„Ад“ в библиотеката за празника на Димитровград

Социални мрежи

Източник: http://www.dimitrovgrad.bgvesti.net/

„От съкровищницата на библиотеката“  – под този надслов от понеделник, 27 август в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще бъдат изложени редки и ценни издания.

Най-старата книга, която ще може да се види, е на почти 140 години и е издадена в София през далечната 1882г. – „Ад“ на Данте Алигиери.

Ценен екземпляр на „Под игото“ на Иван Вазов също се съхранява в димитровградската библиотека, издаден през 1890г.

Шестте тома на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език, са издадени през 1895г. в Пловдив и ще бъдат показани в изложбата. Също така ще могат да се видят издания на „Миналото“ на Стоян Заимов от 1898г. изд.Пловдив, „Архив на Възрождението“ I и II том, София 1908г., „Съчинения“ на Марин Дринов от 1909г., „Клетниците“ на Виктор Юго издаден през 1897 г. в Пловдив, както и издание от 1890г. на историческия роман на Уолтър Скот „Айвънхоу“.

Фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г., като в него общите заглавия до момента са 381. Колекцията включва „Българска възрожденска книжнина“, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на класиците на българската и чуждестранна литература.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.