Тази година Ви изненадахме с нов Трон на читателя. Материали за изработването му ни предоставиха фирмите Ти Ви Би ООД и…

Публикувахте от Градска библиотека "Пеньо Пенев" – Димитровград в Вторник, 4 септември 2018 г.

ЦЕННИ, СТАРИННИ И РЕДКИ ИЗДАНИЯ СЪБИРА КАТО ДАРЕНИЯ БИБЛИОТЕКАТА В ДИМИТРОВГРАД

Източник:  Izvestnik

Кампания по набиране на дарения от ценни, старинни и редки издания провежда Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Това бе обявено на изложението „От съкровищницата на библиотеката“, организирано снощи във фоайето на институцията, част от програмата за празника на Димитровград.

Събитието откри директорът на библиотеката Петко Каневски, а кратък доклад за изложените експонати направи дългогодишният главен библиотекар Филка Кузманова. Както писахме, най-старата от подбраните книги – „Ад“ на Данте Алигиери е на почти 140 години, издадена в София през далечната 1882-а. Ценен екземпляр на „Под игото“ на Иван Вазов се съхранява в димитровградската библиотека, издаден през 1890 г. Шестте тома на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език, са издадени през 1895 г. в Пловдив…

Кампанията по събиране на ценни и редки издания не представлява някаква новост. Хората непрекъснато даряват. Целият ни фонд от такива издания е от дарения, подчерта Кузманова. Съхраняването на подобни книги в домашни условия е много трудно, защото на определена възраст започват да се разпадат. Необходимо е съхранението да бъде в подходящи помещения, със съответната влажност, бе подчертано на събитието.

Апел за даряване на вехти, но ценни книги, отправя Градската библиотека

Източник: http://www.dgpazar.eu/
Апел за даряване на вехти книги, отличаващи се с рядкост и представляващи интерес за дообогатяване фонда на Градската библиотека “Пеньо Пенев”, отправиха от димитровградското културно-просветно средище. Оттам увериха, че екземплярите, които се намират в лошо състояние, преминават задължителна реставрация, за да станат част от набираната с десетилетия литературна съкровищница.
„Под игото“ на Иван Вазов, отпечатан през далечната 1890 г., бе една от представените снощи книги. Пред публика изложени в своеобразна експозиция бяха редки и изключително ценни за читателите книжни издания. Представени бяха и екземпляри от периодичния печат. Интерес за публиката са и шестте тома от 1895 г. на „Речникъ“ на Найден Геров, смятан за един от най-значимите трудове в българския език. Видени във фоайето на Градската библиотека могат да бъдат и издания на „Миналото“ на Стоян Заимов от 1898 г., „Съчинения“ на Марин Дринов от 1909 г., както и „Клетниците“ на Виктор Юго от 1897 г. Представено е и издание от 1890 г. на историческия роман „Айвънхоу“ на Уолтър Скот.
Една от най-старите пазени в Библиотеката книги е на почти 140 години. Издадена е в София през далечната 1882 г. – „Ад“ на Данте Алигиери. Тя е част от Фонд „Редки и ценни издания“, създаден през 1996 г. В него общите заглавия до момента възлизат на 381. Колекцията включва българска възрожденска книжнина, енциклопедии, справочници, граматики, както и първи издания на класици от българската и чуждестранна литератури.

Откриване на изложбата „От съкровищницата на библиотеката“

Представени са редки и ценни издания от фонда на Библиотеката, някои от които на повече от 130 години. Изложбата е разположена във фоайето и може да бъде разгледана до края на седмицата.

Публикувахте от Градска библиотека "Пеньо Пенев" – Димитровград в Вторник, 28 август 2018 г.

СЪКРОВИЩА НА БИБЛИОТЕКАТА ПОКАЗВАТ В ДИМИТРОВГРАД ОТ ПОНЕДЕЛНИК

Фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г., като в него общите заглавия до момента са 381. Колекцията включва „Българска възрожденска книжнина“, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на класиците на българската и чуждестранна литература, информират организаторите на изложението.

Старинни книжни издания отпреди близо два века представя Градската библиотека

Източник: http://www.dgpazar.eu/
 Редки и изключително ценни за мнозина читатели книжни издания ще представи в понеделник, 27 август, Градската библиотека „Пеньо Пенев“. Изложени на показ ще бъдат книги, една от които е на почти 140 години. Издадена е в София през далечната 1882 г. – „Ад“ на Данте Алигиери.
Като изключително ценен екземпляр уредниците на своеборазната експозиция сочат и „Под игото“ на Иван Вазов. Съхраняваният тук роман е отпечатан през 1890 г. Интерес за публиката биха представлявали и шестте тома от 1895 г. на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език. Видени могат да бъдат и издания на „Миналото“ на Стоян Заимов от 1898 г., „Съчинения“ на Марин Дринов от 1909 г., както и „Клетниците“ на Виктор Юго от 1897 г. Представено ще бъде и издание от 1890 г. на историческия роман „Айвънхоу“ на Уолтър Скот.
Фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г., като в него общите заглавия до момента са 381. Колекцията включва българска възрожденска книжнина, енциклопедии, справочници, граматики, както и първи издания на класици от българската и чуждестранна литератури.

„Ад“ в библиотеката за празника на Димитровград

Източник: http://www.dimitrovgrad.bgvesti.net/

„От съкровищницата на библиотеката“  – под този надслов от понеделник, 27 август в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще бъдат изложени редки и ценни издания.

Най-старата книга, която ще може да се види, е на почти 140 години и е издадена в София през далечната 1882г. – „Ад“ на Данте Алигиери.

Ценен екземпляр на „Под игото“ на Иван Вазов също се съхранява в димитровградската библиотека, издаден през 1890г.

Шестте тома на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език, са издадени през 1895г. в Пловдив и ще бъдат показани в изложбата. Също така ще могат да се видят издания на „Миналото“ на Стоян Заимов от 1898г. изд.Пловдив, „Архив на Възрождението“ I и II том, София 1908г., „Съчинения“ на Марин Дринов от 1909г., „Клетниците“ на Виктор Юго издаден през 1897 г. в Пловдив, както и издание от 1890г. на историческия роман на Уолтър Скот „Айвънхоу“.

Фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г., като в него общите заглавия до момента са 381. Колекцията включва „Българска възрожденска книжнина“, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на класиците на българската и чуждестранна литература.

Участниците в арт-ателието от Лятната програма за тийнейджъри развихриха въображението си и сътвориха прекрасни неща!…

Публикувахте от Градска библиотека "Пеньо Пенев" – Димитровград в Понеделник, 27 август 2018 г.

Изработка на сова от картонена ролка и изрязване на фигурки от студопор с авторски шаблони – голямо е забавлението на участниците в детското арт-ателие.

Публикувахте от Градска библиотека "Пеньо Пенев" – Димитровград в Петък, 24 август 2018 г.