Старинни книжни издания отпреди близо два века представя Градската библиотека

Социални мрежи
Източник: http://www.dgpazar.eu/
 Редки и изключително ценни за мнозина читатели книжни издания ще представи в понеделник, 27 август, Градската библиотека „Пеньо Пенев“. Изложени на показ ще бъдат книги, една от които е на почти 140 години. Издадена е в София през далечната 1882 г. – „Ад“ на Данте Алигиери.
Като изключително ценен екземпляр уредниците на своеборазната експозиция сочат и „Под игото“ на Иван Вазов. Съхраняваният тук роман е отпечатан през 1890 г. Интерес за публиката биха представлявали и шестте тома от 1895 г. на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език. Видени могат да бъдат и издания на „Миналото“ на Стоян Заимов от 1898 г., „Съчинения“ на Марин Дринов от 1909 г., както и „Клетниците“ на Виктор Юго от 1897 г. Представено ще бъде и издание от 1890 г. на историческия роман „Айвънхоу“ на Уолтър Скот.
Фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г., като в него общите заглавия до момента са 381. Колекцията включва българска възрожденска книжнина, енциклопедии, справочници, граматики, както и първи издания на класици от българската и чуждестранна литератури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.