можехте да гласувате с „Like“.  Най-много харесвания при слоганите за библиотеката набра предложението „Тук има всичко, ти вземи каквото ти трябва!“ на Христина Ташева, за което са гласували 82 души. От предложенията за Детския отдел най-харесван е слогана на Елена Костадинова „Чети и бъди!“ с 23 лайка.

Наша комисия определи още два слогана, които считаме, че изразяват най-стилизирано, кратко и всеобхватно мисията, функциите и дейността на библиотеката и на детския отдел. Официалният слоган на Библиотеката ще бъде „Светът до теб!“, предложен от Величка Петрова, а на детския ни отдел – „Растем заедно!“ на Тереза Казакова. Авторите на отличените слогани могат да получат наградите си между 22 и 26 август 2022 г. в библиотеката.

Благодарим на всички участници в конкурса, в който се включиха много ученици и студенти!  

* СлоганРекламно послание от едно изречение, което се асоциира с дейността на дадена организация и изразява нейната същност и специфика.

Изучаването на немски език в библиотеката е забавно

Забавно се изучава немския език в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Езиковите уроци съчетани с творчество са интересни за децата и стимулират бързото усвояване на езика на Гьоте. Първите стъпки за грамотността в немския език вече са факт. 

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В рубриката „Миналото говори” ви представяме  брой 13 – https://youtu.be/TVGZNp3pENU  на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец август те са 3, 9, 16 и 31-и.

Децата от „Art attack работилница“ на библиотеката превръщат екоотпадъци в изкуство

Пластмасови и хартиени опаковки се превръщат в забавни произведения на приложното изкуство в лятната „Art attack работилница“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Децата от клуба влагат много фантазия и творчество и създават апликации на животни, приказни герои, пана на морското дъно и други интересни неща. Всяко занятие носи нова изненада за малките ни читатели.