Библиотеката откри изложба „Димитровград в художествената литература“

Социални мрежи

Градска библиотека „Пеньо Пенев” откри днес три тематични изложби посветени на 75 годишнината от създаването на Димитровград. Акцент е експозицията „Димитровград в художествената литература“, в която са представени над 60 произведения от фонда на библиотеката, датиращи от 40-те години на ХХ век до първото десетилетие на ХХI век. Събитието уважи кметът на община Димитровград г-н Иво Димов. 

Експозицията съдържа ценни издания с поезия и проза, вдъхновени от бригадирския ентусиазъм още в първите години на строителството на града. Издигането на новия град вдъхновява именити български писатели и поети да пишат стихове, разкази, очерци и романи, посветени на този уникален бригадирски младежки дух, вплетен в темелите и основите на града от хиляди млади хора. Автори на тези творби са Пеньо Пенев, Елисавета Багряна, Божидар Божилов, Мария Грубешлиева, Ламар, Лада Галина, Николай Зидаров, Камен Калчев, Иван Радоев, Павел Матев, Диньо Добрев, Ангел Стоилов, Иван Мартинов, Климент Цачев, Вътьо Раковски и много други.

Благодарение на тяхното слово Димитровград завинаги остава в литературата като Градът на младежта и Градът на мечтите. Из под тяхното перо се появяват множество стихосбирки, сборници с разкази и романите „Двама в новия град“, „Град се гради“, „Малките димитровградци“, „Отражение в Марица“, „Новият град“ и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 септември 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.