Хумор и сатира с „Бригадирски стършел“ в Библиотеката

Социални мрежи

Третата интересна изложба, която Градска библиотека „Пеньо Пенев“ представя за 75 годишнината на Димитровград, е „Бригадирски стършел“ – хумор и сатира от първите години, в които се е изграждал града. Експозицията се състои от 11 пана и дава възможност на димитровградчани и гостите на града да погледнат на бригадирския живот от веселата и забавна страна, с неподправените хумор и сатира, писана от самите бригадири.

В изложбата са представени карикатури, рисунки, епиграми и материали, публикувани в първия вестник на Димитровград – бригадирския бюлетин „Млада гвардия“ през периода 1948 – 1949 г. Рубриката „Бригадирски стършел“ започва да излиза от втори брой на вестника (16 май 1948 г.) и става постоянна. По-голямата част от карикатурите и рисунките са дело на художниците Тодор Кузмов и Александър Стаменов. Текстовете са редакционни, без автор и застъпват злободневни теми от трудовия делник на различните бригади, които изграждат младия град. Главен герой в рубриката е Кръшкачев, който е събирателен образ на всички, които са се отнасяли недобросъвестно към поставените им задачи, скатавали са се и са кръшкали от работа.   

Рубриката дава гласност на комунално-битовите и строително-монтажни проблеми. В карикатурите и текстовете има както похвали към всеотдайните бригадири, така и другарска критика към онези, които бягат от неотложната и тежка работа. Жилото на Бригадирския стършел опитват както редовите бригадири, така и технически специалисти и дори командири на различни отряди в бригадата.

Изложбата има и своя емблема кукла Стършел, изработена от главния библиотекар Светла Билярска в бригадирски дух – с потник, барета, лопата.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 септември 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.